Цвијановић: Механизам координације одмах иза Устава БиХ

08.04.2015 Актуелно

 

„Поново говори туђим језиком. Прије двије године када смо имали састанак у Бриселу, гдје сам ја презентовала како треба да изгледа механизам координације, када су сви рекли да је то сасвим у реду, тада је Бакир Изетбеговић рекао жали ми нећемо дозволити да нам кантон Горажде направи неред у свему томеж. Не знам шта је њима тако страшно са тим кантоном, шта то њима тако Горажде прави страшно у њиховим животима“, рекла је она.

Она је поновила да кантони не могу блокирати ништа, осим што могу да изнесу своје позиције које ће ући у заједничку позицију за ствари за које су надлежни. „Не могу се оглашавати о стварима за које нису надлежни, дакле у томе је сва суштина“, прецизирала је Цвијановићева.

Цвијановићева је истакла да је од људи из СДП-а чул исту констатацију да ће Кантон Горажде нешто да блокира.

„Ја их молим да ријеше тај свој проблем унутар ФБиХ око Горажда, јер ја не знам шта је њихов проблем, али кажем да Српска мора да буде укључена у процес и неће бити изостављена и да им поручим још једном да се прво морају изјаснити о приједлогу који је жив и резултат рада свих, а тек након тога, ако би случајно хтјели да воде неку активност, онда поново морају укључити све да би дошли до неког приједлога“, навела је Цвијановићева.

Она је истакла да чује разне спекулације и објашњења људи, за које је сигурна да уопште нису прочитали тај приједлог, нити основне принципе на основу којих мора да се успостави механизам координације.

Цвијановићева је истакла да механизам координације није дневно-политичка тема, то је друга ствар по важности након што је добијен Устав БиХ, те навела да овај механизам мора да верификује уставну структуру да би се знало ко шта ради.

„Без механизма координације не можете направити ниједан корак у процесу европских интеграција и сви који причају ту причу о својој опредијељености ка ЕУ, ја их позивам да сједну и добро прочитају шта је то механизам координације“, рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева је истакла да нема кретања ка ЕУ без уважавања уставне структуре БиХ.

Она је нагласила да не постоји политичка спремност за преношење надлежност и да је немогуће имати суперарбитра на нивоу БиХ.

„Када су у питању ентитети, то је немогуће, као ни када су у питању кантони. Не можете заснивати механизам координације на искривљеној тези која онда у суштини, када мало то погледате, значи субординацију, јер нема субординације“, рекла је она.

Цвијановићева је истакла да Савјет министара ни по чему није надређени ниво власти изнад Владе Српске, нити изнад кантона, нити изнад федералне Владе, нити узнад Брчко дистрикта.

„Морамо да разумијемо да сваки ниво власти има своја задужења у том процесу.
Морам да вам кажем да не може ниједан ниво власти бити арбитража за неки ниво власти другог ранга, зато што нема субординавције. Тражимо координацију.
Дакле ово је мој апел, ово није критика, свима онима којима су пуна уста Европе, да разумију да ова држава има једину шансу не само да се креће ка ЕУ него да опстане, ако постоји неки механизам координације“, рекал је она.

Она је додала да је све друго празна прича и да јој је жао што се упуштају у тако важне ствари а дају тако паушалне оцјене.

„Ја још једном понављам да приједлог који је рекао Младен Иванић стар годину и по дана. У вријеме кад смо водили преговоре о механизму координације и када је видјело политичко Сарајево куд то иде и да заправо ми добијамо верификацију једне децентрализоване структуре, онда су изашли са таквим приједлогом“, подсјетила је Цвијановићева.

Она је рекла да очекује од људи који су заузели веома важне позиције да итекако о томе воде рачуна.

„Влада Републике Српске о томе води рачуна и ни милиметар нећемо одступити од тог рјешења, јер то реално рјешење, засновано на уставу, што поштује принцип координације, а не субординације, јер њој нема мјеста. Наш Устав није постављен хијерархијски и да су нивои власти постављени на такав начин да је то субординација и да је неко неком надређен. Наш устав је тачно рекао ко шта треба да ради“, закључила је премијер Владе Српске.

Цвијановићева је истакла да БиХ није једина која има механизам или се труди да добије механизам координације, они постоје у неколико сложених земаља ЕУ, те да је то ствар коју морате имати у једној земљи која је децентрализована да бисте све нивое власти довели у одређени склад.

„Али ту се појављују различите нелогичности, различите врло паушалне оцјене како се настоји, наводно, спустити ниво ентитета, на ниво кантона. То нипошто није тачно“, рекла је она.

Цвијановићева је прецизирала да сваки ниво власти има своја овлаштења, те да никако није могуће свести Српску на ниво кантона.

„Републике Српска има доминантан ниво власти са аспекта обавеза које треба провести у процесу европских интеграција, желим то да истакнем, а то знају и Европљани, јер су они радили ту анализу заједно са нама, онда је та анализа стављена негдје у ладицу. На нивоу БиХ немате ни 20 одсто надлежности за тај процес, али разумијемо да треба да се успостави једна адреса преко које ће се комуницирати – одакле ће се комуницирати према Бриселу у коју ће се сливати поруке из Брисела“, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да БиХ може говори фамозним једним гласом само онда ако на свим нивоима власти постоји тај механизам који ће довести до тога да се може формулисати заједничка позиција.

„Нико не може говорити у име БиХ ако претходно није дефинисао став, а став дефинишете тако што су сви у то укључени“, поручила је Цвијановићева.

Архива