Предсједништву БиХ послата допуна изјаве

20.01.2015 Актуелно

„На свим конкретним стварима које се помињу у вези реформи наглашено је да је то надлежност у складу са Уставом БиХ који имамо сада. Важна ствар је да се јасно види чија је надлежност – оно што јесте БиХ нико не спори, оно што јесте Српске, ФБиХ, кантона, Брчко дистрикта – они треба да чине“, рекао је Додик.

Он је навео да је у допуни изјаве значајан дио посвећен реформи у области локалне управе, те посебно у вези са питањем „Сејдић-Финци“, односно одредба која се односи на поштивање онога што је 2013. у Бриселу договорено када су потписани основни принципи за реформу Устава.

Додик је нагласио да ће ова изјава бити достављена и свим лидерима, те да нико не би треба имати ништа против, уколико „нема зле намјере“.

Предсједник Српске каже да је у допуни изјаве уважено оно што је договорено у петак, 16. јануара, на заједничком састанку представника парламентарних странака у БиХ са министрима спољних послова Њемачке Франком Валтером Штајнмајером и Велике Британије Филипом Хамондом.

Предсједништво БиХ ће, највјероватније, већ ове седмице предложити нову заједничку изјаву којом се БиХ обавезује на провођење реформи на путу ка ЕУ, а треба да прецизира надлежности појединих нивоа власти, те поштује уставно уређење БиХ, изјавио је раније члан Предсједништва Драган Човић.

Архива