Одржана заједничка сједница влада Српске и Србије: Заједнички Дан сјећања на страдале Србе – 5. август

26.06.2015 Актуелно

Премијерка Српске, Жељка Цвијановић истакла је да је задовољна договореном сарадњом у области инвестирања у инфраструктуру, посебно Подриња и 25 општина Српске и Србије.

Изразивши захвалост за подршку Влади Србије, премијерка је затражила од српског члана Председништва БиХ Младена Иванића да уврсти на дневни ред наредне сједнице тог тијела резолуцију о Сребреници, како би се Председништво БиХ изјаснило о том документу.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ниво односа Србије и Републике Српске никад није био на тако искреном и на тако високом нивоу и захвалио се Србији на обећаној помоћи.

Додик је оцијенио приједлог резолуције о Сребреници као непристојну понуду коју треба одбити јер, како је истакао, не доприноси помирењу, али и додао да нема довољно доказа да је тамо почињен геноцид.

Предсједник Српске је рекао да подржава ставове Владе Србије о резолуцију, наводећи да је сматра антисрпском и „дијелом континуитета лоших намера Велике Британије према српском народу“.

„Нема довољно доказа да је тамо почињен геноцид“, рекао је Додик послије заједничке сједнице двије владе у Београду.

„Одбијамо је као непотребну, као ону која може само да уноси више проблема у БиХ него што може да донесе оно што је свима потребно, а то је помирење“, навео је Додик и додао да приједлог резолуције угрожава стабилност БиХ, као и достигнути степен мира и помирења. „И зато не може да буде подржана“, закључио је предсједник Српске.

Додик је рекао и да британска резолуција о Сребреници неће бити на дневном реду на сједници Савјета безбједности УН 7. јула на основу онога што је рекао шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

На питање да прокоментарише писање медија о томе како је рекао да резолуција неће бити на дневном реду, Додик је рекао: „Ви (медији) волите да додајете. Ја нисам у Савкету безбкедности и не одлучујем о томе, само сам пренио оно што је рекао Лавров – да 7. јула није предвиђено да било каква резолуција буде на дневном реду, већ само минут ћутања за жртве ратова у периоду од 1991-1995“, истакао је Додик.

Претходно су се предсједници Томислав Николић и Милорад Додик, као и премијери Александар Вучић и Жељка Цвијановић састали у Палати Србија. Како преноси Танјуг, на том састанку је требало да, између осталог, званичници разговарају и о Сребреници и о „случају“ Насера Орића.

Претходна заједничка сједница двије владе одржана је септембра прошле године, када је констатовано да је постугнут напредак у сарадњи у свим областима. Тада је договорено и формирање Координационог тијела чији је задатак заједнички развој пољопривредно-прехрамбене и индустријске производње.

Архива