Додик: Иванић уводи нову праксу, мимо Устава Републике Српске

06.04.2015 Актуелно

Додик је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да Српска мора бити опрезна, те да ново Предсједништво БиХ не води рачуна о интересима Републике Српске.

Он је оцијенио да прича о механизму координације, на начин како је пласира предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић, води централизацији одлучивања на нивоу БиХ и преношењу изворних надлежности Српске на ниво БиХ.

Додик је нагласио да Предсједништво БиХ апсолутно није надлежно за стварање договора у вези са механизмом координације, иако је Иванић изјавио да је потребно створити једноставнији механизам и да у случају неслагања коначну одлуку доноси предсједавајући Савјета министара БиХ или Предсједништво БиХ.

Он  је навео да Иванић у својој изјави спомињао и кантоне, али да члан Предсједништва БиХ нема уставну улогу да се брине о кантонима.

„Раније је Европска комисија утврдила јасне одговорности за европска питања у БиХ гдје је речено да 73 одсто надлежности има Република Српска, 14 одсто заједничке институције“, истакао је Додик.

Он је навео да је у претходном периоду политика Републике Српске, предвођена СНСД-ом, била да се направи адекватан приступ за европске интеграције који одражава уставни поредак у БиХ и уставне надлежности, те да се на основу тога дошло до механизма координације, али да је застој направљен због неслагања кантоналног и федералног нивоа.

„Јасно је да је тај механизам координације био основни проблем бошњачке политике у БиХ, јер су жељели да тај механизам координације избјегну и дођу до неког другог процеса који би омогућавао додатну централизацију“, нагласио је Додик и подсјетио да су неки од захтјева Бакира Изетбеговића били и да се чланови Предсједништва БиХ бирају у парламенту БиХ и да се укине одлука о пребивалишту, што је Српска одбила.

Предсједник Српске је нагласио да механизам координације мора да уважи надлежности дате по Уставу, те да се у постојећем рјешењу, који је усаглашен, говори о томе на који начин се конфликти рјешавају – организовањем министарске конференције гдје министри из Српске и ФБиХ надлежни за различите области усаглашавају став, те да, ако има става, онда се договори ко од њих иде и представља тај став пред ЕУ.

Додик је указао на разне покушаје да се нанесе штета Српској са нивоа БиХ, да Српска мора бити опрезна, те да ново Предсједништво БиХ не води рачуна о интересима Републике Српске.

„Сваки пут када покушамо да укажемо на оно што јесте објективно у свему томе, од испоруке оружја Украјини, до војне имовине или пак механизма координације или тога да је изјава коју је прихватио Младен Иванић да ради као члан Предсједништва није од интереса за Републику Срспку и да Предсједништво БиХ не може то да ради, увијек су оправдавали или сваљивали нам причу како је овдје неки огрезли криминал и корупција и ми нешто кријемо. То је флоскула“, рекао је Додик.

Он је нагласио да се у континуитету дјеловања српског члана Предсједништва БиХ види увођење нових пракси, те навео примјер одласка у Сански Мост, јер до сада ниједан члан Предсједништва из Српске или ФБиХ у том својству није посјећивао локалне заједнице.

„И да прави неку нову праксу која није апсолутно адекватна ономе што јесте његова уставна позиција, јер је он изабрани српски члан Предсједништва у Републици Српској и промарно одговара Српској и бирачком тијелу у Републици Српској“, нагласио је Додик.

Он је навео да Иванић уводи нову праксу која је мимо интереса Републике Српске и уставне позиције члана Предсједништва БиХ, а што несумњиво наноси дугорочне проблеме и штету самој Републици Српској.

Додик је навео да су представници Републике Српске у власти на нивоу БиХ „пробосанске политичке снаге“ који не оклијевају да првом приликом лоше говоре о Српској, иако је Српска једина у БиХ на вријеме формирала власт.

„Иванић и други представници у заједничким институцијама су дио једне политике коју смо могли да видимо кроз потписани споразум између СДА и ДФ-а, који је нешто раније потписан од ових партија него што су томе приступиле партије из Српске, а гдје се јасно намеће шта и како треба да буде ријешено и може да се види да се на овај начин предлаже рјешавање проблема механизма координације“, рекао је Додик.

Он је навео да је политика Младена Иванића за Републику Српску неприхватљива, те подсјетио да се, према Уставу Републике Српске, предсједник Републике консултује или да приједлог за амбасадора у име Срба.

Додик је нагласио да су у ранијим мандатима предсједник Републике Српске и српски члан Предсједништва то практиковали, али да то не важи за Младена Иванића.

„Устав Републике Српске, за који је Венецијанска комисија рекла да је усаглашен и није противан Уставу БиХ, у својим одредбама и оваштењима предсједника Републике стоји да предлаже кандидате за амбасадоре у дипломатској мрежи БиХ. Све се то руши јер је дио концепта који је прихватио да заврши Младен Иванић“, рекао је Додик.

Иванић да објасни однос с Радишићем

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да би било добро да предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић објасни односе са Милетом Радишићем из ранијег периода.

Додик је навео да је Радишићев бизнис имао одређене проблеме, да је његов однос са правосудним институцијама његова ствар, те да никада није код судија и тужилаца интервенисао за Радишића.

Он је на конференцији за новинаре у Бањалуци оцијенио да је одређено пословање Радишића било неоправдано под политичком хајком, што му је стварало проблеме у пословању, али да судске одлуке треба да се поштују, те да то треба да уради и Радишић.

Предсједник Српске је подсјетио да је Иванић једини од високих функционера био осуђен првостепеном одлуком Суда БиХ.

„Тада сам јавно говорио да је то некоректно. Суд БиХ ни данас у том погледу не може и не треба да пресуђује за оно што је обухват закона у Републици Српској“, рекао је Додик.

Он је напоменуо да је у то вријеме Иванић изашао из Владе Републике Српске да би био ослобођен оптужбе, те да је изјавио да је под притиском да то уради.

„Миле Радишић је за смањење, колико сам разумио, или сумње да је то учинио, цијене акција у ‘Медицинској електроници’ добио три године затвора, а Младен Иванић који је продао Кристал банку за евро није добио ништа. Какви су то критеријуми“, питао је Додик.

Додик је навео да је у више наврата лично био изложен судским процесима, али да никада није била доказана његова кривица.

Он је навео да се блиски сарадник Младена Иванића, у вријеме када је био премијер Српске, Милица Бисић прогања због шест станова у Београду, те да је Влада Српске због њеног рада до сада исплатила 19 милиона КМ обештећења појединим лицима, те да око 100 милиона КМ тужбених захтјева још чека да буде ријешено.

Додик каже да постоје институције које су задужене за процесуирање криминала и корупције, те да у Републици Српској нико није ометан да предузима законска и друга рјешења.

Архива