Додик: Српска је једно од већих градилишта у региону

08.06.2015 Актуелно

Додик је на 15. Економском самиту Србије рекао да Српска има стабилне инситуције система које не изазивају кризу, да је у економском смислу ентитет који може суверено да одлучује у свим сферама економског живота и да чини све што може да привуче додатне инвестиције, измјенама закона, али и „гиљотином прописа“.

Оцијенивши да је регионална сарадња веома важна, јер без ње нема политичке и безбједносне стабилности, али ни инвестиција, предсједник Српске је истакао да и Србија има једну од најстабилнијих влада у региону, те да треба да буде лидер економског развоја.

„Зато и подржавамо све напоре Србије за привлачење инвестиција и разговарамо са Србојом о заједничким пројектима“, рекао је Додик.

У претходних девет година, казао је, БДП у Српској је порастао шест пута, валута је стабилна, стопа ПДВ је једна од најнижих у региону, а порез на профит је 10 одсто, док су сва права инвеститора заштићена.

У прилог констатације да је Српска једно од навјећих градилишта у региону, Додик је поменуо примјер аутопута од Добоја до Бањалуке који би требало да буде завршен за двије године, а који треба да буде дио коридора до границе са Србијом.

„То је у развојном смислу веома важно јер ће омогућити да се Српска снажније интегрише са привредом Србије“, рекао је Додик.

Говорећи о другим инвестицијама, Додик је рекао да ће ове године бити отворена термоелектрана, као и да Република Српска жели да искористи велики енергетски потенцијал који посједује.

„У Републици Српској постоји значајна могућност за инвестирање“, истакао је и подсјетио да је прошле године, упркос поплавама, Српска имала незнатни раст БДП што је, како је навео, било равно подвигу.

Додик је рекао да Српска себе види као дио европске заједнице као и да жели да буде видљива у процесу приступања ЕУ.

„Наше опредјељење је да будемо интегрисани дио ЕУ“, рекао је предсједник Српске истакавши да је Русија значајан инвестирор и да Српска не жели да изгуби ту земљу као потенцијалног улагача.

Архива