Додик: Доказ апсурдности БиХ

21.03.2015 Актуелно

На питање да прокоментарише застој у формирању власти у ФБиХ, али и на нивоу БиХ, Додик је напоменуо да је, када је ријеч о конституисању федералних структура, увијек био евидентан константан недостатак Срба, а сада се приликом формирања власти помиње и „вишак“ Срба, што је невјероватно у ентитету који је скоро етнички очишћен од српског народа.

Додик је нагласио да се по ко зна који пут појављује проблем легитимитета представника неког народа, а да у свему томе поново учествују лидери СДА Бакир Изетбеговић и ДФ-а Жељко Комшић, чије су политике годинама највећи проблем свих у БиХ, али се то не жели признати.

„Умјесто да се призна реалност и покушавају изградити и провести реалне политике, и да власт логично формирају побједничке странке код народа, Изетбеговић је то одбио, покушавајући по ко зна који пут да направи државу за себе, а на штету неког другог. Резултат тога је управо ово што се сада дешава са формирањем власти“, истакао је Додик за Срну.

Предсједник Српске је оцијенио да је карикатурално и изненађење високог представника у БиХ Валентина Инцка када је ријеч о неспособности да се формира власт у Сарајеву, напоменувши да је Инцко за све године свог мандата заобилазио истину и са политичарима из Сарајева за све неуспјехе хорски, углавном, оптуживао Српску, коалицију на власти и лично Милорада Додика.

„Крајње је вријеме да се OHR и функција високог представника укину, чиме би престало њихово деструктивно мијешање у унутрашњу политику. Сада, са давно формираном Владом, усвојеним буџетом и економском политиком, нас нема нити ће нас бити у том сарајевском политичком блату, у коме ће се, како сада ствари стоје, и даље ваљати неспособни тандем Изетбеговић-Комшић, а са њима изгледа и сам Инцко, заједно са појединим мешетарима из међународне заједнице“, истакао је Додик.

Додик је напоменуо да све ово само доказује оно што годинама говори – да БиХ не може опстати без реалних политика које ће уважити подједнако и ентитете и констутутивне народе, као и изборну вољу грађана.

„Годинама им је Додик највећи проблем и највећи изговор за све њихове неуспјехе. Ево, ја сада нисам у тим процесима, ту су њихови послушни партнери СДС, ПДП и НДП, па зашто онда не ријеше та питања“, запитао је Додик.

Говорећи о новој европској иницијативи за БиХ, Додик је оцијенио да прича о тобожњем новом европском путу није ништа друго до „шарена лажа“, јер након рјешавања нових испостављених услова и кандидатског статуса, који се нуди тек за двије године, опет ће бити неопходно рјешавање питања „Сејдић-Финци“ и механизма координације.

„Видљив је покушај да поједини међународни мешетари, са послушницима из СДС-а и ПДП-а, покушавају сада створити привид о неком новом европском замаху. При томе се заборавља да је нам својевремено комесар за проширење ЕУ Оли Рен тражио само два услова да одмах добијемо кандидатски статус – рјешавање питања ‘Сејдић-Финци’ и механизма координације. На оба услова Српска је имала адекватан одговор, али застој је настао у ФБиХ“, напоменуо је Додик.

Архива