Додик: Механизам координације кључни моменат

23.02.2015 Актуелно

 

„То је дио оного што ми желимо да чујемо. Сматрам да то треба да се учини и да је механизам координације кључни моменат“, рекао је Додик новинарима, наводећи да су прихватљиви ставови Могеринијеве.

Према његовим ријечима, Могеринијева ће предложити Савјету министара ЕУ „да се на тај начин прави приступ самој БиХ“.

„Са наше стране је јасно речено да ми не желимо да проводимо нечију политику, јер овдје постоји Устав који треба поштовати. Непоштивање Устава у било ком сегменту апсолутно треба да значи да ми не дајемо никакву подршку“, рекао је Додик, послије састанка којем је присуствовао и предсједник Федерације БиХ Маринко Чавара.

Он је навео да је Могеринијева пренијела званични став Европе да је Брисел заинтересован и подржава европски пут БиХ и да је за њих важно усвајање изјаве о опредијељености БиХ за провођење реформи на путу ка ЕУ.

Додик је рекао да посланици СНСД-а и ДНС-а нису учествовали у раду Представничког дома парламента БиХ јер сматрају да се не може градити пут ка Европи са људима који имају сумњиву ратну прошлост и који су сакривали или евентуално учествовали у ратном злочину.

„Ми не желимо да учествујемо у раду парламента док Шефик Џаферовић буде члан Колегијума. Без обзира колико некима било важно да СНСД и ДНС данас буду на пленарној сједници, ми се нећемо појавити“, рекао је Додик.

Он је истакао да је кључно питање најава које се чују од новоименованог предсједавајућег Савјета министара БиХ Дениса Звиздића, наглашавајући да Савјет министара није влада ни по Уставу ни по закону и неће бити претворен у владу.

„Никаква координативна или одлучујућа улога Савјета министара БиХ у овоме свему не може да постоји“, рекао је Додик.

Он је додао да ни неке најављене стратегије које би се доносиле у БиХ неће бити подржане. „Стратегије увијек значе реформу Устава као што смо видјели то раније“, додао је предсједник Републике Српске.

Додик је рекао да се доношењем тих стратегија намеће обавеза БиХ да направи неке нове институције или утврди неке нове политике, наглашавајући да Република Српска неће дати сагласност ни за једну нову стратегију која није у складу са Уставом.

„БиХ има девет надлежности и нема никакве надлежности за пољопривреду, енергетику и друго и према томе нису потребне ни стратегије које ће Република Српска одбити“, рекао је Додик.

Он је указао да је раније доношење стратегије значило и пренос надлежности. „Ми не желимо да будемо подршка било каквим спекулативним активностима“, нагласио је Додик.

Он је рекао да је усвајање изјаве формалан чин, али да ће се видјети „на који начин ће све то бити урађено“.

„Ако будемо ишли путем поштивања надлежности, можемо бити успјешни, уколико будемо ишли путем доношења стратегија на нивоу парламента БиХ то ће бити оспорено и заустављено“, рекао је Додик.

Представнички дом и Дом народа Парламентарне скупштине БиХ данас су усвојили изјаву о европском путу БиХ и провођењу потребних реформи.

Посланици СНСД-а и ДНС-а напустили су засједање Представничког дома након што ни на овој сједници није подржан њихов захтјев да у дневни ред буде уврштен приједлог за разрјешење дужности предсједавајућег тог дома Шефика Џаферовића.

Усвајање изјаве велико охрабрење

Предсједник ФБиХ Маринко Чавара рекао је данас у Сарајеву, након састанка са високим представником ЕУ за спољне послове и безбједносну политику Федериком Могерини, да је усвајање изјаве о опредијељености БиХ за провођење реформи на путу ка ЕУ велико охрабрење за све грађане у БиХ.

То знак да БиХ иде у пројекат са ЕУ, односно отварање пута ка неопходним реформама које би поправиле економско-социјално и стање правног система, рекао је Чавара, након састанка којем је присуствовао и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Он је изразио наду да ће БиХ заједно са ЕУ, која је исказала потпуну спремност да помогне, направити пуно добрих помака у наредном периоду.

„Све препреке које су до сада биле треба рјешавати упоредо. Када се релаксирају односи по питању заједничког рада, имаћемо више простора и разумијевања да рјешавамо теже проблеме који су до сада били препрека на путу БиХ ка ЕУ“, додао је Чавара.

Архива