Додик: Тужилаштво у функцији једне политике

14.03.2015 Актуелно

Додик је оцијенио да је Тужилаштво у функцији злочина, јер штити злочин.

Он је навео да је Главни одбор СНСД-а данас потврдио политику ове странке у вези са Џаферовићем, те да ће наредних дана размотрити начин дјеловања у Дому народа БиХ.

„Нисмо рекли да одлазимо из парламента зато што чекамо одлуку тужиоца већ зато што је то политичка одговорност и све док је Џаферовић члан колегијума посланици СНСД-а ће се понашати као и до сада“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци након сједница Извршног одбора Главног одбора и Главног одбора СНСД-а.

Он је напоменуо да су се раније могле чути изјаве тужилаца, када је Мирсад Кебо тек почео достављати пријаве, да то треба одбацити, што је доказ да је раније била донесена ова политичка одлука.

„То говори о тужиоцима, судству, систему у БиХ који је никакав, примитиван, корумпиран, политички инструисан“, нагласио је Додик и као примјер навео то што није процесуиран Џаферовић као неко ко је био командант полицијских снага чија је одговорност био одред ‘Ел муџахид’, док је директор Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ Горан Зубац, који је најмање одговоран за немире у Федерацији БиХ, постао одговоран.

Лидер СНСД-а је рекао да постоји линија разграничења по којој Бошњаци нису одговорни шта год да ураде, док је Зубац крив само зато што је Србин и директор Сипе.

„СНСД може само да понови раније оцјене о БиХ као немогућој, неуспјешној, пропалој земљи коју не могу да спасе ни странци“, нагласио је Додик.

Он је рекао да је СНСД констатовао снагу свог јединства, те да је Главни одбор закључио да је ова странка остварила велику изборну побједу на општим изборима у БиХ.

„Нисмо остварили наше циљеве, али смо остварили велику побједу и остали смо највећа и најзначајнија политичка партија у Републици Српској и из Српске на нивоу БиХ. Имамо највећи број посланика у Представничком дому и Дому народа парламента БиХ“, навео је Додик.

Он је истакао да је СНСД показао способност да се супротстави новим настојањима да се дестабилизује укупан политички систем у Српској, те да су била видљива настојања одређених невладиних и страних организација које су учествовале у изборима у промовисању одређених политичких фаворита из Српске и на тај начин покушају да умање успјех СНСД.

Према његовим ријечима, Главни одбор СНСД-а похвалио је значајан број локалних одбора ове странке, али и критиковао оне који нису постигли жељени изборни резултат као што је бијељински СНСД.

Додик је рекао да је изборни неуспјех бијељинског СНСД-а утицао на укупан изборни резултат ове странке за члана Предсједништва БиХ, те да је видљиво да је Жељка Цвијановић, која је била кандидат за ту функцију, у српском бирачком тијелу добила доминантан број гласова.

„Њен број гласова је други од највећег броја гласова које смо икада имали на појединачним функцијама, али је видљиво да су Бошњаци из Српске и они који су гласали у одсуству одлучили да Младен Иванић буде изабран за члана Предсједништва БиХ“, изјавио је Додик и додао да је Главни одбор честитао СНСД-у у Станарима за формирање власти у овој новоформираној општини.

Предсједник СНСД-а истакао је да су очигледни покушаји формирања органа власти на нивоу БиХ који би требало да буду у функцији одређених пројеката, виђених много пута до сада.

Он је нагласио да је СНСД на позицији чувања уставног поретка у БиХ и Дејтонског мировног споразума, те да ће ова странка имати довољно капацитета и институционалне воље да се супротстави свакој злоупотреби и урушавању уставног поретка у БиХ.

Додик је рекао да је Главни одбор СНСД-а заказао одржавање Сабора СНСД-а крајем априла у Источном Сарајеву, којем ће присуствовати око 800 делегата, те да је уведено ново признање за заслужне чланове СНСД-а.

Упитан да прокоментарише зашто ни овој сједници Извршног одбора Главног одбора СНСД-а није присуствовао потпредсјендик странке Игор Радојичић, Додик је рекао да није важно што један члан није био присутан.

Он је истакао да је Радојичић важан члан СНСД-а, да је веома ангажован у раду посланичког клуба ове странке, те да ефикасно води Градски одбор СНСД-а Бањалука који је остварио добар резултат на прошлим изборима.

„Јуче сам разговарао са Радојичићем. Немамо неких тешких питања, али он има одређена неслагања са неким поступцима у вези са формирањем власти на нивоу БиХ и у том погледу има своје ставове“, рекао је Додик и навео да неће бити никаквих искључења из СНСД-а, посебно не људи из највиших органа странке.

Лидер СНСД-а је поновио да гласање потпредсједника СНСД-а Наде Тешановић за декларацију коју је Хрватски народни сабор усвојио, а којом се тражи реорганизација БиХ, није важно што се тиче СНСД-а и да не прави никакве обавезе према овој странци.

„Њено гласање није начинило СНСД-у никакву моралну или политичку обавезу“, закључио је Додик.

 

Архива