Кошарац: БиХ има неуставан и незаконит Савјет министара

06.04.2015 Актуелно

 

Кошарац је нагласио да постоји „сервилност према сарајевским потребама“ оних којих долазе из Српске и дио су власти на нивоу БиХ, окупљених око СДС-а, НДП-а и ПДП-а, те да је потребно тражити и ставове Народне скупштине Српске, јер ти ставови треба да буду обавезујући за све који из Републике учествују у институцијама на нивоу БиХ.

„Уочљиве су одређене политике оних структура из Републике Српске које данас чине власт на нивоу БиХ, прије свега кадрови СДС-а, НДП-а и ПДП-а, јер су им уста пуна БиХ, за разлику од нас који сматрамо да је наш основни интерес јака и стабилна Република Српска. Из тог разлога је веома важно направити добру анализу и дефинисати будуће кораке из неког периодичног аспекта“, рекао је Кошарац након састанка посланика СНСД-а у парламенту БиХ са предсједником Српске Милорадом Додиком.

Он је додао да је разговарано и о тражењу оцјене уставности Савјета министара, о чему ће бити ријечи и у наредном периоду да би био дефинисан метод и начин како да и то питање буде стављено на дневни ред.

„Потпуно је јасно да је Закон о Савјету министара прекршен и, ако се мало боље направи анализа Устава, види се да и у националној конституцији Савјета министара недостаје из реда жосталихж, што довољно говори да је била потребна брзина и што прије конституисати Савјет“, навео је Кошарац.

Он је додао да ће посланици СНСД-а учествовати у раду Представничког дома онда када Шефик Џаферовић не буде члан Колегијума, те да су спремни да истрају у својим политичким ставовима, јер је увреда за српски народ и Српску то да на челу овог дома буде човјек који није пријавио и касније санкционисао ратни злочин над Србима у БиХ.

„Имамо неуставан и незаконит Савјет министара и на челу парламента човјека који има ратну хипотеку. Е, таква је БиХ“, закључио је Кошарац.

Шеф Клуба делегата српског народа у Дому народа парламента БиХ Средоје Новић изјавио је да ће се представници Републике Српске у заједничким институцијама БиХ понашати увијек у складу са интересима Српске, те да СНСД неће одступити од ранијих ставова.

„Као опозиција, бићемо оштри и предузимаћемо мјере које су нам на располагању“, рекао је Новић новинарима у Бањалуци.

Он је констатовао да је механизам координације једна од кључних ствари у БиХ, те да БиХ никако неће моћи функционисати уколико тај механизам не буде потпуно јасан, транспарентан и обухвати све значајне чиниоце у БиХ.

Он је рекао да ће делегати СНСД-а у Дому народа присуствовати сједницама.

„Присуствоваћемо свим овим тачкама дневног реда, осим оне тачке која је већ унапријед договорена да се неће ни постављати на дневни ред, а то је заједничка комисија за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције“, закључио је Новић.

Архива