Цвијановић: СДС се одродио и од Српске и од свог народа

25.05.2015 Актуелно

„Сви закони које је Влада Републике Српске понудила су усвојени, а за нека рјешења гласали су и поједини опозиционари. Галамом о томе како Влада наводно губи подршку у Народној скупштини, руководство СДС-а настоји да скрене пажњу са својих проблема. Између највиших функционера те странке пале су тешке ријечи, и отпочео је процес разврставања на оне који раде и оне који не раде у интересу Републике Српске“, истакла је Цвијановићева.

Она је нагласила да ПДП подгријава тему о наводној промјени скупштинске већине у Републици Српској да би скренули пажњу са чињенице да се „увелико љуља коалиција на нивоу БиХ“.

„Потреси унутар СДС-у, уз катастрофално лоше односе између хрватских и бошњачких партија у ФБиХ, угрожавају и аранжман на нивоу БиХ, који странци настоје да очувају на све начине. Ти странци су одавно исфрустрирани чињеницом да се у Републици Српској увијек прво формира власт након избора, и да су институције Српске једине које годинама истински функционишу у оквиру цијеле БиХ. Све друго функционише по принципу ‘повуци-потегни или корак напријед, а четири назад'“, нагласила је међународни секретар СНСД-а.

Она је оцијенила да то што је предсједник СДС-а Младен Босић понудио мјесто мандатара актуелном градоначелнику Бијељине Мићи Мићићу његов је покушај да „закрпи рупе у СДС-у које је сам направио“.

„Не бих да звучим саркастично, али све нас је дубоко ганула та Босићева ‘великодушност’ којом нуди мјесто мандатара, а да за њега није обезбиједио скупштинску већину. Уосталом, Босић ту већину није могао обебиједити ни самом себи, кад је у изборну кампању ушао као претендент на то мјесто, и то у вријеме кад је СДС био хомоген. Сад, након толиких промашаја на нивоу БиХ и штетних одлука по Републику Српску, нису у стању ни да очувају оно што су на изборима добили“, оцијенила је Цвијановићева.

Она је нагласила да је то „јефтин трик којим Босић настоји да заустави цијепање странке, а зна да Мићић, и поред тешког пораза у трци за предсједника СДС-а, неће отићи из те партије, па рачуна да би он могао бити мост између подијељених струја“.

„У подухвату спашавања Босића након потреса који се десио у СДС-у, странци су му на једном састанку предложили да стављањем Мићића у фокус покуша пребродити ту ситуацију. То је само игра у којој се настоје пацификовати поједини посланици у оквиру СДС-овог клуба и у Народној скупштини Републике Српске и у парламенту БиХ и купити вријеме“, навела је Цвијановићева.

Према њеном мишљењу, тај проблем је пуно већи да би се све свело на пуко „крпање рупа“. „Ријеч је о различитом политичком односу према важним питањима између двије струје, и чињеници да многи у СДС-у не могу да се помире са пробосанском политиком коју води руководство те партије у Сарајеву. Изјава Вукоте Говедарице да је ‘Мићо Мићић једном ногом већ премијер’, уствари само продубљује увјерење да је СДС једном ногом већ у гробу“, оцијенила је Цвијановићева.

На питање како види политику коју воде СДС, ПДП и НДП на нивоу БиХ и колико је она опасна по Републику Српску, Цвијановићева је рекла да СДС и њихови сателити на нивоу БиХ воде обезглављену политику, која не ужива подршку ширег чланства, због чега су и превирања у СДС-у очекивана.

Она је оцијенила да су Младен Босић и пар његових сарадника спремни да удовоље било којем захтјеву политичког Сарајева само да би сачували фотеље које им је дао Бакир Изетбеговић.

„Ти људи из руководства СДС-а су давно окренули леђа Републици Српској. Знали смо да им више нема ни повратка, ни спаса још кад су странци почели да им пишу политичке ставове, а Бакир Изетбеговић умјесто њих да те ставове тумачи и објашњава јавности“, рекла је Цвијановићева.

Она је додала да „СДС и његови сателити на нивоу БиХ успостављају нове праксе гдје се игноришу ставови и одлуке институција Републике Српске, што наноси дугорочну штету Српској“.

„Били би у стању да девастирају Републику Српску и униште све једну њену институцију само да би се обрачунали са Милорадом Додиком и СНСД-ом, кад већ нису успјели да их побиједе на изборима. Опозиционари у Републици Српској не могу да се помире са изборним поразом, а у Српској нема јаког блока бошњачких партија који би их довео на власт, како су то урадили на нивоу БиХ, па им не преостаје ништа дуго него да галаме и пријете улицом. Не знам колико их то пута морамо побиједити на изборима да би схватили да су губитници“, рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да функционери СДС-а у Сарајеву просто не смију да изусте ни једну ријеч која би изнервирала Бакира Изетбеговића, јер од њега зависи њихова политичка судбина.

„Својим ћутањем о важним темама као што су терористички напад у Зворнику и недоласком на догађаје којима се одаје почаст српским жртвама, они уствари отплаћују свој дуг Бакиру Изетбеговићу, који, опет, преко њих таквих, жели показати да кад већ не може избрисати Републику Српску онда је може развлашћивати и игнорисати ставове њених институција“, закључила је Цвијановићева.

Кад би сутра били избори, каже Цвијановићева, СНСД би остварио још бољи резултат него прије пола године и потукао би до ногу СДС, јер је народ у ових пар мјесеци имао прилику да види колико се СДС одродио и од Републике Српске и од свог народа, а и састав Народне скупштине био би значајно другачији.

Архива