Цвијановић: Влада ће обезбиједити стабилност буџета

18.06.2015 Актуелно

Говорећи о проблемима у вези са буџетом, кредитима, краткорочним и дугорочним задужењима и начину на који Влада планира да обезбиједи буџетску стабилност до краја године, Цвијановићева је за магазин „Недељник“ изјавила да су то изазови којих није поштеђен ниједан буџет у окружењу, јер је свуда евидентан недостатак средстава.

„Влада Републике Српске има план како да на њих одговори комбинацијом различитих мјера, а то се не може преко ноћи“, истакла је Цвијановићева.

Цвијановићева је рекла да се данас, због кризе, нигдје у региону не живи добро, што је амбијент у којем функционише и Република Српска.

„Република Српска је опет стабилнији и перспективнији дио државне заједнице у којој живимо и ни по чему не заостаје за остатком региона, напротив. Неке реформе и мјере морају бити болне, и тога смо свјесни“, истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да Влада успијева да сервисира дуг и истовремено извршава обавезе, мада није задовољна динамиком када је ријеч о појединим обавезама, првенствено у пољопривреди, али ако се погледа колико је ванредних трошкова сервисирано у свим областима због прошлогодишњих поплава, онда је јасно да су проблеми велики и да се не могу брзо превазићи.

„За грађане је најбитније да ће републички буџет уредно извршавати обавезе, а кад је ријеч о задужењу, важно је да више враћамо дуга, него што се задужујемо“, нагласила је Цвијановићева.

Она је рекла да је Влада подједнако спремна и за популарне и непопуларне мјере ако су добре за друштво.

„Неке се мјере једноставно морају провести јер су у интересу грађана Републике Српске, ма како дјеловале робусно“, рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева је истакла да је реформа јавног сектора и привредног система отпочела и да ће тај процес трајати.

Она је навела да празне политичке приче и монтиране афере скрећу пажњу јавности са послова које Влада обавља, али да зна да како год да у Влади раде, то је вишеструко боље него што би радили они који су у опозицији.

„Видимо их на дјелу на нивоу БиХ, а да којим случајем имају прилику да дјелују и на нивоу Републике Српске, не би иза њих остао ни камен на камену, као што није остао ни прије девет година кад су отишли са власти“, оцијенила је Цвијановићева.

Архива