Република Српска не смије да прода своју слободу

10.01.2015 Актуелно

Гаранција слободе

Додик је казао да је РС гаранција слободе за српски народ и да је дан који прославља круна те слободе.

– Шта би нам био Дан Републике ако не дан у коме обиљежавамо жртву коју смо поднијели и приносимо за слободу – истакао је Додик.

Он је захвалио свима који су учествовали у стварању Републике, који су дали своје животе, били рањени, заробљени и мучени, а посебно је поздравио присутне мајке које су у рату изгубиле по три сина.

– Наша земља је натопљена крвљу наших предака који су гинули само за једну ствар, а то је Република, која кроз историју може да значи само слободу. РС је изнад свих нас и наших живота, ако је умањимо, умањићемо нашу слободу, а ако је изгубимо, изгубићемо и слободу – истакао је Додик и нагласио да је мало који народ тако крваво платио слободу, те да је зато прича о РС прича о слободи и спремности да се она брани и никада не изгуби.

Додик је казао да је РС отаџбина свих који поштују њене законе, без обзира на вјероисповијест и нацију.

– РС је и данас, као и прије 23 године, пред сличним изазовима. Ново вријеме донијело је и ново бреме. Годинама су крњили овлаштења наше Републике, обесправљивали нас, а говорили да нам чине добро. Некада су то радили странци, а некада домаћи политичари јер су били заведени лијепим причама о далеким перспективама – рекао је Додик и нагласио да изборена аутономија и овлаштења Српске некима у БиХ нису по вољи, али да то није против европске праксе и стандарда којима РС тежи.

Он је навео да свака створена аутономија тежи што већем степену самосталности и да ниједна није сама себе укинула.

– Упорно говоримо да је наш циљ самосталност и да желимо да управљамо нашим ресурсима. Свјесни смо да наш живот мора да се одвија са другима, али желимо да будемо своји на своме и посвећени миру – навео је Додик.

Предсједник РС је казао да је Српска у протекле 23 године институционално јачала и снажила темеље на којима почива, те да је данас у сваком погледу самоодржива.

– РС је сада боље мјесто за живот него прије 23 године, многи у Српској су, више него раније, убијеђени да је ово наш прави избор, да је ово права Република, да је ово наша држава. Бројни су путеви, болнице, домови здравља, школе и други објекти које смо у посљедњих осам и више година изградили. Све је то само фаза нашег развоја, али желимо више због снаге и увјерења које имамо, а то је да је РС мјесто у којем хоћемо и желимо да живимо – истакао је Додик.

Неодговорнима, који под плаштом идеја о функционалности или европеизацији БиХ смањују овлаштења РС, Додик је поручио да политичка колаборација и капитулација не могу проћи.

– РС је прескупо плаћена да би била развлачена осредњим идејама унитаризације било ког простора, јер одустати од Српске значило би одустати од слободе – истакао је Додик.

Додао је да БиХ без РС не може да формулише ниједан од политичких ставова.

– БиХ је државна заједница, а не држава како неко жели да је види и само са два ентитета и три конститутивна народа она има смисла. Централистичка или унитаристичка БиХ не може да издржи пробу времена, а не може ни да буде дио наших жеља и подршке – рекао је Додик.

Он је напоменуо да је зато потребно да представници РС у институцијама БиХ имају на уму да их је народ Српске изабрао и да само њему морају да одговарају.

– За сваког политичара важно је да може да погледа народу у очи, а не разним бирократама са лијепим идејама које су слатке и најчешће неоствариве. Нема тог притиска и силе који би могли да буду изнад интереса властитог народа – казао је Додик и додао да су неодговорне и опасне изјаве успаваних политичара по којима нема опасности за РС.

Он је навео да Српска жели наставити да одржава блиске везе са Србијом, Русијом и Израелом, да унапређује однос са земљама ЕУ, али да ништа мање није важна ни сарадња са САД, од којих очекује да се поштује став РС.

На крају обраћања Додик је казао да су народ и држава положили тест у великој невољи током мајских поплава.

– Позивам све да у вољи коју смо показали у невољи, наставимо да градимо и радимо за нашу земљу, нашу домовину, нашу државу РС јер само заједничким трудом и радом можемо ову земљу учинити још бољим мјестом за живот – рекао је Додик.

Додао је да су државе имали само они народи који су били спремни да се за њих жртвују.

– Жртва је увијек и једина вјера у љубав и нека нам живи РС – поручио је Додик.

У оквиру свечане академије изведена је представа којом су српски народ и РС представљени кроз обичаје слављења крсне славе, музику и филм. Традиција и богатство српског културног и религијског насљеђа и природне љепоте Српске, али и муке са којима се становништво сусрело током претходне године, нашли су своје мјесто на сцени приказујући на свеобухватан начин живот у Српској. Од Козаре, Добоја, Семберије, Романије, па до Херцеговине низале су се слике и главни ликови представе који су, сваки на свој начин, осликали карактер људи са тих предјела.

Свечаној академији присуствовао је велики број домаћих и званичника из региона, патријарх српски Иринеј, представници дипломатског кора, културног и јавног живота БиХ. Академији су, између осталих, присуствовали предсједавајући и члан Предсједништва БиХ Младен Иванић и Драган Човић, премијер РС Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић, министри у Влади и посланици у парламенту Српске. Међу гостима били су и амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов, представници Трећег пјешадијског РС пука Оружаних снага БиХ, међународних институција, изасланик предсједника Србије, министри у Влади Србије, представници Срба са Косова и Метохије, Хрватске, Македоније, Словеније и Црне Горе. Након академије одржан је свечани пријем у Административном центру Владе РС.

Срби опстају на темељима предака

Обиљежавање Дана и крсне славе РС у петак је почело светом архијерејском литургијом у Саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци, коју је служио патријарх српски Иринеј, уз саслужење владике бањалучког Јефрема, зворничко-тузланског Хризостома, бихаћко-петровачког Атанасија и свештенства Српске православне цркве. Патријарх Иринеј је поручио да ће Срби као народ опстати само на темељима својих светих предака и вјечних и непролазних вриједности. Он је истакао да нема веће снаге од истине и да се истина не може побиједити јер је сам Бог истина.

Патријарх Иринеј је подсјетио да РС слави као свој дан Светог архиђакона Стефана, који није пострадао узалудно, већ свједочећи истину.

– Сматрајмо све људе добре воље својом браћом и волимо све, чак и непријатеље наше, јер то може само прави хришћанин по угледу на своје идеале које следи – поручио је патријарх Иринеј благословивши народ и РС и истичући да је важно што се Срби, као светосавски народ, окупљају у својим светињама.

Након литургије обављен је славски обред и ломљење колача, којем су присуствовали највиши званичници РС, представници Српске у институцијама БиХ и многобројни гости.

Иванић је рекао да је РС 23 године након њеног оснивања гаранција да ће српски народ на овом простору бити сигуран, те да је треба чувати и посебно економски јачати.

– Она је чињеница која мора бити уважена, сада се треба бавити животом и економским развојем и увјерен сам да ће године које долазе то и показати – рекао је Иванић.

Човић је изразио увјерење да ће наредни период бити бољи и за БиХ и за РС, наводећи да су пред нама године искушења у којима политичари треба да покажу да ли су спремни да поведу БиХ у боље вријеме, не само интегришући се са ЕУ, већ и стварањем бољег економског и социјалног амбијента.

Поводом Дана и крсне славе РС широм Српске положени су вијенци на споменике борцима који су животе дали у отаџбинском рату и у борби против фашизма у Другом свјетском рату. Вијенци су положени и на гроб предсједника РС Милана Јелића у Модричи, док су представници Срба са Косова положили вијенце и упалили свијеће на споменику „12 звјездица“ у Бањалуци.

Одржана је и сједница Сената РС на којој је закључено да су геополитичке околности од потписивања Дејтонског споразума промијењене и да многи догађаји мијењају и положај Српске.

Српска у срцима Срба на Косову

Делегација са Косова, предвођена директором Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марком Ђурићем, положила је јуче вијенац на споменик 12 бањалучких беба. На састанку Ђурића са предсједником РС Милорадом Додиком закључено је да и Србија и Српска расту на истом темељу који се зове Косово и Метохија. Додик је казао да Српска остаје при одлуци да не да сагласност да БиХ призна независност Косова. Ђурић је рекао да српски народ има двије куће – једну Србију, а другу Српску.

Честитке Николића и Вучића

Предсједник Србије Томислав Николић честитао је предсједнику РС Милораду Додику Дан и крсну славу РС. Николић је у честитки пожелио срећу и лични просперитет свим грађанима Српске.

Премијер Србије Александар Вучић упутио је Додику, премијеру РС Жељки Цвијановић и народу Српске најсрдачније честитке и добре жеље поводом Дана и крсне славе РС.

– Народу РС желим мир, просперитет и благостање, а Вама много успеха у раду. Сарадња између Србије и РС и даље ће се развијати на обострану корист и у интересу мира и стабилности у региону – навео је Вучић у честитки.

Архива