Додик: СНСД је партија са интегритетом, а не нечији послушник

18.03.2015 Актуелно

„СНСД не иде у Сарајево да буде пуки послушник политичких ставова које осмисли коалиција СДС-а и СДА. Без обзира шта они мисле о нашим поступцима, ми настављамо да се понашамо на исти начин“, истакао је Додик.

На питање Срне да прокоментарише изјаву делегата у Дому народа БиХ Халида Гењца да су аргументи СНСД-а и ДНС-а за недолазак њихових представника на сједницу овог дома и за напуштање сједница Представничког дома „исфабриковани и да иза њих стоје крупнији разлози“, Додик је рекао да је непримјерено да Гењац и слични из СДА, СДС-а и ПДП-а држе лекције било којој другој политичкој партији, јер то говори само о њиховој осионости и потреби да другима држе предавање.

„Наше понашање у парламенту БиХ има само елементе политичке парламентарне атмосфере, дебате, борбе, како год то ко хоће да схвати. Нико не треба да очекује од СНСД-а да ће он послушно подржавати понашања, пројекте и програме које они договоре.

Очекивати да ћемо ми проводити њихове одлуке је само за наивне. Од почетка је јасно да се то неће десити. То, уствари, говори само да они немају већину, немају је ни у Уставноправној комисији, ни у Дому народа“, нагласио је лидер СНСД-а.

Додик је рекао да су досадашње праксе и правилничке процедуре у парламенту БиХ потпуно урушене чињеницом да се снажно дискредитује учешће опозиције у раду парламентарних тијела.

„Сада нам промовишу и Садика Ахметовића из СДА као кадра у комисији из Републике Српске. Раније, због неке структуралне могућности, то је било само на нивоу Савјета министара БиХ, а сада то спуштају и у одборе. Шта желе тиме, да им будемо дио демократског декора? Ми нисмо партија за декор, ми смо партија за акцију и очување Републике Српске“, поручио је лидер СНСД-а.

Он је поновио да кључни проблем у парламенту БиХ и даље остаје предсједавајући Представничког дома Шефик Џаферовић и његова евентуална улога у скривању ратних злочина, па и у учествовање у ратним злочинима.

Додик је нагласио да су ставови СНСД-а у сваком случају јасни – док год је Џаферовић члан Колегијума Представничког дома БиХ, СНСД неће присуствовати сједницама. „Ми нисмо ни гласали за његов избор, гласали су СДА и њихови из те коалиције и СДС, а ми нисмо“, рекао је Додик.

Он је навео да остаје проблем и улоге коју има Тужилаштво БиХ које је у случају „Џаферовић“ хитно реаговало и дало налог за ускраћивање истине, а да није провело ниједну озбиљну истрагу у вези са тим.

„Тиме су нам, по ко зна који пут, дали до знања да само могу озбиљно бити третирани у Федерацији БиХ и међу Бошњацима, јер је јасно да ниједан Бошњак неће бити процесуиран, па таман им донијели 15.000 страница оптужујећег материјала“, констатовао је Додик, који је предсједник Републике Српске.

На питање како коментарише јучерашње обраћање високог представника у БиХ Валентина Инцка, поводом дешавања у Дому народа, које је услиједило одмах након позива из политичког Сарајева, Додик је рекао да је ту видљиво настојање да се врати интевенционизам међународне заједнице кроз лик и дјело високог представника, који реагује увијек када СДА затражи од њега да изађе на конференцију за новинаре.

„То показује да је OHR канцеларија СДА, као што је и СДС трабант СДА и проводи политике које СДА осмисли, а које нису политике очувања и заштите интереса Републике Српске, него додворавања СДА и Жељку Комшићу“, истакао је Додик.

Он је подсјетио да Инцко није коментарисао ситуацију у вези са чињеницом да поново у федералним структурама неко други одлучује о аутентичности Срба.

„Када се загледате у структуру Дома народа у Федерацији БиХ видите да тамо треба да буде 17 Срба, а има их 12 или 13. Нико се не брине за то и сада је одједном проблем што је озлојеђеном Гењцу или неком из СДА или СДС-а нарушено њихово спокојство, па су мало нервозни и Инцко одмах реагује са причом да нешто треба учинити“, нагласио је лидер СНСД-а.

Он је рекао да је Инцку најбоље да ћути, јер он нема шта да ради у парламентарном животу. „Било какав његов интервенционизам, наравно, да неће бити прихваћен. И то остаје наша политика. Поготово зато што је сада свакоме јасно да Инцко реагује када СДА и Бакир Изетбеговић то од њега затраже. Ми то не можемо да прихватимо“, рекао је Додик.

Додик је рекао да Инцка не интересује то што је Република Српска прва формирала власт, усвојила Буџет и Економску политику.

„Он само жели да види неку могућност за поновном интервенцијом и врати интевенционизам који је нестао. То је наравно жеља и СДА, и СДС-а и многих који желе да неко други управља БиХ“, нагласио је Додик.

Он је оцијенио да је све што су високи представници урадили у БиХ било погрешно и да ни у једном случају нису допринијели њеном добру.

„Све економске реформе направила је међународна заједница, а сада криве домаће политичаре. И либерализација, и приватизација, и ММФ, и политике кроз писма намјера, биле су увијек политике које је наметао ММФ. Они су ти који проводе то све, а онда кажу ви сте криви. Зато је њима потребан нови интервенционизам да се склоне људи који би евентуално указивали на пропусте“, рекао је Додик.

Архива