У Источном Сарајеву започео V Сабор СНСД-а

25.04.2015 Актуелно

Сабор је након интонирања химни Републике Српске и „Боже правде“ отворио
предсједник СНСД-а Милорад Додик, који је поздравио присутне чланове ове странке.

Након тога именовано је Радно предсједништво СНСД-а, које ће предсједавати скупом.

Додик је новинарима прије скупа рекао да ће Сабор показати да СНСД има снагу и са чиме се похвалити, иако резултати које је постигао можда нису видљиви и често су оспоравани.

Он није хтио да одговори да ли ће имати противкандидата за мјесто предсједника.

Сабору као гости присуствују коалициони партнери – предсједници ДНС-а Марко Павић и Социјалистичке партије Петар Ђокић.

Новинарима није омогућено директно праћење скупа, а велики број медијских екипа прати догаћај.

Актуелни предсједник СНСД-а Милорад Додик до сада је једини кандидат за предсједника странке.

На Сабору би требало да буде разматран и усвојен Извјештај о раду, нови Статут, као и Декларација Петог сабора СНСД-а, која носи назив „Република Српска – Слободна и самостална будућност и одговорност“.

Декларацијом се, како је раније појаснио предсједник Извршног одбора СНСД-а Небојша Радмановић, не предвиђа никакво одвајање, али она означава крајњи циљ народа у Републици Српској и спремност СНСД-а да предводи народ на том путу.

Радмановић каже да је нови статут странке усмјерен ка два циља – додатној демократизацију унутар СНСД-а и новој унутрашњој организацији странке.

У странци ће бити укинути извршни одбори на свим нивоима, странка ће добити 10 извршних секретара – за сваку изборну јединицу по једног, а убудуће најважније одлуке доносиће новоформирано тијело – Предсједништво СНСД-а, које ће имати 35 чланова.

Сабору СНСД-а у Источном Сарајеву присуствоваће 800 делегата, 750 из 64 општинска и градска одбора Републике Српске и 50 из 14 опшптинских одбора из Федерације БиХ.

Фото галерија:

[widgetkit id=64]

Архива