Цвијановић: Циљ реформи растерећење привреде

07.04.2015 Актуелно

„Циљ нам је и увођење бољих пракси када је ријеч о стварању привредног амбијента и због тога смо припремили низ закона. Њима се третирају различите области, али им је циљ исти – увођење више реда у цјелокупни систем и растерећење оних који треба“, рекла је Цвијановићева вечерас за Радио- телевизију Републике Српске /РТРС/.

Цвијановићева је истакла да је „Влада Српске једина влада у БиХ која обиљежава 100 дана рада“.

„У ових 100 дана урадили смо много. Прво, упутили смо сет реформских закона у Народну скупштину Републике Српске, који су усвојени у нацрту, а очекујем да ће ускоро добити и коначну верзију на основу сугестија са јавних и стручних расправа“, навела је Цвијановићева.

Паралелено с тим, каже Цвијановићева, Влада Српске је радила и ради бројне анализе да би утврдила други сет реформских закона.

„Овај сет закона је спреман, а у четвртак, 9. априла, ћемо, након што у Станарима сутра одржимо сједницу Владе, утврдити и акциони план за борбу против сиве економије и припадајуће законе, а други сет закона ћемо одмах упутити у парламент Српске“, изјавила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, прије љета биће ријешно питање и трећег пакета реформских закона.

„Радимо на неколико веома важних законских пројеката. Веома смо усмјерени на то да се овдје уведе ред у систем, свјесни чињенице да то мора да се деси и да се мора радити на растерећењу, односно да више новца остане у привредној сфери и да буде омогућено лакше пословање привредних субјеката“, истакла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је увођењем неопорезивог дијела дохотка од 200 КМ привреди остало више од 80 милиона КМ.

„Ове године смо се упутили у другом правцу – смањењу доприноса да би привреди остало више од 50 милиона КМ. Уз то смо уважили и читав низ приједлога пословне заједнице, а неки од њих се односе на увођење више реда у смислу плаћања и извршавања обавеза“, рекла је Цвијановићева.

Премијер Српске навела је да је Влада Републике Српске прихватила причу о и Закону о јединственој стопи пореза на непокретности, јер је дефинисана нижа стопа за субјекте који имају производну сврху.

„У другом сету реформских закона бавимо се питањем сиве економије и увођењем већег реда и дисциплине. Предвидјели смо измјену неколико закона, односно њихово усвајање, а односе се на порески поступак, инспекције и привредна друштва“, прецизирала је Цвијановићева.

Она каже да се у остатку БиХ не може ништа видјети када је ријеч о реформама, јер су тек формирани Влада Федерације БиХ и Савјет министара БиХ.

„Што се тиче Владе Српске, у значајној смо предности, јер смо дио посла завршили у децембру прошле године када смо усвојили Економску политику за ову годину и буџет, те дефинисали први сет закона и, наравно, да се не могу одмах видјети ефекти“, рекла је Цвијановићева.

Она је поновила да је опозицији објаснила да су реформски закони у форми нацрта, да ће проћи неко вријеме прије него што буду у коначној форми и да би се почело са њиховом примјеном.

„Паралелно са сетом реформских закона радимо и на неколико великих законских пројеката, међу којима је закон о стечају, који треба да буде механизам за оживљавање предузећа. Желимо да успоставимо краће процедуре за увођење стечајног поступка, умањимо накнаде за његово покретање, те уведемо чвршће контроле над радом стечајних управника“, појаснила је Цвијановићева.

Она је напоменула да овај поступак треба да буде претпоставка за нови почетак предузећа.

Цвијановићева је нагласила да Влада Српске ради на закону о стварним правима да би био направљен бољи амбијент.

„Радимо и на закону о државним службеницима, гдје на сасвим другачији начин приступамо државној управи. Тачно разрађујемо који су то нивои у управи, који су службенички, а који се односе на именована лица“, рекла је Цвијановићева.

Отпуштање радника није опредјељење Владе РС

Опредјељење Владе Републике Српске није отпуштање радника, како је својевремено најављивала опозиција, већ ограничавање фонда плата, изјавила је премијер Српске Жељка Цвијановић.

„То значи да нема новог запошљавања, а у случају пензионисања радника у државној служби неће се аутоматски та мјеста попуњавати новим радницима, него ће се вршити попуна унутар министарстава, агенција и управа. У случају да је неопходно да неко буде запослен, Влада ће то одобрити“, рекла је Цвијановићева вечерас за Радио- телевизију Републике Српске.

Она је нагласила да је Влада Српске социјално осјетљива и да очекује разумијевање државних службеника за њен труд да очува радна мјеста, али да је потребан већи степен одговорности и јавној управи.

„Не придајем пуно значаја свим критикама опозиције, јер је природно да критикују. На изборима у октобру јасно су била предложена два концепта и програма, а грађани су се опредијелили кога хоће да виде да управља процесима. Захвална сам им због тога“, рекла је Цвијановићева.

Она је навела да је Влади Републике Српске веома важно шта кажу грађани и социјални партнери.

„Продукује се прича како су послодавци и синдикат против Владе, али то не доживљавам тако. Нисам видјела да су се владе у окружењу трудиле да успоставе мост између послодаваца и синдиката као што смо се ми трудили“, каже Цвијановићева.

Она вјерује да се у Српској може доћи до новог закона о раду којим ће сви бити побједници.

„Очекујем да нам синдикат и послодавци помогну да дођемо до добрих рјешења, а не да носе одговорност. За то је задужена Влада Републике Српске која жели да иновира радно законодавство и да води рачуна о правима радника, јер нико није неозбиљан да донесе рјешења којима би на лед били стављени радници“, појаснила је Цвијановићева.

Она је напоменула да је промјеном одређених прописа предвиђен далеко већи ангажман и улога Пореске управе и Инспектората Републике Српске.

„Контролисаћемо пријављивање радника у субјектима, јер је дио њих нагомилао неизвршене обавезе до те мјере да то постаје оптерећење за друштво. Са тим субјектима морамо наћи рјешења за те проблеме, а томе служи и смањење доприноса“, наводи Цвијановићева.

Она каже да све институције, службе и органи треба да раде више, боље и ефикасније, те да ће се вршити строга контрола њиховог рада.

„Ако то не урадимо, ући ћемо у сферу која води ка претјераној опуштености, што није нормално нигдје у свијету“, закључила је Цвијановићева.

Архива