Додик: Остаје осјећај неправде учињене Србима

03.02.2015 Актуелно

Додик је након састанка са предсједником Србије Томиславом Николићем и премијером Александром Вучићем у Београду рекао да одлуке суда свакако морају бити прихваћене, али да остаје чињеница да су исти догађаји у вези са тужбом БиХ против Србије другачије оквалификовани.

„У том погледу неће се побјећи од осјећаја српског народа да је у Хрватској почињен геноцид, да су тамо расељени људи. Људи ће и даље бити увјерени у то јер то показују историјске, имовинске и друге чињенице. Срби су тамо нестали са огромног простора“, нагласио је Додик новинарима.

Он је подсјетио да су Срби на простору Хрватске и Републике Српске доживјели огромна страдања и током Другог свјетског рата, посебно у логору Јасеновац.

Додик је нагласио да би било добро да ова пресуда буде подстрек за сарадњу Србије и Хрватске да оставе размирице и крену даље.

„Можда би била једна од добрих ствари да Хрватска покрене амнестије у процесима који се воде против Срба“, додао је предсједник Републике Српске.

Додик је рекао да након читања пресуде остаје неугодан осјећај свих оних који данас слушају причу о томе како је вођен процес.

„Срби у БиХ никада нису прихватили да постоји таква тужба. Она може бити посматрана сепаратно. Пола БиХ није било за то, међутим суд је то игнорисао, није желио да проведе ту одлуку“, рекао је Додик.

Он је нагласио да га то доводи у увјерење да су многе одлуке политички мотивисане.

„На који начин можете објаснити чињеницу да пола земље БиХ, коју многи промовишу и за коју се залажу, није било за то. Није било институционалне сагласности, а опет је обављена расправа и донесена пресуда“, рекао је Додик.

Он је закључио да је пресуда нови тренутак од кога се мора кренути даље, а да ће сви остати у својим истинама.

Додик је додао да се након свега показало да је Србија била у праву када је раније инсистирала на обостраном повлачењу тужби.

Међународни суд правде у цијелости је одбио међусобне тужбе и Србије и Хрватске за геноцид.

Додик: У Хрватској почињен геноцид на Србима

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је деведесетих  година прошлог вијека над Србима у Хрватској почињен геноцид, они су расељени и о томе свједоче историјске, популационе, имовинске и друге чињенице – Срби су нестали са огромног простора који данас чини Републику Хрватску.

„А да не говоримо о чињеници везаној за Други свјетски рат и никада пресуђеног, никада вођеног поступка у вези са логором  Јасеновац, гдје је побијен огроман број Срба и гдје су готово читави простори испражњени и у данашњој Републици Српској и у Хрватској, како би се побио један народ“, рекао је Додик у заједничком обраћању српској јавности,  након изрицања пресуде Међународног суда правде у Хагу по узајамним тужбама Хрватске и Србије за геноцид извршен на хрватској територији од 1991. године до 1995. године.

Јавности су се путем Јавног сервиса РТС -а заједно обратили предсједник Србије Томислав Николић и Додик, а присутан је био и премијер Александар Вучић.

Додик је рекао да ће власти у Републици Српској поштовати одлуку Међународног суда у Хагу, али остаје осјећај учињеног злочина и неправде над Србима који су највећи страдалници на простору бивше Југославије, у процесу распада бивше заједничке државе.

Према његовим ријечима, било би добро да пресуда Међународног суда правде у Хагу буде подстрек за бољу сарадњу Срба и Хрвата, да коначно оставе иза себе историјске размирице и да, како је рекао, свако учини све да се крећемо даље.

Једна од добрих ствари ове пресуде је да се прогласи амнестија у Хрватској за много појединачних поступака који се воде против Срба и да се покаже да је на правилан начин прихваћена одлука Суда у Хагу, казао је предсједник Српске.

Осврнувши се на међусобне тужбе за геноцид Федерације БиХ и Републике Српске, Додик је рекао да је игнорисана и злопупотребљена чињеница да половина БиХ није била за то да се води такав поступак.

Међутим, суд је то игнорисао и није желио да провјери ту одлуку, додао је он истакавши да га то доводи до увјерења да су многе одлуке и међународних судова оваквог типа политички мотивисане.

Сумирајући утиске послије пресуде Мређународног суда правде у Хагу, предсједник Српске подсјетио је да је званични Београд и раније говорио да и Србија и Хрватска треба да повуку тужбе за геноцид.

Архива