Додик-Лавров у Санкт Петербургу: Резолуција о Сребреници потпуно неприхватљива за Русију

19.06.2015 Актуелно

Предложена Резолуција о Сребреници у Савјету безбједности Уједињених нација закомпликоваће ситуацију на Балкану и она је апсолутно антисрпска, изјавио је данас руски министар иностраних послова Сергеј Лавров.

– Разговарали смо о ситуацији у Савјету безбједности гдје се врше покушаји да се прогура резолуција темпирана за годишњицу догађаја у Сребреници. Резолуција је апсолутно антисрпска, рекао је Лавров.

Послије састанка са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком на маргинама Међународног економског форума у Санкт Петерсбургу, Лавров је навео да је „тон (дух)резолуције апсолутно антисрпски“.

– Она тумачи догађаје на крајње погрешан начин, чак и са правног становишта. Ови догађаји су дати на процјену Савјету безбједности УН, рекао је Лавров.

Лавров вјерује да Резолуција може да изазове нова међуетничка трвења на Балкану с обзиром на талас националистичких расположења која су примијећена у том дијелу Европе, јавила је руска новинска агенција Тас с.

– Добра је прилика да размијенимо мишљења о ситуацији у Босни и Херцеговини и на Балкану уопште, узимајући у обзир јасан талас етничког национализма који смо уочили на терористичким догађањима у Зворнику и недавно у Македонији, објаснио је Лавров.

Према његовим ријечима „у том контексту свакако ће, досљедно, наставити са линијом очување основних принципа Дејтонског споразума“.

И Додик је, са своје стране, скренуо пажњу на алармантно стање узроковано од Исламске државе која у својим редовима има око 380 људи из БиХ.

– То свједочи о пријетњи по све нас, упозорио је Додик, наводи Тас с.

Архива