Додик: Српска најодговорније реаговала у санирању посљедица

16.05.2015 Актуелно

Предсједник Додик рекао је да се у вријеме катастрофалних поплава, које су прошле године задесиле Шамац и готово цијелу Српску, Република Српска понијела веома одговорно, ако не и најодговорније у региону.

Додик је на обиљежавању годину дана од мајских поплава у Шамцу рекао да је само становништво, путем ваучера Владе Српске, добило више од 13 милиона КМ, а да је у инфраструктуру уложено 28 милиона КМ.

Предсједник Републике Српске рекао је да се овдје неће стати те да ће до краја године у Шамцу бити уложено још 10 милиона КМ.

„Само реконструкција Дома здравља у Шамцу коштала је око два и по милиона КМ, али то није све. Оно што знамо је да привредни опоравак дуже траје, а друштво ће морати да нађе начин на који ће стимулисати преивреду и помоћи њен опоравак овдје, што нам је сљедећи, приоритетни циљ“, нагласио је Додик.

Он је захвалио свима који су вјеровали у Републику Српску и нису оклијевали да помогну, кроз Фонд солидарности који је формирала Влада Српске.

„Република Српска се сигурно најодговорније у региону понијела када је ријеч о санирању посљедица од поплава и показала је да се у тешким условима глобалне кризе, која је утицала и на нас, може и мора помоћи“, истако је Додик.

Предсједник Републике навео је да је катастрофална поплава однијела један годишњи буџет Републике Српске.

„Чини ми се да смо олако заборавили поплаве, поготово они који нису на поплављеним подручјима, али наша економија сигурно трпи посљедице штете која је настала огромним поплавама од Добоја, преко Шамца, Модриче, Бијељине, Новог Града и свих општина широм Српске“, рекао је Додик.

Општина Шамац претрпјела је у прошлогодишњим поплавама штету већу од 100 милиона КМ. У инфраструктуру је уложено 28 милиона КМ, а у обалозаштиту, чија је градња почела, биће уложено 1.200.000 КМ. Након тога, приоритет ће бити оживљавање привреде и реална улагања.

Свечаности у Шамцу, која је у току, осим предсједника Српске, присуствују у име Владе Српске министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић, те бројни амбасадори у БиХ, представници сусједних општина и грађани.

 

Нећу мијењати ставове ни због кога, па ни због Кормакове

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да не намјерава да мијења своје политичке ставове и да је у великој заблуди онај ко мисли да вербалним изражавањем о ситуацији у БиХ може промијенити стање у тој земљи.

„Америка је велика земља и стало нам је до добре сарадње, али нисам спреман да мијењам своје политичке ставове само зато што је неко, из фрустрације, због израженог става незадовољан, па макар то била и америчка амбасадорка“, рекао је Додик.

Амабасадор САД у БиХ Морин Кормак јуче је на питање новинара да ли има намјеру да прекине праксу својих претходника који нису имали обичај да се састају са предсједником Српске Милорадом Додиком, рекла да јавни коментари предсједника Српске од јануара „нису били у складу са позитивном реформском агендом, те да је спремна да се с њим састане уколико се то промијени“.

Архива