Кошарац: СНСД затражио да разрјешење Џаферовића буде на дневном реду

12.01.2015 Актуелно

„Очекујем да ће Колегијум Представничког дома, у коме, осим Џаферовића, сједе и Младен Босић и Борјана Кришто, најозбиљније размотрити наш захтјев и да ће та тачка бити уврштена у дневни ред 3. сједнице Представничког дома“, рекао је Кошарац.

Он је поновио став према коме чланови Клуба посланика СНСД-а сматрају да Џаферовића треба смијенити због оптужби да је починио кривично дјело прикривања ратног злочина над Србима у протеклом рату, али и због злоупотребе службеног положаја у изјавама у којима је покушао да негира 9. јануар, Дан Републике Српске.

„С обзиром на чињеницу да је потпредсједник Федерације БиХ Мирсад Кебо изнио озбиљне и утемељене оптужбе у вези са ратном прошлошћу господина Џаферовића, као и с обзиром на то да је Џаферовић у својим изјавама о Дану Републике Српске, које је дао без консултација са друга два члана Колегијума, изашао из оквира Устава БиХ и ентитетских устава с циљем нарушавања Дејтона и подизања међунационалних и међуентитетских тензија, сматрамо да Џаферовић не може више обављати функцију предсједавајућег Дома, нити може представљати тај дом“, упозорио је Кошарац.

Он је додао да очекује да ће сви посланици најозбиљније схватити овај захтјев СНСД-а и да ће га подржати у циљу што хитнијег откривања истине о оптужбама против Џаферовића и очувања дигнитета институције парламента БиХ.

„Очекујем да ће наш захтјев добити подршку посланика СДС-а, ПДП-а и НДП-а, чиме би те партије, а посебно предсједник СДС-а Младен Босић, показале да им је више стало до заштите интереса Републике Српске и српског народа, него до фотеља у које су засјели или ће засјести“, поручио је Кошарац.

Архива