Цвијановић: Резолуције о Сребреници у функцији дестабилизације

09.06.2015 Актуелно

– Сви који су предлагачи таквих резолуција морају да воде рачуна какве ће то прилике или неприлике проузроковати у држави на коју се односе“, рекла је Цвијановићева и оцијенила да су такве иницијативе и својеврсни удар на Српску.

Медији су данас објавили да Велика Британија припрема резолуцију о Сребреници пред Савјетом безбједности УН, а да су „главне мете“ офанзиве поводом обиљежавања 20 година од дешавања у Сребреници Српска и њен предсједник Милорад Додик.

Медији наводе да се Велика Британија на овај начин прикључила САД и Њемачкој, које су већ покренуле своје акције за слабљење Српске и предсједника Додика.

Амбасадор Велике Британије у БиХ Едвард Фергусон потврдио је да Уједињено Краљевство предводи процес израде нацрта резолуције Савјета безбједности УН којом ће бити обиљежено 20 година од злочина у Сребреници, али је истакао да се садржај резолуције још договара.

Такође, Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ требало би сутра да разматра приједлог резолуције о Сребреници, чији су предлагачи Денис Бећировић и Мирсад Мешић из СДП-а БиХ, те Заим Бацковић из БПС-а.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да је ствар парламента БиХ како ће се на сутрашњој сједници „поставити“ према резолуцији о Сребреници, подсјетивши да је став Српске да не прихвата такву резолуцију.

Резолуцију о Сребреници недавно је и Народној скупштини Републике Српске поднио потпредсједник Српске Рамиз Салкић.

Цвијановић: Реформска агенда искључива надлежност ентитета

Цвијановићева очекује да се Савјет министара БиХ, када је ријеч о реформској агенди, обрати ентитетским владама, с обзиром да је њен садржај у искључивој надлежности Српске и Федерације БиХ.

– У садржају овог документу је нешто минимално што је у надлежности Савјета министара БиХ, а познато је да радне групе и данас разговарају о његовој коначној верзији, рекла је Цвијановићева и подсјетила да је Влада Српске прије неколико дана разматрала текст реформске агенде на коју је неколико министарстава имало интервенције.

Премијерка Српске каже да се тражило да те интервенције буду дио коначног текста реформске агенде за БиХ.

– Међутим, овдје имамо неки други проблем, јер је усаглашавање агенде једно, а друго је да смо тражили да сваки дио власти, који је саставни дио агенде, буде одговоран, што нисам примјетила, јер је парламент БиХ одбио да ратификује споразум са Свјетском банком да би била добијена средства на основу извршених реформи, додала је Цвијановићева.

Она је напоменула да не види сврху усаглашавања о било каквим агендама ако ће неки дио власти у БиХ блокирати други.

– Не смије бити блокирања ако се о нечему постигла сагласност. Очекујем од Савјета министара да уради свој дио посла, који није урађен из политикантских разлога, а намјера је била јасна – идемо блокирати Српску и њену Владу, јер рачуна на новац од Свјетске банке, па ћемо се на тај начин светити некој владајућој већини која је другачија на ентитетском нивоу, каже Цвијановићева.

Коментаришући дио радне верзије европске агенде у којем се наводи да је могућа приватизције „Електропривреде Српске“, Цвијановићева је нагласила да у Српској то није могуће.

– Сваки пут када се разговара са међународним кредиторима и организацијама, укључујући и ЕУ, потенцирају да у ФБиХ није извршена приватизација ‘Телекома’ и наводе да треба да ‘Електропривреда’ буде приватизована. Сваки пут смо им рекли, али и показали актима, да за нас таква приватизација није опција, истакла је Цвијановићева.

Влада редуковала трошкове

Цвијановићева је изјавила да су сви трошкови Владе Српске редуковани и да нема бахатости и расипништва.

– Када читате ревизорске извјештаје онда се мора разлучити да ли има елемената који су кривично дјело или је ријеч о процедуралним проблемима, што не говори да има бахатог трошења новца у министарствима. Могуће је да у функционисању система има процедуралних и неких других грешака, али нема никакве бахатости и расипништва, рекла је Цвијановићева, коментаришући ревизорске извјештаје у одређеним министарствима.

Она је истакла да су се неки корисници одређених донација и средстава из буџета Српске више расипнички понашали. Нагласила је да се мора видјети да министарства поступају по препорукама и да се све евидентира.

Говорећи о негативном ревизорском извјештају за „Банку Српске“, Цвијановићева је навела да је у току отклањање свих негативности и да је циљ успостављање стабилизације.

Архива