Цвијановић: Никада нећемо дати сагласност за дезавуисање Српске

02.06.2015 Актуелно

„Ми јесмо за сарадњу и партнерство и то смо показали на безброј начина, али не дозвољавамо да нас било ко вара у свему овоме. Ово је преозбиљна прича. Не може Савјет министара БиХ, а посебно Предсједништво БиХ или Савјет министара и Предсједништво заједно да арбитрирају о стварима за које нису надлежни“, нагласила је Цвијановићева.

Она је подсјетила да у Савјету министара БиХ још постоји један жив приједлог механизма координације који није израдила само Република Српска или само Федерација БиХ или само Савјет министара, с обзиром да је Савјет министара БиХ прије двије-три године конституисао једну заједничку интерресорну радну групу састављену од представника власти свих нивоа.

Она је навела да је тај приједлог прихваћен у парламенту Републике Српске и за њега су гласали сви – и позиција и опозиција, односно сви они који су тада били на сједници.

„Вољела бих да видим како ће се сада понашати СДС, ПДП и НДП, партије које су на власти на нивоу БиХ, и да их питам да ли то значи да су одустали од приједлога који су изгласали заједно са нама у Народној скупштини Републике Српске, да ли су промијенили мишљење преко ноћи и зашто су дозволили да се ради неки нови механизам координације а да претходно нису тражили изјашњавање о механизму који још као приједлог живи у Савјету министара“, истакла је Цвијановићева.

Она је нагласила да је у механизму координације кључно неколико ствари, а на првом мјесту је поштовање уставних надлежности.

„У испуњавању европских обавеза Устав је јасно рекао шта коме припада и шта треба да уради, а координација служи да будете координисани у том процесу кретања ка ЕУ и да се не деси, као што је до сада по правилу био случај, да Република Српска предњачи у хармонизацији домаћих прописа са прописима ЕУ или у неким другим сегментима, а да други заостају“, навела је Цвијановићева.

Она је појаснила да координација служи да се може јединствено наступати, да дефинишете планове и да се у сладу са тим плановима поступа и на крају да постоје одређена заједничка тијела која ће то оцјењивати.

„Важна чињеница јесте да су свугђе у свијету, односно у земљама ЕУ гдје имате сложене државе јасно дефинисани механизми посредством којих се рјешавају спорови који су према правилу уставне природе. То значи да је могуће да се два различита нивоа власти споре ко ће извршити одређену европску обавезу а најчешће је ријеч о спору заснованом на уставним надлежностима“, додала је Цвијановићева.

Она је нагласила да је приједлог механизма координације који је презентован у Сарајеву мањкав, не само што није укључио представнике Владе Српске, већ и због тога што се појављује као други приједлог иако постоји већ један приједлог који је жив у Савјету министара и о којем би се прво требало изјаснити.

„Мањкав је и због тога што дефинише да су Савјет министара уз помоћ Предсједништва БиХ ти који разрјешавају спорове у оквиру БиХ на путу ка ЕУ а односе се на уставне надлежности. Не може нико да буде надређен Републици Српској и да разрјешава спор а да Република Српска није дио тог механизма за разрјешење спора ако се тај спор ње тиче.

Сутра ћемо доћи у ситуацију да ми у Републици Српској, у Влади кажемо не можете ви доносити на нивоу БиХ тај пропис зато што Устав јасно каже да је Република Српска надлежна за ту област. Логично је да сте ви ти који ће примијенити одређену европску директиву и инкорпорирати је у свој закон а не неко други“, истакла је Цвијановићева.

Она је навела и примјер ситуације када има неколико различитих нивоа власти и сви морају да прихвате или усвоје одређени пропис или да донесу неки свој пропис.

„У таквој ситуацији не може да арбитрира Савјет минстара и да уколико ја спорим нешто од Савјета министара, онда тај Савјет министара каже ‘видите ми смо управу и ми имамо право да донесемо тај пропис и да га пошаљемо у Парламентарну скупштину а баш нас брига што сте ви у Српској по Уставу за то задужени’, а ми обоје арбитри. То је немогуће“, упозорила је Цвијановићева.

Она је нагласила да се мора причати са Српском уколико се жели ријешити неки спор и Српска мора да има своје представнике који ће у оквиру тог тијела за разрјешавање спора рећи своје мишљење и бранити своје аргументе.

„Не дај Боже да Савјет мнистара буде тај који би случајно требало да брани наше аргументе. Лијепо је изаћи и рећи ‘ми смо ти који ћемо поштовати уставне надлежности’ а онда одете и дефиниште приједлоге који немају везе са уставним надлежностима“, рекла је Цвијановићева и поручила да ће Република Српска спорити такав приједлог јер она мора да буде укључена у процес.

„Морају се поштовати уставне надлежности и не може било какве спорове уставне природе рјешавати Савјет министара зато што Савјет министара није никоме надређен. У овој земљи сваки ниво власти је јасно позициониран у контексту Устава. Није Савјет министара тај који арбитрира изнад Владе. Из тог разлога је и постављен захтјев за механизмом координације“, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да замјера српским представницима у Савјету министара БиХ који су у томе учествовали, као што замјера и посланицима који су се оглушили од чињеницу која се зове – уставна надлежност Републике Српске и њена уставна позиција.

Архива