Цвијановић: Политика СДС-а додирнула дно

10.03.2015 Актуелно

 

„Ако томе придодамо и ‘случај Џаферовић’, онда је јасно да се од тог дна не може ићи ни дубље ни ниже“, рекла је Цвијановићева, на питање Срне да прокоментарише тврдње градоначелника Добоја Обрена Петровића и посланика СДС-а у Представничком дому парламенту БиХ Александре Пандуревић да „Добој није добио икакву помоћ са републичког нивоа током и након поплава, па су били принуђени да помоћ траже од странаца“.

Цвијановићева је подсјетила да „локална власт Добоја није показала ни најмању способност, нити жељу да управља ситуацијом ни непосредно пред поплаву, ни током поплаве, нити након поплаве кад је требало да се санирају посљедице ове катастрофе“.

„Сам локални штаб Цивилне заштите града Добоја био је потопљен, што показује крајњу неспособност и градоначелника и његових сарадника који нису били у стању да воде рачуна ни о себи, а камоли о становништву. Нису на вријеме ни обавијестили становиштво о долазећој катастрофи“, истакла је премијер Српске.

Кад се поплава десила, нагласила је Цвијановићева, они нису управљали процесима, већ су то умјесто њих радили тадашњи министри унутрашњих послова, здравља и просвјете, које је Влада Републике Српске задужила да координирају активности на терену.

„На ове састанке градоначелник Петровић у почетку се није ни одазивао, јер га, изгледа, није ни интересовало шта му се дешава са грађанима. Пропусти су били евидентни и кад је ријеч о дијељењу хуманитарне помоћи. Кад је дошло вријеме да се рашчишћава оптад и смеће након поплаве, градоначелник није успио да мобилише ни људство, ни механизацију, нити је показивао интерес да се бави тим стварима, па је и то морала да организује Влада Републике Српске“, рекла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је Влада Српске цијелу седмицу дана ангажовала и слала и до 80 камиона дневно за чишћење града и одвоз отпада.

„Када је Влада послала пензионисаног генерала да помогне у овим пословима, тај исти градоначелник је оптужио Владу да уводи војну управу. И док је Влада обављала послове умјесто локалне управе, господин градоначелник је дочекивао госте попут Бакира Изетбеговића, Златка Лагумџије и Валентина Инцка, сликао се с њима и давао бесмислене изјаве за федералне медије.

Многе од тих изјава су се косиле са здравим разумом и озбиљно нарушавале правила ванредне ситуације. Ако постоји примјер како једна власт не смије да се понаша за вријеме ванредне ситуације кад страдавају људи и материјална добра, онда је то локална власт Добоја на челу са њеним градоначелником Обреном Петровићем“, нагласила је Цвијановићева.

Она је рекла да „потреба Александре Пандуревић да брани овакву неспособност СДС-овог градоначелника Обрена Петровића и његове најновије политичке одлуке, којима се противе и организације проистекле из отаџбинског рата, показује како далеко могу да иду промашене политике кад се бије битка за понеку фотељу у Сарајеву“.

Када је ријеч о издвајањима за град Добој послије поплава, нагласила је Цвијановићева, из Фонда слидарности кроз ваучере грађанима Добоја је подијељено 14 милиона КМ.

„Значајна средства од око пола милиона марака издвојена су кроз наредбе и одлуке Републичког штаба, за хуманитарну помоћ, нафту, гориво, хигијенске пакете, сточну храну, а док је за санацију и уређење корита ријеке Босне у Добоју до сада издвојено пола милиона марака. Исто толико биће ускоро издвојено за исте намјене“, закључила је предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановићева.

Архива