Додик-Иванић: Институције РС опредијељене за европски пут

28.05.2015 Актуелно

„Желим да Република Српска буде видљива на том путу у оквиру својих надлежности“, рекао је Додик новинарима, након састанка са предсједавајућим Предсједништва БиХ Младеном Иванићем.

Додик је истакао да су релевантни политички фактори у Републици Српској сагласни да резолуција о Сребреници не може бити на дневном реду Парламентарне скупштине БиХ.

ДОДИК: РЕЗОЛУЦИЈА О СРЕБРЕНИЦИ НЕЋЕ СЕ НАЋИ НА ДНЕВНОМ РЕДУ ПАРЛАМЕНТА БиХ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да су релевантни политички фактори у Српској сагласни да резолуција о Сребреници не може бити на дневном реду Парламентарне скупштине БиХ.

„Када буде усвајан дневни ред у парламенту БиХ, резолуција о геноциду у Сребреници неће добити нашу подршку. Ово није први пут да се такав акт жели наметнути и исполитизовати“, рекао је Додик након састанка са предсједавајућим Предсједништва БиХ Младеном Иванићем.

Он је оцијенио да није добар тренутак да се оваква резолуција користи због обиљежавања догађаја у Сребреници и да се на тај начин желе усложити политички односи у БиХ.

„Тај догађај треба да буде у миру и достојанству, те да буде одата почаст жртвама. Уколико се политичким активностима жели усложњавати политичка ситуација, могу бити закомпликоване и безбједносне прилике“, каже Додик и напомиње да у том погледу нема разумијевања са бошњачке стране.

Он је подсјетио да је приједлог потпредсједника Републике Српске Рамиза Салкића, односно резолуција о осуди геноцида у Сребренци, идентичан ономе на нивоу БиХ.

„Салкић, као потпредсједник Српске, није препознао Пословник о раду Народне скупштине Републике Српске и Устав. Резолуцију може предложити само кабинет предсједника Српске, што наравно неће учинити, јер нисмо сагласни са њеним садржајем. Том резолуцијом се усложњавају односи и нема елемената који би довели до додатног разумијевања и помирења“, рекао је Додик.

Према његовом мишљењу, превелика је политизација инсистирање на квалификацији догађања у Сребреници.

„То затвара могућност да се присуством обиљежавању догађаја у Сребреници ода почаст жртвама, укаже на неоправданост и непотребност тако нечега и осуди злочин, као што смо то и чинили, те подржи да сви они који су починили злочин одговарају“, сматра Додик.

Подсјетивши да је у Сребреници одао почаст жртвама, Додик је навео да је на подручју ове општине почињен масован злочин и одговорност за то није колективна.

„Колективна одговорност се покушава етаблирати предложеним резолуцијама, а не појединачна. Појединачна је одговорност, а геноцид као термин је мотивисан од бошњачких политичких структура као основа за даљњу разградњу Републике Српске, што нећемо дозволити“, категоричан је Додик.

Он је поновио да неће присуствовати обиљежавању догађаја у Сребреници.

Архива