Додик: У Сребреници није почињен геноцид

26.05.2015 Актуелно

Додик је истакао да на тези да се у Сребреници десио геноцид, уз подршку дијела међународне заједнице, упорно и координисано инсистирају бошњачки политичари ради покушаја слабљења уставне позиције Српске.

„Наш став је јасан. Нико не спори да се у Сребреници десио злочин, али не и геноцид на чему упорно инсистира Сарајево. Жао нам је што се десио злочин у том граду и што су многи људи страдали иако имамо званичне информације које говоре о много мањем броју жртава од оних које помињу бошњачки политичари“, рекао је Додик за „Вечерње новости“.

Предсједник Српске је нагласио да догађаје из јула 1995. године у Сребреници прате многобројне контроверзе.

„Неки од навода странаца и бошњачких политичара о овом догађају су далеко од истине. Сребреницом се, нажалост, упорно манипулише ради јачања унитарног концепта и слабљења Српске, а како се примиче 11.јул напади из Сарајева су све отворенији“, истакао је Додик.

Коментаришићи потез потпредсједника Српске Рамиза Салкића који је у парламент Српске упутио приједлог резолуције о осуди „геноцида у Сребреници“, Додик је рекао да није реално да ће Народна скупштина усвојити резолуцију.

„Као предсједник Републике Српске нећу утицати на рад парламента, посланици ће гласати онако како мисле да треба, али увјерен сам да ниједна партија из Српске неће подржати Салкићев приједлог“, истакао је Додик.

Он је додао да 11. јула неће присуствовати обиљежавању 20 година од злочина у Сребреници све док се овај случај политизује.

Архива