Цвијановић: Одлука о ССП позитивна порука

21.04.2015 Актуелно

Цвијановићева је подсјетила да је тај документ потписан 2008. године и да је највећи дио споразума већ на снази, а то је дио који се односи на трговинске одредбе и либерализацију тржишта.
„Ово је добра и позитивна порука из разлога што показује да БиХ сада може конкретно да испуњава све што су њене обавезе према уговору о ангажману са ЕУ, али у практичном смислу. С обзиром на то да су трговинске одредбе већ одавно на снази, нећемо имати додатне промјене“, рекла је Цвијановићева за РТРС.
Она је додала да је ово озбиљна вијест, али да је то само претпоставка за неке друге ствари које би требало да доведу БиХ до статуса кандидата, а касније и чланства.
„Дуг је пут пред нама, ово је једна мала секвенца, али је важна“, рекла је Цвијановићева.
Савјет ЕУ усвојио је одлуку о закључењу Споразума о стабилизацији и придруживању са БиХ, уз очекивање да ће документ ступити на снагу 1. јуна, саопштено је у Бриселу.

Влада одлучна у провођењу реформи

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је Влада Српске одлучна у провођењу реформи које ће допринијети растерећењу привреде и расту запошљавања.
Цвијановићева је навела да је циљ посјете Вашингтону био да се представници ММФ-а и Свјетске банке упознају о реформским процесима који се воде сада у Републици Српској, те о главним приоритетима.

„Они су, углавном, позитивно гледали на све то што смо тамо презентовали. Причали смо и о нашој економској политици и о законима који су проистекли из економске политике“, рекла је Цвијановићева вечерас за РТРС.

Она је напоменула да је Влада Српске до сада упутила у парламент два сета закона, да се сада ради на трећем, те истакла да је ријеч о важним реформским законима.

„Наш план је прилично амбициозан – да до љетње паузе парламента упутимо најмање три сета закона, а ја вјерујем да ће то бити и четири“, додала је Цвијановићева.

Она је истакла да је ријеч о законима који служе растерећењу привреде, порасту привредне активности, расту запошљавања и да садрже низ мјера које су усмјерене на борбу против сиве економије и рада на црно.

Према њеним ријечима, Влада Српске је свој програм реформских мјера конципирала мимо договора са ММФ-ом или било којом међународном организацијом, али доста тога је компатибилно са свим што заговарају ЕУ, ММФ и Свјетска банка.

„Ту постоји одређена усклађеност, али смо ми ставили до знања и послали такву поруку да би било добро да и Свјетска банка и ММФ подрже ове процесе одређеним средствима. Али смо рекли и да у реформе идемо са или без њихове помоћи“, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да ће Влада Српске ићи са приједлозима реформских закона, јер је опредијељена да се прави нови амбијент који ће бити бољи и повољнији за привреду и за све грађане.

Иванићева теза погрешна

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да Српска иде у реформе, без обзира на то да ли ће добити финансијску подршку међународних финансијских организација.
„Наравно да је лакше да проводите реформе уколико имате и политичку и економску, односно финансијску стабилност. То олакшава ситуацију, али није претпоставка и једини предуслов“, истакла је Цвијановићева за РТРС.

На питање да прокоментарише изјаву предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића да је у Луксембургу затражио финансијску подршку буџетима ентитета с циљем провођења реформи и да ће само под тим условима ентитети бити заинтересовани за даље реформе, Цвијановићева је рекла да је то погрешна теза.

„Рећи да ће ентитети проводите реформе само ако буду финансијски подржани је погрешно“, рекла је Цвијановићева, наводећи да је добро да свако ко има прилику помене да треба одређена подршка, било који представник са било којег нивоа власти, али да је у овом случају дошло до замјене теза.

Цвијановићева је напоменула да говори у име Српске и да не зна како је то у Федерацији БиХ.

„Ми смо послали јасну поруку и ММФ-у и свим финансијским организацијама, као и свима који могу и желе са нама да сарађују, да ми у реформе идемо са или без финансијске подршке. Ми смо на тај начин преговарали у Вашингтону“, истакла је Цвијановићева.

Она је напоменула да се Влада Српске трудила да свакога укључи у процес договора о реформама и коначног креирања тих рјешења.

„Што се тиче Републике Српске, реформе јесу наш пут и ми смо кренули тим путем, и то заједно гдје год је то могуће, уз висок степен разумијевања, сарадње и комуникације са нашим социјалним партнерима“, истакла је премијер Српске.

Она је поновила да су реформе опредјељење Републике Српске.

„Да ли ће неко то подржати или не, да ли ће због тога доћи подршка буџетима или не, није ни важно. Било би добро да тако буде, али и ако не буде ми идемо у реформе“, поручила је Цвијановићева.

Што се тиче самог реформског процеса, рекла је Цвијановићева, он је већ јасан, јер се у Републици Српској већ одмакло у томе и очекује се да ће то урадити и Федерација БиХ.

„Имала сам прилику да доста детаљно разговарам са федералним премијером, и то у неколико наврата, укључујући један разговор који смо имали у Вашингтону, да видимо на који начин су спојиве неке ствари које се дешавају у два ентитета.

Мислим да смо постигли висок степен сагласности управо о законским рјешењима, како она треба да изгледају да бисмо што више уједначили праксу у два ентитета и на тај начин избјегли било какве недосљедности или, евентуално, конкуренцију. Сматрам да смо се ту добро сагласили“, рекла је Цвијановићева.

Архива