Додик: Изборити се са »поданичком политиком« са нивоа БиХ

08.06.2015 Актуелно

„Поданичка политика је већ ‘дошла главе’ СДС-у, важни функционери иступају из те странке, али пријети да ‘дође главе’ и Републици Српској. Као човјек који имам одговорност морам да се борим са тим, без обзира ко је са друге стране“, истакао је Додик.

Нагласивши да је њихова снага пала, али да је „разјареност апсолутно повећана“, Додик је рекао да му је „савршено јасан њихов издајнички поход“, али да он треба да постане јасан и људима који живе у Српској.

„Треба увидјети чињенице. Ми смо због њих дошли у позицију да је српски народ у БиХ, који је претходних осам година био доминантан у БиХ у политичком смислу, јер се ништа није могло учинити без става и сагласности Српске, сада дошао потпуно на периферију“, упозорио је Додик, који је и предсједник СНСД-а.

Он је напоменуо да је СДС омогућио да се у процесе врати и да процесе диктира међународна заједница, која је потпуно у протеклим годинама била удаљена од оперативног руковођења у БиХ.

„Они што напуштају СДС најбоље говоре о тој издајничкој политици руководства странке које је због неколико фотеља у Сарајеву спремно да промијени базичне ствари, попут питања ‘Сејдић – Финци’ и механизма координације“, каже Додик.

Подсјећа да, када је ријеч о механизму координације, Република Српска кроз ставове Владе и Народне скупштине има своју позицију о том питању, која је усаглашена са европском праксом.

„Изузетно је важно да се позиција Републике Српске као стране у разговорима у БиХ одржи и поштује. Она се не поштује и игнорише; зато је /предсједник Владе Српске/ Жељка Цвијановић потпуно у праву када о томе говори. У томе нема шта да тражи ни Савјет министара ни Предсједништво БиХ; све је то фарса. Ако се нешто уређује на нивоу БиХ онда то мора да буде споразум страна, од којих је једна Република Српска. На томе ће Српска и инсистирати“, истиче Додик.

Он је нагласио да је став Народне скупштине у вези са механизмом координације обавеза свих представника из Српске, те додао да СДС „треба питати поштује ли одлуке парламента Српске, јер у подршци томе није била само скупштинска већина него су гласали и ПДП и лидер НДП-а Драган Чавић“.

„Захвалан сам ПДП-у и господину Чавићу који су гласали за то, а СДС је још тада припремао свој издајнички поход, и није желио да гласа за то рјешење које је било прије годину дана у Народној скупштини“, подсјећа Додик.

Додик је истакао да је у том погледу кључно питање које се намеће за судбину Српске то да се у својим намјерама зауставе СДС и актуелни представници из Српске на нивоу БиХ.

„То морамо чинити и то радимо. Такође, ми морамо чешће да идемо на парламент и доносимо одлуке о томе па да видимо да ли ти људи, који су у име Републике Српске и бирани, поштују највише органе Републике Српске“, каже Додик.

Предсједник Републике Српске напомиње да они нису посланици и делегати БиХ, већ из Српске на нивоу БиХ.

„Ниједан посланик из Федерације БиХ није добио ниједан глас из Српске и обрнуто, сви ти посланици из Српске су изабрани у Српској и они морају да представљају Српску, а не БиХ, али они то неће да виде већ само желе да виде себе“, оцјењује Додик.

Подсјетивши да се од потписивања Дејтонског споразума покушава направити нека „виртуелна прича у којој је наводно нешто важно на нивоу БиХ и ако се то горе ријеши – потећи ће мед и млијеко“, што наравно није тачно, предсједник Српске је упозорио и да се упорно игнорише чињеница из Дејтонског споразума да су стране које могу да ријеше неки проблем у БиХ искључиво ентитети, Српска и Федерација БиХ.

„БиХ није ни предвиђена да буде држава, није по Дејтонском споразуму имала ни војску, фискални систем, владу… Међутим, подаништво српских политичара у времену иза нас, насиље међународне заједнице и јасан концепт бошњачке политичке елите да жели да направи од БиХ државу деградирали су Дејтонски споразум и позицију Републике Српске“, истакао је Додик.

Он је додао да се „издајничка политика руководства СДС-а“ види и кроз то што није реаговало на приједлог СДА и Бакира Изетбеговића да се уруши садашњи систем у БиХ од два ентитета и три конститутивна народа и прави „Република БиХ“ са пет регија.

„Зато су реаговали на резолуцију СНСД-а о самосталној и слободној Српској, што показује опет да су били инстурисани тим издајничким поривом који је у функцији додворавања политици и Алије и Бакира Изетбеговића“, наводи Додик.

Он је рекао да додворавање тој политици показује и некритички однос садашњих српских представника у Сарајеву према предсједавајућем Савјета министара БиХ Денису Звиздићу, чији експозе предвиђа увођење неколико нових министарстава на нивоу БиХ.

„СДС и ПДП сада упорно говоре: ‘Ми нећемо ништа радити против Српске’… То су говорили исто и прије 2006. године па смо тада девастирани. Сад ми треба њима да вјерујемо?! Њима је најважније шта ће рећи неки амбасадор западне земље и да ли ће се свидјети некоме“, сматра Додик.

Истиче да, с друге стране, њега занима само позиција Републике Српске и њена даља изградња.

„Ми смо свјесно одустали од тога да будемо у органима БиХ… Могли смо и ми отићи у Сарајево и нешто обећати, показати своје подаништво, али нисмо, јер смо управо хтјели да се види ко су /предсједник СДС-а Младен/ Босић, /Огњен/ Тадић и остали, да народ то види“, истиче Додик.

Говорећи о намјери опозиције у Српској да затражи одржавање посебне сједнице Народне скупштине Српске о случају спорног аудио-материјала, односно начину формирања актуелне скупштинске већине, Додик је поновио да ће владајуће странке подржати скупштинску расправу о томе.

„Када је ријеч о томе, мора постојати валидна информација која би била основа за расправу. Препустили смо њима да формално то предложе на дневни ред и имају обавезу да направе информацију коју ће доставити Народној скупштини Републике Српске. Видјећете да је та информација најлошији текст који су могли да понуде и да тамо нема ништа“, рекао је Додик.

Додик је оцијенио да се у том погледу опозиционари „играју“ са скупштином покушајем да на дневни ред ставе нешто што би могло да привуче пажњу већег броја посланика, да би наставили да тврде како имају већину.

„Као што знате, прошле седмице су говорили да имају 44 посланика. Тада сам их чекао до 17 часова да дођу, а они нису дошли. Онда су смањили на 42, сад смањују на 39. Увјерен сам да немају ни толико“, истакао је Додик.

Он је напоменуо да је јасан изборни резултат омогућио актуелној власти да формира скупштинску већину и Владу, упркос снажном опирању опозиције која, без обзира на све, а вјероватно инструисана са стране, покушава стално да одржи привид нестабилности у Српској.

„Опозиција се у континуитету бави питањима која нису само опозиционог карактера, него залазе у суштину позиције саме Републике Српске. Тако сада, да би сакрили оно што чине на нивоу БиХ – сервилност и подаништво, поново показују жељу да дестабилизују ситуацију у Српској“, истиче Додик.

Он указује и на непринципијелно понашање опозиције у Српској, која сматра да, када неки посланици пређу у актуелну скупштинску већину онда је то криминал, а када опозицији са листе ДНС-а приђе Адам Шукало онда је то частан чин.

„Па, морате имати неке критеријуме! Ако причамо о тим ‘пребјезима’, Шукало је из маргиналних политичких структура; искористио је добру вољу Марка Павића и увукао се у парламент са око 250 гласова. То не може бити сигурност Републике Српске и ја као њен предсједник морам да видим ко чини евентуалну већину да би могао да дам неку подршку. Ја о томе морам да водим рачуна као одговоран човјек“, истакао је Додик.

Додик је напоменуо и да представници опозиције упорно Српску покушавају да прикажу „лошим мјестом“, иако је, на примјер, у Федерацији БиХ видљиво нефункционисање власти, за разлику од Српске, гдје постоји енергија и способност и гдје Влада извршава своје обавезе.

„Наравно да је ситуација у Српској, као и у окружењу, изазовна у многим економским и другим показатељима, али не значи да је то само резултат актуелне власти, ријеч је о процесима који су глобални. Има четири године како говоре да неће бити пензија, а пензије се редовно исплаћују. У отежаним условима, али се исплаћују, па чак су и повећане. Наравно да постоје проблеми, али се ми боримо да то ријешимо“, наводи Додик.

Он је нагласио да се у Српској покушава ојачати и буџетски и фискални систем, развити домаћа производња, али да многи не желе да виде да је Српска велико градилиште.

„Ту су изградња аутопутева, што је капитално за сваку економију, те неколико енергетских капацитета, што је такође снажан подстицај развоју… Али ви не можете то објаснити некоме ко не жели то да види“, навео је Додик, оцијенивши да код тих људи постоји „једна спирала злобе“.

Он је поручио да ће, упркос томе, Српска и њене институције остати стабилне, да ће парламент радити у свом капацитету и доносити одлуке у складу са плановима.

„Влада је такође стабилна и има подршку, извршава своје обавезе. Ова Влада је урадила многе добре послове, и стојимо пред реализацијом других циљева и задатака које смо промовисали у Економској политици Српске за ову годину, које ћемо завршити у другом дијелу године“, каже Додик.

Предсједник Српске је изразио увјерење да ће и његов предстојећи одлазак на Међународни економски форум у Санкт Петербургу разријешити питање једне достатне финансијске подршке коју би могле да обезбиједе финансијске институције из тог дијела свијета.

„У том погледу ће Република Српска изградити своју стабилност и ићи даље у вршењу својих обавеза“, рекао је Додик.

Он је додао да ће се у Санкт Петербургу срести са најважнијим људима Руске Федерације и да ће на дневном реду бити та питања, без обзира шта многи о томе мислили, а истовремено вјеровали Међународном монетарном фонду /ММФ/.

„Догађаји у Украјини су отежали позицију Русији, али овдје неки то не желе да виде. С друге стране, ММФ овдје не игра часну, већ игра политичку улогу, која подразумијева да направи тежу ситуацију која би требала да произведе одређене проблеме“, каже Додик.

Он је оцијенио да је то све дио плана јер се рачуна на то да Српска до јесени неће имати довољно средстава, због чега је опозиција у Српској сада кренула да „галами“, а њихова галама удаљава од могућности да се са ММФ-ом направи било какав споразум.

„Дакле, ми ћемо се усмјерити на партнере са којима можемо са сигурношћу да разговарамо, а један од тих партнера је Руска Федерација“, закључио је предсједник Српске Милорад Додик.

Додик: У Сарајеву данас нема хришћана

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је посјета поглавара Римокатоличке цркве папе Фрање велики догађај с обзиром и на поруке мира које је упутио.

„Све поруке које је папа јуче изрекао у проповиједи биле су поруке мира и свако ко их је слушао може само да се сложи с њим. Ничим не треба доводити у питање добре намјере папе и његове поруке мира“, истакао је предсједник Српске.

Он је рекао да се слаже са свим његовим порукама, а прије свега са поруком да на овим просторима никада не буде рата.

Међутим, додао је он, политичке и државничке поруке које су се, такође, јуче чуле из Сарајева су имагинација и виртуелна прича, с обзиром на реалност да у БиХ буја исламски радикализам и да је Сарајево етнички очишћен град.

„Од 70.000 вјерника на стадиону ‘Кошево’ јуче је било само 1.000 из Сарајева, док су остали дошли из других крајева. У том граду данас нема хришћана, јер су они протјерани у протеклом рату“, истакао је Додик.

Он је додао да политичке поруке које су јуче упућене из Сарајева јесу коректне са становишта општих вриједности али за БиХ је та прича потпуно непримјењива.

„У БиХ буја исламски радикализам. Хришћанска црква нема уз себе радикализам који сада видимо у исламском свијету. Да се и о томе разговарало јуче видјели би да ли би онда Бакир Изетбеговић онако самозадовољно стајао и био дио подршке посјете папе или би на све то реаговао“, рекао је Додик.

Он је додао да се Сарајеву може одати признање за јучерашњу добру безбједносну организацију, а иначе у свему другом „Сарајево је само имагинација која нам се покушава наметнути“.

Архива