Додик: У Изјави о европском путу БиХ није било Републике Српске

09.02.2015 Актуелно

Изјаву о европском опредјељењу није писало Предсједништво БиХ – то је замка, каже Додик. То су, каже, писали људи из Европске комисије у Сарајеву, а Предсједништво је само трансфер – иако жели да се прикаже као орган који о нечему одлучује или иницира. Додик је нагласио да се у првој верзији овог документа спомињао искључиво суверенитет Босне и Херцеговине, док се Република Српска уопште није спомињала. Он је додадо да је захтијевао да се у изјаву уврсти то да се изјава заснива на постојећем Уставу Босне и Херцеговине и Дејтонскм споразумом, што је накнадно учињено.

„Још једна у низу подвала јесте став Изјаве о економско-социјалним мјерама које се позивају на споразум о расту и запошљавању“, сматра Додик.

„Ја сам, каже он“, тражио да се то избаци јер је тај споразум настао као до протеста из Федерације, које Европска унија покушава да афирмише“.

Додик је коментаришући Босићеву иницијативу да Тужилаштво истражи случај Џаферовић рекао да је то апсолутно неприхватљиво. Све и један начелник центра безбједности у РС за вријеме рата је, каже, или убијен или у Хагу.

,,А онда Џаферовић који је све знао сад се бира за председавајућег Србима и сада га они бране…“.

Архива