Додик: Приједлог о механизму опасан по Српску

04.04.2015 Актуелно

Додик је објаснио да се иза приједлога о наводно једноставнијем механизму крије противуставно прибављање надлежности Предсједништву и Савјету министара БиХ, науштрб права Српске и подразумијевају пренос мјеста одлучивања са Републике Српске.

„Ово је сада врхунац једне приче на коју ћемо морати адекватно да одговоримо. Ово је почетак неке моје реакције. Ја ћу наредних дана упознати људе у Републици Српској шта то све значи“, рекао је Додик новинарима у Београду.

Додик је рекао да је предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић требало да се довољно добро упозна о својим надлежностима, па би видио да није могуће да никакав механизам координације у оквиру Предсједништва или Савјета министара БиХ буде арбитриран или да се тамо рјешава.

Како је објаснио Додик, Савјет министара није влада, него савјет који се саставља од раније изабраних или предложених министара који дођу, тамо се окупе, па те амбиције који они сада показују на начин да би сада нешто покренули, говоре колико је све то карикатурално у БиХ“.

„Сад одједном људи који шест мјесеци нису успјели да се договоре о расподјели одређених мјеста и формирају Савјет министара, шаљу оптимистичне, помпезне приче како ће урадити ово или оно. Наравно неће ништа, јер су неспособни да било шта ураде“, закључио је Додик.

Предсједник Републике Српске рекао је да приједлог о „једноставнијем механизму координације“ није оригиналан и ради се о идеји коју је раније пласирао „сарајевски круг“, а касније преузели неки европски кругови, а написана је у Канцеларији ЕУ у Сарајеву.

Додик је подсјетио да је исти модел раније предлагао и Осман Топчагић, задржао га је СДА, а то је виђено и у споразуму СДА и ДФ у Сарајеву.

Предсједник Српске је оцијенио да Младен Иванић „протура“ ту идеју „јер је очигледно дужан муслиманима“, и ставља на дневни ред ствари које су „познате и већ скинуте са дневног реда“.

„Требало је само да се ова ствар ријеши између кантона и федералног нивоа, а Младен Иванић сада враћа то на период од прије двије године у покушају да буде важан или да се одужи“, закључио је Додик.

Архива