Цвијановић: Разговори о наставку сарадње са финансијским институцијама

18.04.2015 Актуелно

„Приоритетна ствар за све њих јесте питање безбједности и највише интересовања показали су за ту тему, што је сасвим очекивано с обзиром да постоје одређене везе које указују и на нека дешавања глобалног карактера, а која имају везе са БиХ“, истакла је Цвијановићева у телефонској изјави Срни из Вашингтона.

Она је навела да се други дио посјете Вашингтону односи на разговоре са представницима финансијских институција – Међународног монетарног фонда /ММФ/ и Међународне финансијске корпорације /ИФЦ/, групације Свјетске банке.

„Ми смо са њима већ низ година у доброј сарадњи и ово је била прилика да се та сарадња и настави. Могу рећи да смо задовољни, јер се сумирају одређени резултати и отварају врата за неке будуће аранжмане и ангажмане. Сигурна сам да ће до тога доћи и да ћемо наставити разне пројекте са Свјетском банком“, истакла је Цвијановићева.

Што се тиче ММФ-а, каже премијер Српске, предстоји њихова посјета БиХ, када ће бити разговарано о свим детаљима и тада ће бити познато шта је прихватљиво, а шта не, и које су варијанте у оптицају.

„За сада су то само опште квалификације које се износе, а детаљи ће услиједити крајем мјесеца… Свима смо нагласили да је Српска опредијељена да проводи реформе, да смо ми већ то јасно навели у нашој Економској политици и свим оним што смо тамо планирали да урадимо, као и да смо упутили у парламент већ два сета реформских закона, а да је у припреми и трећи.

Нагласили смо и да је за провођење реформи потребна стабилност, а она подразумијева и финансијску стабилност, те да у том смислу управо очекујемо подршку ових међународних финансијских институција, са којима смо имали добру сарадњу и до сада“, истакла је Цвијановићева.

Када је ријеч о ИФЦ-у, каже премијер Српске, и ту је наглашена заинтересованост Српске да се и даље ради заједнички, јер су и раније провођени разни заједнички пројекти, и на унапређењу пословне климе, али исто тако и за наставак пројекта енергетске ефикасности, који је показао добре стране.

„Сазнали смо, такође, да су они заинтересовани, односно да могу да обезбиједе и финансирање и подршку када је ријеч о развоју путне инфраструктуре, али исто тако и области енергетике. Све су то ствари о којима је разговарано и оне на одређени начин представљају надоградњу неких ранијих пројеката, али исто тако отварање могућности за сарадњу у неким сасвим другим областима, о чему ћемо разговарати у наредном периоду“, истакла је Цвијановићева.

Када је ријеч о Свјетској банци, премијер Српске је најавила да ће бити настављени разговори о пројектима који су већ реализовани, односно начинима на који могу да се надограде у будућности.

„Ми смо заинтересовани, а веома је важно да и они показују интерес да буду укључени у те области када је у питању подршка расту и запошљавању, што и јесу главне одреднице наше економске политике и свих ових реформских закона које смо припремили и које припремамо, а који ће ускоро ићи у парламентарну процедуру“, истакла је Цвијновићева.

Она је нагласила да је за Републику Српску важна и област здравства, гдје већ постоје позитивна искуства и сарадња са Свјетском банком.

„Они су рекли да су и даље заинтересовани за ту сарадњу, тако да очекујемо да данас наставимо разговоре о тим темама са пуно више детаља него до сада и, у крајњем случају, да чујемо директно од највиших руководилаца Свјетске банке које су то области које су за њих приоритети и на који начин подршка коју они дају може да послужи укупној подршци свим оним активностима које ми радимо у Републици Српској на економско-социјалном плану“, истакла је Цвијановићева.

Она је навела да ту постоји низ пројеката који су могу заједно односити и на Федерацију БиХ и на Републику Српску, о чему је, такође, разговарано током сусрета с представницима Свјетске банке.

„Оно што је, такође, битно јесте да су нам сви ставили до знања да су забринути због ситуације до које је дошло прије неколико седмица на нивоу БиХ када Парламентарна скупштина БиХ није ратификовала споразум о кредитном задужењу. Република Српска је провела сет реформи које је била обавезна да проведе да би била у стању да повуче одређена средства Свјетске банке, као што је и Федерација БиХ испунила свој дио посла, али тада је дошло до проблема на нивоу БиХ, односно парламент БиХ је одбио да ратификује тај споразум са Свјетском банком.

То, заиста, јесте ситуација која се први пут десила Свјетској банци и они су нам јасно ставили до знања да је то апсолутно неприхватљиво за њих. Ја сам имала прилику да образложим ту ситуацију и да изразим очекивање да неће више долазити до блокада на нивоу БиХ свих оних пројеката који се реализују на нивоу ентитета“, нагласила је Цвијановићева.

Она сматра да ће представници Свјетске банке послати једну такву поруку свима онима који су укључени у процес доношења било каквих одлука, укључујући, наравно, и ниво БиХ.

Архива