Радмановић: Додик ће потписати Изјаву након расправе у Парламенту Српске

10.02.2015 Актуелно

Радмановић је додао да Извршни одбор СНСД-а подржава захтјев Додика, који је предсједник Републике Српске, да се о овој иницијативи расправља у парламенту Српске.

„То се не односи на Парламентарну скупштину БиХ уколико Шефик Џаферовић буде предсједавао том сједницом. Јасан је став Извршног одбора да посланици СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ неће учествовати у расправама када предсједава Џаферовић“, истакао је Радмановић.

Он је додао да је СНСД одлучио да ова изјава, иако није у надлежности Предсједништва БиХ, буде потписана јер је измијењена након приједлога СНСД-а и коалиционих партнера. „Извршни одбор тражи од својих функционера да све важно о чему се расправља на нивоу БиХ, а односи се и на Републику Српску, буде предмет расправе у Народној скупштини Српске“, рекао је Радмановић новинарима у Бањалуци након сједнице Извршног одбора Главног одбора СНСД-а. Он је навео да је на сједници закључено да је ситуација у БиХ веома тешка и да је настала због непринципијелне коалиције на нивоу БиХ која још није формирала власт.

Радмановић је рекао да је свијетла тачка Република Српска која има формирану власт која ради веома успјешно. „Један од важних узрока овакве ситуације у БиХ је занемаривање већинске воље српског народа у Федерацији БиХ у потпуности, али и оне воље која је изражена у Српској гдје су побиједили СНСД и коалициони партнери“, оцијенио је Радмановић. Према његовим ријечима, СНСД сматра да се манипулише Србима у ФБиХ, те да је доказ крајњег занемаривања једног конститутивног народа у Федерацији начин на који је изабран потпредсјендик ФБиХ из реда српског народа. Радмановић је истакао да СНСД чврсто остаје на имплементацији Дејтонског мировног споразума, те да ова странка то наглашава „због оних који су већ ушли у активности да мијењају тај споразум на штету ентитета, у овом случају Републике Српске“.

Он је рекао да је Извршни одбор СНСД-а заузео став да је потребно убрзати реализацију задатака из Економске политике Републике Српске за ову годину, те да је за то задужио кадрове ове странке у Влади Српске. Радмановић је нагласио да Извршни одбор задужује све своје кадрове у извршним органима да снажно устану у борбу против тероризма која пријети свима у свијету, а посебно БиХ, те позвао и кадрове других партија да се укључе у ту борбу. Он је рекао да је вечерас изабран Одбор за припрему сабора странке који ће бити одржан крајем априла у Источном Сарајеву.

Одбор чине предсједник СНСД-а, предсједник Извршног одбора странке, предсједник младих СНСД-а, пет потпредсједника и извршни секретар за међународне односе.

Говорећи о кадровским питањима, Радмановић је навео да је Извршни одбор закључио да се остаје код раније договорених процената, односно 65 одсто СНСД, 20 одсто ДНС и 15 одсто СП, те да је Извршни одбор упознат о разговорима лидера СНСД-а Милорада Додика са коалиционим партнерима.

Радмановић је рекао да сједници Извршног одбора није присуствовало осам чланова, међу којима четири потпредсједника СНСД-а

Архива