Додик: Неопходно постићи јединство када је ријеч о Резолуцији

23.06.2015 Актуелно

Предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће наредне седмице, у уторак или у сриједу, позвати све носиоце одговорних функција у Републици Српској и представнике Срба у институцијама БиХ на заједничке консултације у вези са приједлогом резолуције о Сребреници.

Додик је нагласио да ће о начину на који ће се реаговати на приједлог ове резолуције разговарати и са свим парламентарним странкама из Републике Српске.

„Приједлог резолуције сматрамо непотребним јер не доноси ништа добро БиХ, даље дестабилизује ситуацију у БиХ и не доприноси помирењу“, изјавио је предсједник Српске на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је рекао да се у оквиру ове теме обављају и консултације са неким земљама чланицама Савјета безбједности УН, а о томе ће бити ријечи и на заједничкој сједници влада Српске и Србије у петак, 26. јуна у Београду.

„Покушаћу да се договорим са представницима српског народа на нивоу БиХ да заједничким писмом обавијестимо генералног секретара УН и предсједавајућу Савјета безбједности о неприхватљивости једног таквог приједлога и лошим намјерама предлагача“, истакао је Додик.

Додик сматра да Британци, посредством некадашњег високог представника у БиХ Педија Ешдауна и појавом ове резолуције, нису били усмјерени на помирење у БиХ.

„Чињеница да ниједан орган БиХ неће бити у прилици да подржи тај приједлог резолуције говори о томе колико је то непотребно за БиХ“, истакао је Додик и поручио да игнорисање једне такве ситуације показује да БиХ није оно чему теже они који предлажу овакве резолуције.

СТАБИЛНА СКУПШТИНСКА ВЕЋИНА

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће се током засједања Народне скупштине Српске, које је у току, показати стабилност рада скупштинске већине, те да не постоји ниједан проблем у раду самог парламента.

„Оно што ми морамо да радимо јесте јачање наших институција и ми то и чинимо. А народ мора да зна да је ова власт посвећена интересима Републике Српске и да су многе исказане оцјене о нама лаж и неистина и покушај дестабилизације Српске“, рекао је Додик.

Предсједник Српске је нагласио да актуелна власт ради на томе да Српска буде стабилна и посвећена реформама, али таквима да кроз њих не изгуби своју аутономију.

Додик је додао да ће током засједања бити „различитих оцјена од опозиције“, али да је „њихова нервоза све већа, а њихов број све мањи“.

„Онај ко расте и ко јача – он би требало да буде задовољан и стабилан, а они који опадају или вену они су у правилу нервозни и пријете неким видовима дестабилизације и ванпарламентарне борбе“, истакао је Додик.

Он је нагласио да не види ниједан проблем у томе да неко изађе на улицу и протестује у складу са законом.

ПРИЈЕДЛОГ РЕФОРМСКЕ АГЕНДЕ ИСПОЛИТИЗОВАН

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је приједлог реформске агенде за БиХ потпуно исполитизован документ, те да се њиме злоупотребљава раније потписана и прихваћена изјава политичких званичника.

„Такозвана реформска агенда апсолутно не одговара ниједној реченици која је изговорена било гђе од представника Републике Српске“, рекао је Додик у Бањалуци.

Он је нагласио да представници Српске никада нису разговарали о приватизацији „Електропривреде“, нити о већој интеграцији безбједносног система у БиХ, а што би, према реформској агенди, водило у нову реформу полиције.

Он је истакао да је врхунац свега да је Савјет министара усвојио ту, такозвану реформску агенду, а да при том није имао сагласност нити је обавио консултације са енетитетским властима о питањима која су у надлежности ентитета.

„Вјерујемо да је та агенда написана далеко од БиХ и да је неколико људи, који се овдје дуго задржавају у име међународне заједнице, склоно да себи праве нову обавезу и додатно ангажовање“, рекао је Додик.

Предсједник Српске је нагласио да цијела агенда не одговара БиХ јер њене структуре немају воље и интереса да доносе одговарајуће мјере попут увођења диференциране стопе ПДВ-а.

„Да одговара БиХ, прва њена тачка би сигурно морала да буде смањење стопе ПДВ-а за оне услуге и производе који битно утиче на стандард посебно сиромашнијег дијела становништва“, рекао је Додик.

Он је нагласио да се највише може помоћи грађанима смањењем стопе ПДВ-а на основне животне намирнице, лијекове, школски прибор, храну за бебе и слично.

Суштинска одлука коју би требало да донесу органи БиХ, каже Додик, односи се и на увођење забране увоза пољопривредних производа у моменту доспјећа, што значи да уколико јагода приспијева на овом подручју у ово доба, ових 60 дана не би требало да буде увоза јагоде.

Додик је рекао да ће се огромна штета десити и активирањем Споразума о стабилизацији и придруживању јер ће БиХ у фискалном систему изгубити више од милијарду прихода, али да нема интереса да се ово и остала спорна питања ријеше.

„Ако би хтјело да се иде у реформе које су добре за БиХ онда би морало да се постави питање – како је могуће да ЕУ путем своје Централне банке сваки мјесец штампа 60 милијарди евра без покрића, што у предвиђеном периоду износи 1.200 милијарди евра, а овђе живимо на бази тога да је основа за емисију КМ евро“, рекао је Додик, истичући да је апсурд у томе што БиХ има већи депозит евра него што има емисију КМ и то за пет одсто.

Додик је рекао да тих пет одсто номинално износи милијарду евра које би добро дошле за стабилизацију финансијских прилика и привреде.

ИСПОШТОВАТИ СТАНДАРДЕ ИЗУЧАВАЊА ЈЕЗИКА У ШКОЛАМА

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да се у школама морају поштовати договор и стандарди о томе на који начин ће се изучавати језици конститутивних народа.
„Ми се само придржавамо тога, то што неко хоће више, то је његов проблем и ми немамо обавезу да то проводимо“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци коментаришући актуелно питање језика бошњачке дјеце у школама у Српској.

Додик је рекао да је уставна категорија – језик бошњачког народа, али да то није „босански језик“.

Он је нагласио да „босански језик“ не постоји, да је за његово постојање потребан договор конститутивних народа, а не наметање, те да због тога нико не треба да се љути.

„Ништа не може да буде прихватљиво као босанско ако у њему нема Бошњака, Срба и Хрвата“, рекао је Додик.

Он је нагласио да нема ништа против тога да Бошњаци причају језиком који желе и да га називају како желе, али да то не могу другима наметати, као што ни Срби или Хрвати никоме не намећу свој језик.

„Имате ли у Федерацији БиХ српског језика, имате ли га у некој негдје школи“, запитао је Додик, истичући да су јасне одредбе у вези са бројем ученика и учењем језика конститутивног народа, те да то питање треба „скинути са дневног реда“.

ТРЕБА УКИНУТИ ОДЛУКУ О ПОСКУПЉЕЊУ СТРУЈЕ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је да би одлуку о поскупљењу струје требало укинути, донијети нови закон о електричној енергији који је већ у форми приједлога и изабрати нове чланове Регулаторне агенције јер је садашњим истекао мандат, и тек онда ставити на дневни ред одлуку о цијени електричне енергије.
Додик је нагласио да треба имати у виду да је Српске у фази прилагођавања новим стандардима и новим правилима либерализације тржишта електричне енергије, да је цијели електро систем Српске оптерећен издвајањима за солидарне потребе у вези са прошлогодишњим поплавама, те да се водило рачуна да се евентуално поскупљење не деси у драматично великом обиму.

Према његовим ријечима, Српска годинама уназад има најјефтини струју у региону, а и евентуалним поскупљењем које је предложено та цијена би остала најнижа у региону.

Додик је на конференцији за новинаре у Бањалуци нагласио да је просјечно домаћинство у Српској трошило око 31 КМ за потрошњу електричне енергије, а да би, према сада предложеном рјешењу, то износило око 35 КМ, док се за коришћење мобилног телефона по кориснику, а којих је више у једном домаћинству, издваја око 60 КМ мјесечно.

Предсједник Српске је рекао да власти треба да помогну онима који су угрожени падом стандарда и подсјетио да је Влада увијек имала свој програм субвенција и помоћи онима који су најугроженији у том систему, али и да грађани морају да разумију да је у питању одрживост једног цијелог система.

„Не могу да вјерујем да су неки били склони да праве толику галаму у вези са најавом повећања цијене електричне енергије које је минимално и које у суштини јесте прилагођавање“, рекао је Додик.

Он је подсјетио да се и цијена електричне енергије у Брчком држала на истом нивоу захваљујући Српској, док је у Федерацији БиХ и „Електропривредни Херцег-Босне“ неколико десетина пута већа него у Српској.

Архива