Вучић и Додик: Висок степен сагласности о сарадњи Српске и Србије

13.01.2015 Актуелно

Они су, након састанка, изјавили да је разговарано о пројектима из области инфраструктуре и привредне сарадње.

Истакнут је значај постигнутих резултата у смедеревскокј Жељезари, посебно због могућности сарадње са Рудником жељезне руде Љубија.

Предсједник Додик је истакао да је РС заустављена на путу евро-интеграција због несређених односа у Федерацији, а премијер Вучић да Србија подржава териториријални интегритет БиХ, али и континуитет РС, истичиући да је за БиХ важно да све рјешава договором сва три народа.

Предсједник Додик истакао је да РС неће подржати независност Косова, и указао на потребу снажне борбе у области безбједности и борбе против тероризма.

Коментаришући заједничку изјаву Предсједништва БиХ о реформамама, премијер Вучић је рекао да не жели да се мијеша у унутрашње односе БиХ, али да би било добро да је о заједничкој изјави Предсједништва БиХ консултаован предсједник Додик и Република Српска.

Нису сви муслимани терористи

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да нису сви муслимани терористи и позвао све муслимане и Бошњаке који раде у службама безбједности да се заједнички обрачунају са онима који су носиоци те опасности на глобалном нивоу.
„Неопходно је да поручим да нису сви муслимани терористи и не треба правити такву атмосферу, али позивамо све муслимане и Бошњаке кољи раде у службама да се обрачунамо са онима који су носиоци опасност за глобалну безбједност, неопходан је већи степен сарадње по том питању“, рекао је Додик новинарима по завршетку састанка са премијером Србије Александорм Вучићем.

Додик је позвао на мир, али и указао да нема оклијевања у борби против опасности која прави такве штете као што је учињена у Паризу.
Говорећи о односима РС и Федерације Босна и Херцеговине, Додик је поновио да БиХ усоравама Српску на њеном путу ка ЕУ и да није спремна да даље преноси надлежности па чак ни оне које су, како је указао, поплочане великим перспективама, већ има намјеру да се бори за свој највећи степен самосталности.

„Не споримо БиХ, проблем је што је ова БиХ оспорила Дејтонску, отетео нам је више од 80 надлежности, РС од тога није имала ништа, већ само губитке“, нагласио је Додик.
Он је додао да је РС своје обавезе завршава и да ће тако бити и у будућности.

Предсједник Српске је истакао и да је РС загледана у Србију и да има добру сарадњу у свим сегментима, на пољу кулутуре,образовања, здравства али и указао да таквих примјера нема када је ријеч о БиХ.
„Нема примјера гдје сарађују институције здравства Бањалуке и Сарајева и зато подржавамо сваку врсту политике која јача Србију, а Србија се креће правим путем и може у годинама које долазе да заузме мјесто које заслужује као најважнија земља Балкана“, увјерен је Додик.

Он је поновио да Српска неће признати независност Косова ни у будућности, јер јој то не дозвољава стратешки и национални интерес, подсјетивши да је та независност стечена мимо међународног права и СБ УН.
Додик је такође захвалио на подршци Сербије на разним пројектима од Андрићграда, који се претвара у праву институцију од врхунског национлнаог значаја.

„Ми смо ослоњени једни на друге да би очували глобалну безбједност од свих изазова“, рекао је Додик.

БиХ Свјетски првак по извозу муџахедина у Сирију

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је у Београду да је БиХ првак свијета по томе колико је муџахедина послала у Сирију и указао на потребу блиске сарадње безбједносних служби Српске, Србије и свих земања у региону да би се превентивно дјеловало на отклањање опасности од тероризма.
Додик је, након разговора са премијером Србије Александром Вучићем, рекао да нису сви муслимани терористи и да не треба правити антимуслиманску атмосферу, али да свакако треба позвати све Бошњаке, односно муслимане, да се укључе у борбу против тероризма.

„Иако изгледа да иза свих терористичких напада у посљедње вријеме стоје муслимани, сви муслимани нису терористи. Ми нећемо оклијевати у борби против терористичке опасности и потребно је да блиско сарађујемо. То сам пренио и премијеру Вучићу и министру унутрашњих послова Србије Небојши Стефановићу током данашњих разговора“, рекао је Додик новинарима.

Архива