Додик поново предсједник СНСД-а

25.04.2015 Актуелно

Додику је функција предсједника за наредне четири године потврђена једногласно.

За мјесто предсједника СНСД-а Додик није имао противкандидата.

У Источном Сарајеву одржан је Пети сабор СНСД-а на којем су, осим предсједника странке, изабрани и чланови Главног и Надзорног одбора, те статутарне комисије.

Декларација о слободној и самосталној будућности Српске

Република Српска је самостална држава у оквиру својих граница и има право, а још више обавезу расправити о остваривању својих интереса у БиХ,  наводи се у Декларацији „Република Српска – слободна и самостална будућност и одговорност“, која је усвојена данас на 5. сабору СНСД-а у Источном Сарајеву.

У Декларацији се предлаже да Народна скупштина Републике Српске, као највиши орган стране потписнице свих анекса Дејтонског споразума, треба да донесе одлуке о самосталности Српске као начину остваривања њеног уставноправног положаја у Дејтонској БиХ.

„Право на самопредјељење припада Републици Српској уколико други буду истрајавали на кршењу Дејтонског споразума. Уколико до краја 2017. године не буде видљивих процеса и мјерљивих резултата успостављања позиција Републике Српске у складу са Анексом четири Дејтонског споразума, Народна скупштина Републике Српске треба у току 2018. године да распише референдум о самосталном статусу Републике Српске“, наводи се у Декларацији.

На основу резултата референдума органи власти Републике Српске, сходно улози стране утврђене Анексом четири Дејтонског споразума, предложиће  Федерацији БиХ мирно раздруживање и обострано истовремено признање.

У Декларацији СНСД предлаже се да се на простору БиХ од тада самосталних држава формира унија држава БиХ са отвореним границама, слободним кретањем људи и робе.

Након утврђивања самосталног статуса, Република Српска треба без одгађања да затражи приступање ЕУ, уз прихватање њених правних тековина.

„У случају противправних активности високог представника у БиХ инструментализованог правосуђа, Република Српска треба да донесе одлуке о стриктној примјени Устава БиХ и Устава Републике Српске и одреди временске рокове за њихово провођење“, наводи се у Декларацији.

У њој се додаје да ће Република Српска законом регулисати које ће акте које усвоје органи БиХ примјењивати на простору Српске.

Предлаже се да буде размотрена анализа функционисања, организовања и финансирања БиХ у дијелу надлежности које нису дате Уставом БиХ.

ФБиХ ће бити понуђено да ентитети преузимају неправно пренесене уставне надлежности ентитета у економској области, водећи рачуна о временској реалности и путу БиХ до пуноправног чланства у ЕУ.

У Декларацији СНСД-а истиче се да се нема право чекати даље кршење Дејтонског споразума и урушавање права Републике Српске, што извјесно води њеном нестанку, а све у име, наводних, евроатлантских интеграција.

Даље се наглашава да одржавање неизвјесне будућности БиХ не може бити пут Републике Српске и да новим уставом Српска треба потврдити и одбранити своју уставноправну позицију одређену Дејтонским споразумом и његовим анексима.

У Декларацији су позивају политичка и стручна јавност, невладине организације, синдикати, струковна удружења, академска заједница, представници међународне заједнице и сви други на остваривање политичке, економске и социјалне одговорности на хармонизацију и координацију и престанак противправног протектората оличеног у ОХР-у, чиме се БиХ непотребно и штетно држи заробљеном и онеспособљеном за унутрашњи договор.

„Република Српска је унијела у мировне преговоре своју територију и власт и то мора бити уважено и у уређивању међусобних односа за могућу будућност. Неуставно прекрајање и дописивање Устава БиХ наметнутим одлукама високих представника изазивали су кризе у њеном функционисању и будућност БиХ чиниле неизвјесном“, наводи се у Декларацији.

У овом документу се наводи да би три територијалне јединице у БиХ и Брчко дистрикт потврдили мировно одређење три конститутивна народа, а нова административно-територијална организација ФБиХ може коначно и јасно опредијелити пут стабилне и одрживе БиХ у њеним међународно признатим границама.

„Република Српска ни политички, ни територијално не прихвата задирање у њена права“, наведено је у Декларацији СНСД-а која је данас усвојена на 5. сабору ове странке.

Референдум о статусу Српске могућ 2018. године

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је данас да ће, уколико до 2017. године не буде видљивих елемената стабилизације и уважавања ставова Републике Српске, те враћања њених ингеренција у складу са Уставом БиХ, у 2018. години бити предложено Народној скупштини да распише обавезан референдум о статусу Српске.

Додик је на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву, по завршетку 5. Сабора СНСД-а, истакао да ће приједлог на референдуму бити самостална држава Република Српска.

„Устав и закон Републике Српске предвиђају референдум, јер ми не проводимо референдум на нивоу БиХ, него на нивоу Републике Српске“, појаснио је Додик.

Према његовим ријечима, ово је став СНСД-а који је изнесен у Декларацији „Република Српска – слободна и самостална будућност и одговорност“ око којег могу да се окупе и друге странке и невладине организације.

Он је најавио да ће крајем 2017. године бити одржана конвенција СНСД-а на којој ће бити оцијењено да ли је почео процес уважавања ставова Републике Српске и шта ће бити предложено Народној скупштини Српске.

Додик, који је данас поново изабран за предсједника СНСД-а, поручио је да БиХ, да би била европска, прво мора бити Дејтонска и да нема европске БиХ без дејтонске БиХ.

Усвојена Декларација о економском развоју

СНСД ће иницирати да Република Српска, у оквиру својих надлежности, покрене и проведе реформе да би побољшала пословно окружење за домаће и стране инвеститоре, наводи се у Декларацији о економском развоју усвојеној данас на Петом Сабору СНСД-а.

СНСД је спреман на широку сарадњу са свим нивоима власти и међународним институцијама у провођењу економских реформи и убрзавању процесу интеграција у ЕУ.

Међутим, неће чекати да рјешења за излазак из кризе и напредак економије добије од међународне заједнице или институција БиХ, наводи се у Декларацији.

„Сви савјети су добродошли, али СНСД је свјестан да сами морамо трагати за властитим начином прилагођавања и јачања домаће привреде да бисмо обезбиједили повећање инвестиција, повећање запослености и брже и правичније рјешавање социјалних проблема, те распоред терета према економској кризи“, наводи се у Декларацији.

У овом документу се истиче да данас, када је потребно стимулативније пословно окружење за стране и домаће инвеститоре, међународна заједница нема велики интерес, а ни потребни ауторитет за провођење новог круга реформи.

Нови круг реформи мора дати шансу знању, иновацијама, предузетништву и конкуренцији, треба исправити грешке у процесу транзиције, дати одговоре на изазове кризе и допринијети промјени привредне структуре и повећању конкурентности домаће привреде.

„Ако желимо управљати властитим развојем, господарити властитим ресурсима, повећати запосленост и стандард становништва, стварати и јачати средњу класу, неопходно је подизање конкурентности домаће привреде“, истиче се у овом документу.

Да би се то постигло потребна је нова стратегија интегрисања ресурса, знања, технологије и тржишта, односно модерна стратегија реиндустријализације која ће зауставити деиндустријализацију, побољшавати привредну структуру, подстицати иновације, образовање чинити селективнијим, интегрисати науку и привреду и отварати нова и добро плаћена радна мјеста.

СНСД ће, како се наводи, посебну пажњу посветити подстицању слободе предузетништва, стимулисању примјене модерне технологије у производњи, стимулисању примјене иновација у производњи, подстицању стварања кластера.

Посебна пажња биће посвећена и подстицању промоције домаћих производа на сајмовима у иностранству, контроли одржавања конкуренције на домаћем тржишту, заштити домаћих производа од нелојалне конкуренције и монопола.

Пети Сабор СНСД-а одржан је данас у Источном Сарајеву.

Фото галерија:

[widgetkit id=64]

Везане вијести:

Почео V Сабор СНСД у Источном Сарајеву

 

Архива