Цвијановић: Влада више враћа него што се задужује

05.06.2015 Актуелно

– Упоредо са сервисирањем дуга извршавамо своје обавезе, сва лична примања – инвалиднине, пензије и плате исплаћиване су редовно – истакла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, једино што није испоштовано јесте исплата старог дуга од 13 милиона КМ пољопривредницима, али је ове године обезбијеђено 12 милиона КМ за штету у пољопривреди од прошлогодишњих поплава.

Она је истакла да је податак који износи опозиција да Влада свакодневно Српску задужује са једним милионом КМ накарадан и ненормалан.

– Прича око задужености једна је од омиљених тема опозиције, али ја томе не придајем неког значај – рекла је Цвијановићева за Телевизију Пинк БиХ.

Према њеним ријечима, иако је претходни период био тежак не само за Републику Српску и БиХ, него и земље регије, и иако се Српска суочавала с озбиљним изазовима различите природе, задовољна је радом Владе, јер је одмах након конституисања кренула у интензивну активност предлагања и доношења одређених законских рјешења.

– Неколико пакета реформских закона већ је у процедури у Народној скупштини Српске, нешто у нацрту нешто у приједлогу закона, а све у складу са нечим што смо раније договорили, а то је растерећење привреде, стабилизација општих прилика, увођење више реда, више дисциплине, јачање рада контролних органа –  појаснила је Цвијановићева.

Нагласила је да је Влада Српска, што се тиче законодавне активности, испуњавања циљева који се односе на доношење и утврђивање реформи и слања приједлога у Народну скупштину Српске – далеко више одмакла од осталих нивао власти у БиХ. Наводећи да је финансијска ситуација оптерећујућа за сваког у региону, рекла је да ту има одређена незадовољства, јер нису извршене неке ствари у задатим роковима.

– Нисмо успјели да повучемо сва средства која су планирана у Буџетом, прије свега од задње транше ММФ-а. Изостало нам је 85 милиона КМ. Иста ствар је и са 35 милиона КМ Свјетске банке, јер није ратификован споразум у Парламентарној скупштини БиХ – појаснила је Цвијановићева и поручила да Влада у реформе иде са или без ММФ-а.

Према њеном мишљењу, јавност у Српској одлично разумије да је ова Влада на линији одбране позиција Српске, да максималне напоре улаже и извршава своје обавезе, да није ништа одузимала, него се трудила да повећава.

– Покушавамо да направимо озбиљна системска помјерања. Све што смо идентификовали да не ваља мора да се мијења – истакла је Цвијановићева, додајући да су неки, од којих то није очекивала, показали страх од реформи.

Говорећи о Закону о раду, истакла је да се два партнера налазе чврсто укопани у својим рововима и да се овај закон не може посматрати изоловано.

Цвијановићева сматра да постоји пријека потреба да два ентитета што је могуће више комуницирају.

– Сада смо у фази да два премијера сасвим лијепо комуницирају, али то треба да значи да за пар мјесеци сва министарства имају комуникацију и да заједно идентификујемо ствари – нагласила је премијерка.

Према њеним ријечима, постоји намјера да буде одржана заједничка сједница ентитетских влада и да се идентификује шта су стратешки пројекти од инфраструктуре, енергетике итд.

– То желим, јер мислим да то обезбјеђује и функционалнст и бољи развој свих нас. Да ли ће се то десети не зависи само од мене. Знам да је премијер Фадил Новалић апсолутно спреман, али какве су политичке околности и како то функцонише у Влади ФБиХ немам пуно сазнања, јер су стално неке турбуленције. Отворена сам за сарадњу, али не само са другим ентитетом, већ и са нивоом БиХ, али тражим фер плеј – поручила је Цвијановићева.

Архива