Кошарац: Челници СДС-а и сателитских странака дио пројекта стварања унитарне БиХ

24.05.2015 Актуелно

„Од 2006. године, када су представници СНСД-а у Сарајеву преузели одговорност за очување Републике Српске и њених надлежности, ово се није догађало, јер смо ми такве покушаје сасијецали у коријену. Сада се догодило, јер су челници СДС-а и сателитских странака које су окупили, нажалост, пристали да буду дио пројекта чији је циљ дефинитивно и коначно рушење дејтонског концепта уређења земље, растакање Републике Српске и стварање унитарне државе“, упозорио је Кошарац у интервјуу Срни.

На питање о каквом пројекту је ријеч и ко стоји иза тога, Кошарац је истакао да је и овај пројекат, као и сви ранији чији је циљ био рушење Републике Српске, смишљен изван граница ове земље.

„Као почетак његове реализације могао би се узети тренутак потписивања споразума такозваних народњачких странака, али је озбиљних доказа о пробосанској политици СДС-а или, боље речено, издаји политике на којој је та странка настала, било и прије него што је Младен Босић ставио свој потпис на тај папир. Ми смо и прије општих избора упозоравали да је Босић, заједно са још неким челницима те партије који су осјетили прилику да остваре личне интересе, постао десна рука политике Бакира Изетбеговића. Сада се то, практично, остварује, али је проблем у томе што је пројекат о коме говоримо тек почео“, нагласио је Кошарац.

Он је навео да је пројекат тек почео зато што нису били створени политички услови да се крене у рушење Републике Српске и њених институција.

„Сада када је Босић поново изабран за предсједника СДС-а и када Бакир Изетбеговић наредне седмице засједне на чело СДА, из Сарајева ће кренути нови, још снажнији и опаснији, напади на Републику Српску. То је, уосталом, најавио и Бакиров послушник, предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић, који је у свом експозеу написао да ће у наредном периоду на нивоу БиХ бити формирано 11 нових институција, укључујући два нова министарства, од којих је експлицитно поменуо министарство пољопривреде!“, истакао је Кошарац.

Он је подсјетио да је Звиздић, истовремено, најавио да ће тај Савјет министара усвојити 15 нових стратегија и планова, и то у областима за које БиХ уопште није надлежна!

„Такав експозе без икаквог отпора или примједби подржали су посланици СДС-а у Представничком дому и зато тврдим да је тај процес тек почео“, рекао је Кошарац.

На питање које су то институције, стратегије и планови и у којим областима, Кошарац је рекао да је мало један интервју да се поброји све што СДА, уз подршку Младена Босића и СДС-а, има намјеру да уради како би од БиХ направио „једну и једину домовину“, како наводи Звиздић у експозеу.

„Осим пољопривреде, у Звиздићевом експозеу помињу се привреда, енергетика, здравство, образовање, култура, спорт, заштита човјекове околине… и да не набрајам даље“, презицирао је Кошарац.

Он је нагласио да се помиње, на примјер, и формирање фантомског Вијећа за националну безбједност БиХ, што је нови наговјештај да се полицијом Републике Српске жели командовати из Сарајева.

„Како бисмо и колико у том случају били безбједни свједочи и однос Савјета министара БиХ према терористичком нападу у Зворнику и легалној и легитимној антитерористичкој акцији МУП-а Републике Српске која је након тога услиједила“, упозорава Кошарац.

Савјет министара БиХ, наглашава он, нема никакву надлежност да расправља о раду МУП-а Републике Српске, а ипак је то радио, јер су снисходљиви министри из СДС-а и ПДП-а пристали да испуне намјеру свог шефа Бакира Изетбеговића да у исту раван стави терористички напад у коме су жртве невини полицајци и чија је очигледна намјера била да се дестабилизује Република Српска и Зворник у коме мирно живе бошњачки повратници, и полицијска акција у којој су хапшени проблематични ликови код којих је пронађено оружје и пропагандни материјал за ширење исламског радикализма.

„Та тенденција да се унитаризује земља и да се из Сарајева диригује свим и свачим јесте нешто с чим ће се институције Републике Српске суочавати у наредном периоду јер је Бакир Изетбеговић пронашао Србе којима може да шефује и који су, зарад фотеља и мрвица власти, очито спремни да издају Републику Српску и интересе српског народа“, истакао је Кошарац у интервјуу Срни.

На питање да прокоментарише чињеницу да је потпредсједник Народне скупштине Републике Српске и функционер СДС-а који је замрзао рад у тој странци Ненад Стевандић упоредио Младена Босића са Мирком Пејановићем, Кошарац је мишљења да су ствари отишле и даље од тога.

„Пејановић је био фикус, чије је пасивно присуство у бошњачким ратним институцијама у Сарајеву давало легитимитет лажној причи о мултиетничности власти Алије Изетбеговића. Босић, међутим, из Сарајева активно дјелује против институција Републике Српске, ширећи мржњу према свему што долази из Бањалуке и подстичући међусрпске размирице и сукобе. Постоје непровјерене информације да је недавно боравио у Америци и да је тамо преузео одређене обавезе…“, наглашава Кошарац.

На питање о каквим обавезама говори, Кошарац је рекао да би то требало питати самог Босића, али је, ипак, навео да је ријеч о организовању насилног рушења власти у Републици Српској, некој врсти „наранџасте револуције“ чији је покушај јавност имала прилику да види у Македонији.

„Мислим да су они који то желе прецијенили Босићев утицај и у странци коју предводи и у народу, а потцијенили одлучност власти Републике Српске да бране стабилност институција и нашу слободу“, оцијенио је Кошарац.

Говорећи о даљем раду посланика и делегата СНСД-а у парламенту БиХ и њиховом понашању у случају нових покушаја преноса надлежности, Кошарац је рекао да ће свим демократским средствима која им стоје на располагању спречавати покушаје преноса надлежности.

„У програмским документима СНСД-а, усвојеним на посљедњем Сабору, ми смо записали да ћемо инсистирати на повратку неуставно одузетих надлежности Републике Српске и да ће, уколико се то не догоди и уколико се настави са угрожавањем Дејтона, наш одговор бити расписивање референдума о независности Републике Српске у наредне три године“, истакао је Кошарац.

Он је рекао да не треба искључивати могућност да се за таквим одговором посегне и раније. „Ми никада више не смијемо, нити ћемо дозволити да нас прегласавају на законима којима се преносе надлежности Републике Српске, поготово у Дому народа парламента БиХ, гдје, заједно са ДНС-ом, имамо већину у Клубу Срба“, нагласио је Кошарац.

На питање хоће ли наставити да инсистирају на смјени Шефика Џаферовића и напуштати сједнице Представничког дома, Кошарац је најавио да ће истрајати на томе да се тај њихов захтјев нађе на дневном реду сједнице овог дома и наставиће да напуштају сједнице, уколико том захтјеву не буде удовољено.

„Ми на тај начин протестујемо не само против чињенице да Џаферовић представља цијели Представнички дом, дакле и нас Србе, него и против политике непроцесуирања и некажњавања ратних злочина који су током рата почињени над Србима. Такву политику, под утицајем СДА и дијела међународне заједнице, Тужилаштво и Суд БиХ проводе од свог настанка, тачније од када су те неуставне институције наметнуте одлуком високог представника“, истакао је Кошарац.

С друге стране, појаснио је он, то је и вид супротстављања политици полтронисања и попуштања коју СДС проводи према својим коалиционим партнерима из СДА и која охрабрује Тужилаштво и Суд БиХ да игноришу оправдане протесте жртава злочина и институција Републике Српске.

„Таква политика СДС-а и понашање Тужилаштва и Суда БиХ доводи до невјероватних и апсурдних ситуација у којима посланик Заим Бацковић Заги, под чијом су непосредном командом почињени злочини у Добровољачкој, предлаже резолуцију о наводном геноциду у Сребреници или до ситуације у којој посланик Шемсудин Мехмедовић, који се такође сумњичи да је подстицао, те да није спријечио и казнио злочине муџахедина у Тешњу и околини, поставља посланичка питања о наводном угрожавању људских права муџахединских вођа. Такви апсурди могући су само у немогућој земљи каква је БиХ“, закључио је Кошарац у интервјуу Срни.

Архива