Додик: Парада показaла способност Русије

09.05.2015 Актуелно

„Војна парада је по свему била импресивна и показала је способност руског друштва да развија одбрамбене потенцијале своје земље“, рекао је Додик у телефонској изјави Срни из Москве.

Истичући да је захвалан на позиву руском предсједнику, Додик је рекао да је ово била прилика да се састане са скоро свим државницима који су присуствовали Паради побједника на московском Црвеном тргу.

„Оно што је најважније је да је Република Српска била присутна на овом нивоу. Поносан сам што сам у име Републике Српске и њених грађана имао ту част и прилику да будем дио ове велике и успјешне церемоније“, рекао је Додик.

Предсједник Српске каже да је у оквиру ових свечаности у Москви имао протоколарне сусрете са премијером Русије Дмитријем Медведевим и предсједником Кубе Раулом Кастром.

„Медведев се интересовао за стање у Српској. Ово је била прилика да му објасним каква је ситуација, што је он са пажњом саслушао“, рекао је Додик и додао да је предсједник Кубе пожелио свако добро Републици Српској и српском народу.

Додик је навео да је разговарао и са предсједником Јерменије Сержом Саргасјаном, који је изразио жаљење што је предсједник Српске био спријечен да дође на недавну церемонију обиљежавања 100 година од турског геноцида над Јерменима.

„Договорили смо да што скорије усагласимо термине за моју посјету Јерменији“, рекао је Додик.

Предсједник Српске истиче да је разговарао и са предсједницима Азербејџана Илхамом Алијевим и Казахстана Нурсултаном Назарбајевим, те македонским предсједником Ђорђом Ивановим, који га је упознао о данашњим дешавањима у Македонији.

Додик је навео да је био у друштву са предсједником Србије Томиславом Николићем, те да је разговарао и са предсједавајућим Предсједништва БиХ Младеном Иванићем, који је, такође, присуствовао војној паради у Москви.

Предсједник Републике Српске рекао је да ће вечерас са осталим државницима присуствовати концерту у Москви, чији је домаћин предсједник Руске Федерације, а да се сутра враћа у Српску.

Архива