Додик: Иванић урушава политички суверенитет Српске

08.04.2015 Актуелно

На питање да прокоментарише најновије изјаве предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића о томе да механизам координације треба успоставити тако да се спријечи могућност да кантони врше блокаде, Додик је рекао новинарима у Бањалуци да Иванић као српски члан Предсједништва БиХ нема ништа са Федерацијом БиХ и кантонима, јер представља Републику Српску.

Он је нагласио да питање кантона треба да се ријеши унутар Федерације БиХ, а да Предсједништво БиХ нема ни ингеренција у вези са механизмом координације нити га је ЕУ, знајући то, икада укључивала у причу о томе.

Додик је оцијенио да су Иванићеве изјаве „подмукле, неразумљиве“, те истакао да „нема потребе да их Иванић додатно појашњава“.

„Он је прочитана књига откад се бави политиком. Он је фискални суверенитет са Републике Српске пренио на ниво БиХ тако што је формирао службу за индиректне порезе“, рекао је Додик и додао да, након финансијског, Иванић растура и политички суверенитет Српске.

Додик је рекао да су у претходном периоду огромни напори направљени у погледу успостављања механизма координације, да су на томе и он и предсједник Владе Српске Жељка Цвијановић радили, али да су намјерно инсценирани проблеми у Федерацији како би се добило на времену и изашло у сусрет Бошњацима, а захваљујући „новим људима“.

„Ево, ти нови људи су дочекани, па ћемо видјети. Ми смо говорили да су Младен Босић и Младен Иванић пробосански оријентисани. Они се диче тиме, ми мислимо да је то лоше“, рекао је Додик.

Он је нагласио да је све што Иванић прича о механизму координације његово извлачење и урушавање политичког суверенитета Српске.

Додик да подсјетио да је механизам координације, након Дејтонског мировног споразума, једно од најважнијих политичких и правних питања за БиХ и Републику Српску.

Он је нагласио да је Република Српска, као потписница Дејтонског споразума, страна и у процесу механизма координације и да тако треба и да се постави када је у питању тај процес.

„Механизам координације изграђен је да би се у свим процесима ојачала позиција Српске. Јасно је изражено да нема помјерања изван постављених надлежности и да оне морају да се поштују“, рекао је Додик.

Додик: Зукорлић је острашћени вјерски фанатик

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је муфтија санџачки Муамер Зукорлић острашћени вјерски фанатик који покушава да изгради своју политичку каријеру, али да не види разлога због којих се мијеша и у дешавања у БиХ и зашто га прозива.

Одговарајући на питање новинара о наводима које је данас објавио сајт „Санџак прес“ из Новог Пазара да му је Зукорлић упутио пријетње, говорећи да ће „одговорити Додику кад дође у Бијељину, тако да више никада проговорити неће“, Додик је позвао Зукорлића да дође у Бањалуку, па да каже шта има.

Поводом пријетњи које му је упутио Зукорлић прије неколико дана у Малмеу на оснивању Бошњачке националне фондације, реагујући на ријечи једног од говорника на скупу који је Додика оптужио за цијепање БиХ, Додик је нагласио да стоји иза сваке своје изјаве у вези са БиХ.

„БиХ желе насилно да изграде и у тој функцији су сада видимо и муфтија, и Младен Иванић и Младен Босић, и други. По њима смо ми опозиција, реметилачки фактор и мени је драго због тога, јер нисмо издајници“, рекао је Додик.

Он је нагласио да онако како Бошњаци политички хоће БиХ, то није могуће, без обзира да ли је Милорад Додик предсједник или не.

„Никада нећу дозволити да се смањи улога Републике Српске, а повећа БиХ. Не вјерујем у БиХ, јер је она промашени међународни, политички и правни пројекат“, рекао је Додик.

Он је истакао да БиХ није добра ни Бошњацима, јер не осигурава живот никоме ко овдје живи и апсолутно не води рачуна, чак ни да заштити домаћу производњу што се, како је рекао, поново показало и сада када је ријеч о ситуацији са производњом млијека.

Архива