Додик отпутовао у Санкт Петербург

18.06.2015 Актуелно

Како је већ раније најављено, предсједник Српске требало би да са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом сутра разговара о најављеној британској резолуцији о Сребреници.

Предсједник је најавио да ће током тих разговора замолити да Русија, у Савјету безбједности УН, стави вето на резолуцију .

– Покушаћу да објасним да је нама то важно управо зато што се занемарују српске жртве, а ако се жели пажња на Сребреници, онда то мора да буде пажња која ће бити усмјерена на жртве и бошњачког и српског народа – рекао је Додик.

Предсједник Додик рекао је и да је Економски форум прилика да о привредној сарадњи разговара са најважнијим људима Руске Федерације. „Имамо договорено неколико важних састанака са већ познатим нашим пријатељима из области банкарства. Осим /руског министра иностраних послова Сергеја/ Лаврова припрема се и могућ је и састанак са /предсједником Руске Федерације Владимиром/ Путином“, истакао је Додик.

Према његовим ријечима, теме тих састанака и форума у Санкт Петербургу нису само међусобни односи земаља него и глобална кретања због чега је веома важно учестовати на форуму.

„Никада нисам приступио томе да идем на те скупове да нешто ушићарим него да нешто научим и покушам да пажњу моћне Руске Федерације одржим на Републици Српској“, рекао је Додик и додао да готово редовно учествује на овом форуму који организује руски предсједник.

Он је истакао да је Русија успјела да преброди наметање санкција и да је тренутно усмјерена на нове пословне прилике и нова тржишта.

На овом форуму, који се одржава под покровитељством руског предсједника, учествоваће 1.600 компанија, од којих 840 страних и 732 руске.

Директор Међународног економског форума Александар Стуглев рекао је да је програм форума добро балансиран и рефлектује све транзијције у свјетској економији, а „Турски ток“, односи запада и Русије, евроазијска економска зона, само су неке од најзначајнијих тема о којима ће се разговарати у Санкт Петебургу од данас до 20. јуна.

Форум прати близу 2.000 медијских представника из цијелог свијета, а главни медијски покровитељ форума, и поред санкција запада, је амерички СНБС.

Међународни економски форум у Санкт Петербургу трајаће до 20. јуна.

Овај скуп одржава се сваке године од 1997. године, а манифестација окупља шефове земаља и влада, руководиоце највећих компанија, као и најугледније економске стручњаке из целог света.

Гувернер Санкт Петербурга Георгиј Полтавченко рекао је да је број компанија које ће учествовати на Међународном економском форуму у сталном порасту.

Он је напоменуо да ће на форуму бити присутни представници компанија из САД, Њемачке, Велике Британије, Италије, Финске, Француске, Швајцарске, Канаде, Јужне Кореје и Уједињених Арапских Емирата.

„Недјељу дана прије почетка форума 5.072 учесника је потврдило свој долазак, што је више него што смо имали прошле године. У порасту је и број компанија, као и менаџера који ће учествовати“, истакао је гувернер.

На прошлогодишњем економском форуму у Санкт Петербургу било је присутно више од 4.700 учесника из 73 земље.

Архива