Република Српска – гаранција слободе за српски народ

10.01.2015 Актуелно

 

„Ево нас у дану који славимо као круну своје слободе. Шта би нам био Дан Републике ако не дан у коме обиљежавамо жртву коју смо поднијели и подносимо за слободу“, рекао је Додик на свечаној академији у Бањалуци поводом Дана и крсне славе Републике Српске – Светог архиђакона Стефана.

Он је захвалио свима који су учествовали у стварању Републике Српске, мајкама чији су синови за Српску дали своје животе, онима који су били рањени, заробљени и мучени.

„Република Српска је изнад свих нас и наших живота, јер нам представља слободу. Ако умањимо Републику Српску умањићемо нашу слободу, а ако је изгубимо – изгубићемо и слободу“, истакао је Додик.

Он је захвалио и свима који су од 1992. године бранили и одбранили Републику Српску.

Према његовим ријечима, било би некоректно и неправедно рећи да је Српска само производ политичких околности које су услиједиле након краја хладног рата и распада Југославије.

„Република Српска је настала из колективног сјећања српског народа који је у недостатку државе у Другом свјетском рату убијан и истребљиван. И 1992. године српски народ није желио ништа више од слободе и права да живи достојанствено, али не на штету и против других“, навео је Додик.

Он је нагласио да је Република Српска отаџбина свих који поштују њене законе, без обзира на вјероисповијест и нацију.

„Република Српска је и данас, као и прије 23 године, пред сличним изазовима. Годинама су крњили овлаштења наше Републике, а говорили да нам чине добро. Некада су то радили странци, а некада домаћи политичари заведени лијепим причама о далеким перспективама“, подсјетио је Додик.

Он је напоменуо да је српски народ увијек био слободарски и да је у ратовима био на страни побједника.

„Зато је неправедно доводити у питање наше опредјељење да живимо по стандарима савременог свијета. Аутономија и овлаштења које смо изборили, а који некима у БиХ нису по вољи, сигурно нису против европске праксе и стандарда којима тежимо“, рекао је Додик.

Он је навео да свака створена аутономија тежи што већем степену самосталности.

„Упорно говоримо да је наш циљ самосталност, да желимо да управљамо нашим ресурсима. Наравно, свјесни смо да наш живот мора да се одвија са другима, али желимо да будемо своји на своме и посвећени миру“, навео је Додик.

Он је поручио и да било каква политичка колаборација и капитулација не могу проћи. „Република Српска је прескупа да би била развлачена осредњим идејама унитаризације било ког простора, јер одустати од Српске значило би одустати од слободе“, категоричан је Додик.

Он је подсјетио да је Српска у протекле 23 године институционално јачала, чиме је снажила темеље на којима почива.

„Република Српска је данас у сваком погледу самоодржива. Све њене институције функционишу и у Српској се брзо доносе и проводе одлуке, иако морамо реформским законима побољшати функционалност система“, прецизирао је Додик.

Предсједник Српске истиче да Република мора у наредним годинама безусловно да заштити себе и да ће с тим циљем донијети прописе којима ће се ојачати њена аутономија на путу ка самосталности.

„Без Српске БиХ не може да формулише ниједан од ставова, као и буду проведене било какве политике. БиХ је државна заједница, а не држава како неко жели да је види, и само са два ентитета и три конститутивна народа она има смисла“, рекао је Додик.

Он је напоменуо да представници Републике Српске у институцијама БиХ морају да имају на уму да их је народ изабрао и да само њему морају да одговарају.

„Само је важно за сваког политичара да може да погледа народу у очи, а не разним бирократама. Нема тог притиска и силе који би могли да буду изнад интереса властитог народа, јер је интерес Српске императив за све њене представнике и свим институцијама и органима“, додао је Додик, напоменувши да су неодговорне и опасне изјаве „успаваних“ политичких елита по којима нема опасности за опстанак Српске.

Према његовим ријечима, Република Српска сада је боље мјесто за живот него прије 23 године. „Бројни су објекти које смо у посљедњих осам година изградили. Изградили смо путеве, болнице, домове здравља, школе, али желимо више због снаге и увјерења које имамо“, каже Додик.

Он је оцијенио да је образовање кључно питање за будућност Републике Српске, као и квалитетна здравствена заштита.

Додик је навео да Република Српска жели наставити блиске везе са Русијом, Израелом и да унапређује однос са земљама ЕУ, али да за Српску ништа мање није важна ни сарадња са САД.

„Само ми који живимо у Српској можемо да је одбранимо, радећи своје послове на најбољи могући начин и у интересу друштвене заједнице. Имамо квалитетне ресурсе које морамо искористити на добробит свих наших грађана, јер су државе имали само они народи који су били спремни да се за њу жртвују, и нека нам живи Република Српска“, поручио је Додик.

Свечаној академији присуствовали су предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Жељка Цвијановић, посланици у Народној скупштини и министри у Влади Српске, те Његова светост патријарх српски Иринеј.

Академији су присуствовали и предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић, члан Предсједништва БиХ Драган Човић, амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов, представници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, међународних институција, дипломатског кора у БиХ, те званице из јавног, политичког и друштвеног живота Републике Српске и БиХ.

Свечаној академији су присуствовали и изасланик предсједника Србије, министри у Влади Србије, представници Срба са Косова и Метохије, Хрватске, Македоније, Словеније и Црне Горе.

Након академије заказан је свечани пријем у Административном центру Владе Републике Српске.

У Саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци јутрос је, поводом Дана и крсне славе Српске – Светог архиђакона Стефана, служена Света архијерејска литургија, коју је предводио Његова светост патријарх српски Иринеј.

Република Српска данас слави 23. рођендан.

Архива