Додик: Опозиција из Српске издајничка фаланга на нивоу БиХ

01.06.2015 Актуелно

„Без обзира што говоре да се боре за интересе Српске, знамо их из периода када су преносили наше надлежности на ниво БиХ. И тада су говорили да се боре за Републику Српску, што није било тачно“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци, након састанка са представницима ДНС-а, СП-а и Српске радикалне странке.

Он је подсјетио да Дејтонским мировним споразумом БиХ није била предвиђена као држава, јер није имала полицију, војску, фискални систем и судство.

„БиХ је била предвиђена као савез држава. Наши напори су ишли у правцу очувања Дејтонског мировног споразума и СНСД се са коалиционим партнерима бори за тај споразум, а не за оно што је у међувремену наметнуто“, нагласио је Додик.

Он је истакао да је ту и разлика између онога што је виђено на Конгресу СДА и онога што тражи СНСД са коалиционим партнерима.

„Тражимо расправу о враћању на ниво изворних дејтонских овлаштења, а СДА тражи да буде прекомпонована цијела БиХ. То нама није непознато, јер је ријеч о пројекту који је заустављен 2006. године, а у сарадњи са међународном заједницом биле су развијене и регионалне организације, попут СЕРДЕ, које је је требало да буду претече нове организације у БиХ“, каже Додик.

Он је нагласио да опозиција из Републике Српске не може да изнесе терет издаје на нивоу БиХ и да се враћају у Српску по наговору оних са којима сарађују.

„Коалиција СНСД-ДНС-СП функционише и нема никаквих проблема, а посвећени смо чувању институција Републике Српске. Нема никаквог проблема у функционисању, што смо показали и у парламенту Српске. До сада ниједна тачка дневног реда није оборена и неће ни од сада“, категоричан је Додик.

Он је навео да Влада Српске има апсолутну подршку владајуће коалиције, али да ће уколико до данас у 17.00 часова опозиција донесе 44 потписа посланика именовати њиховог мандатара.

„Као предсједник Српске по Уставу сам одговоран да дам мандат за састав Владе, а никаквих иницијатива о овом питању није било“, рекао је Додик и оцијенио да нико осим владајуће коалиције за то нема капацитет.

Он је позвао све који политички размишљају као владајућа коалиција да схвате да је Република Српска у већој опасности него раније, јер су инсталисане издајничке структуре на нивоу БиХ које неће презати да дестабилизују ситуацију да би окривили владајућу коалицију у Српској.

Архива