МИЛОРАД ДОДИK: Република Српска није бљесак времена, она је израз наше слободе

06.01.2015 Актуелно

Рекао је то у традиционалном интервјуу „Гласу Српске“ поводом 9. јануара, Дана и крсне славе РС, предсједник Српске Милорад Додик.

– Воља народа за РС је до те мјере јака да се готово не може видјети пукотина која би довела до ерозије РС. Њу објективно могу само да еродирају властите политичке снаге – истакао је Додик.

* ГЛАС: Како гледате на протеклу годину и колико је РС током ње постала јача или слабија?

ДОДИК: Претходна година је била једна од тежих, задесиле су нас огромне поплаве и штета. У условима већ нарастајуће економске кризе, која се одразила и на нас, поплаве су још више умањиле нашу шансу да стабилизујемо привреду и друштво. Морали смо брзо да реагујемо, то смо и учинили и нисмо оставили људе саме. РС је поред тих тешких изазова показала да институције могу да помогну становништву и санирају штету. У друштву је у вези с тим готово општи консензус. Мислим да су сви критичари заћутали јер су се имплементација мјера и санација штете показале успјешним и данас немамо озбиљнијих приговора да нисмо учинили све што смо могли. На политичком плану, РС је наставила да функционише у изразито нестабилном политичком окружењу у БиХ, у изразито нефункционалној БиХ, у БиХ са ниским кредитним рејтингом и у БиХ која је под протекторатом међународног фактора. Сада се поново враћа међународна заједница, тражи нове реформе, иако претходне које су спроводили нису дале никакве ефекте. У таквим условима ми смо показали способност да осигурамо институционалну стабилност. И поред избора, који су представљани као погубни или избори на живот и смрт, показали смо да РС није изгубила снагу и да може у сложеним околностима да функционише. У години тешкој за многе ми смо успоставили и нови парламент и нову Владу, усвојили нове политике и постали додатно свјесни свих слабости, али и спремности да сачинимо нове стратешке елементе за додатну стабилност РС. У години која је пред нама донијећемо низ мјера усмјерених искључиво на то да се ојача функционалност саме РС и њена одрживост.

* ГЛАС: Поменули сте међународну заједницу и реформе које је спроводила. Да ли су покушаји слабљења РС икада престали?

ДОДИК: Дубоко вјерујем у трајност РС, јер она није нешто што је настало као периферни догађај у процесу распада бивше Југославије. Срби у БиХ могу да буду слободни искључиво ако имају РС, а колико нису слободни ако ње нема довољно је да оду само у ФБиХ и то се види. РС није бљесак времена, није тренутак и није створена зато што је то био нечији хир 1992. године, него зато што је то била истинска тежња људи кроз вијекове уназад, а наравно и етаблирана у нашој свијести као незаобилазан фактор наше слободе. Цијело вријеме постојања РС је било и вријеме њеног оспоравања од стране оних који кажу да је стварање РС био нонсенс и да је није требало стварати.

* ГЛАС: Зашто и коме данас смета Српска?

ДОДИК: Постоје многи којима она смета. Многи у Сарајеву се труде да докажу да БиХ има свој државно-правни континуитет, али БиХ је у том смислу тек нешто старија од РС јер је она била одлука комунистичког режима који је сматрао да треба направити такву организацију. Бошњаци су незајажљиви у политичком смислу и желе државу, што не крију, а да би имали државу смета им РС. За такав приступ, придобили су дио страних структура које су занесене временом у којем су се стварале земље у којима није било важно ко коме припада. Не може нико да каже да су Американци само хтјели да зауставе рат Дејтонским споразумом. Они су несумњиво пројектовали систем који се показао као једино одржив. Узмимо као примјер ФБиХ, гдје Бошњаци чине оно што желе на цијелом простору БиХ, али тамо Хрвати нису задовољни и упорно настоје да ријеше своја питања. Само наивни могу да вјерују да настојања за умањење снаге или елиминисање РС не постоје. То је перманентно и увијек се само чека тренутак.

ГЛАС: Која је Ваша порука свима онима који желе да уруше дејтонску структуру БиХ?

* ДОДИК: Нису то успјели претходних година, па неће ни убудуће јер је воља народа за РС до те мјере јака да се готово не може видјети пукотина која би довела до ерозије саме РС и њу објективно могу само да еродирају властите политичке снаге. Неки из опозиције у РС су склони да праве сталне излете и покушавају да створе нови амбијент, а тај нови амбијент увијек се покушава искористити за додатно слабљење Српске.

ГЛАС: На изборима сте добили подршку, први сте предсједник који ће обављати ову функцију у другом мандату, колико Вам то значи и шта Вам је идући циљ?

* ДОДИК: То је најмање важно. Када уђете у политику, онда вас више носи та политичка инерција. Или успијевате, или губите. Ја сам се опредијелио за одбрану РС и у кључним моментима њеног постојања 2006. године успоставио један снажан курс одбране Републике. Мислим да се то показало ефикасним и добрим за РС и да нисмо то тада зауставили, РС би снажно еродирала и бесповратно изгубила своју снагу. У томе видим свој успјех. С друге стране су они који су заљубљени у БиХ као што су Младен Иванић, Младен Босић и Драган Чавић, а који говоре о томе да је наводно осам година био застој БиХ. Пропорционално гледано, што је више БиХ, мање је РС и обрнуто. Ја се опредјељујем за што мање БиХ, а што више РС. Они наивно вјерују да је могуће и једно и друго, али то се искључује, нити БиХ може поднијети РС, нити РС може поднијети БиХ.

ГЛАС: Поменули сте Иванића, са којим већ на првом кораку сарадње у вези са изјавом о опредијељености политичара за реформе на путу БиХ ка ЕУ имате несугласице. Какву сарадњу очекујете убудуће?

* ДОДИК: Немам ја никакав проблем са Иванићем, него са политикама. Поштујем БиХ у оквиру њених дејтонских надлежности. Заједничке институције нису примарно државне, него заједничке. Разлика између онога што Иванић ради и што ми мислимо је то што су за њега Предсједништво и остале институције примарно државни органи који су надлежни или могу да се наметну свим другим по систему субординације. То није тако, Предсједништво има своје три-четири надлежности, а Иванић као члан Предсједништва носи мандат из РС и требало би да одражава политику РС. Ако Иванић буде наставио да гради Предсједништво као аутентични државни орган надређен свим другим, наравно да ће имати много проблема. То је потпуна промјена курса. Али имајући у виду то да је Иванић побиједио јер је добио гласове Бошњака и на тај начин има обавезу према њима, онда је од њега и очекивати да се на тај начин понаша, занемарујући ставове институција РС.

* ГЛАС: Хоћете ли разговарати са другим лидерима о заједничкој изјави коју је Предсједништво припремило?

ДОДИК: Предсједништво се само понудило да то уради, комесар Федерика Могерини је на моју примједбу да то они не треба да раде, рекла да су се они понудили. Иванић није рекао да није и то говори о његовој намјери. Изјава коју смо потписали Марко Павић, Петар Ђокић и ја била је позната Иванићу и другим члановима Предсједништва и ниједан став из ње нису уградили у заједничку изјаву. Зашто неко очекује да ми који смо изразили спремност да прихватимо европску иницијативу беспоговорно прихватимо њихову изјаву. Та изјава је широка, неко би рекао потпуно безазлена, али послије оволико година у политици не смијем бити наиван. Гледао сам многе изјаве које су биле веома широке, а онда су се претвориле у веома конкретне обавезе. Тамо недостаје то да ће се поштовати Устав у погледу надлежности, нигдје се не помиње ентитетско уређење и конститутивност народа. Зашто то није написано? То је озбиљна подвала. Сутра би неко могао да дође и каже сада је вријеме уставних промјена, ви сте рекли да је БиХ суверена и цјеловита, пристали сте на то да нема двоентитетско уређење, ево сад идемо даље…

* ГЛАС: Очекујете ли да Вас прогласе кочничарем пута БиХ ка ЕУ?

ДОДИК: Кочничари су они који нису прихватили модел за примјену одлуке у случају „Сејдић и Финци“ и механизам координације, а ми смо га прихватили. И сада разумијем да БиХ има та два услова и сутра сам спреман да то изгласам. Наравно да сам ја кочничар за најезду бошњачких и сарајевских политичких ставова. Ако су Иванић и Босић неопрезни, ја не смијем да будем неопрезан и ја то нећу да прихватим. На приче о томе да ли сам крив или нисам крив сам давно навикао. Одавно нисам био крив, можда је поново вријеме да будем.

* ГЛАС: Приликом полагања заклетве у Народној скупштини РС, као један од задатака навели сте доношење новог Устава РС, а на помињање увођења предсједничког система стигле су оштре реакције опозиционих странака у РС?

ДОДИК: Моја изјава о томе је пренесена различито. Говорио сам о предсједничком систему као далекој могућности и рекао да би требало размислити о том моделу. Свјестан сам да за то треба консензус свих. Зашто не би било најбоље да предсједник РС буде члан Предсједништва БиХ? Ја не могу то да будем, али предсједник РС би најбоље презентовао политике Српске. Све бисмо поједноставили, појефтинили, транспарентније радили и увјерен сам да је то најбоља ствар за РС. Бошњачки медији не одустају од те теме јер виде да је то опасност за њих и да јача РС.

* ГЛАС: По други пут сте дали мандат за састав Владе Жељки Цвијановић. Који би приоритети требало да буду за нову Владу?

ДОДИК: Приоритет је окретање економским питањима. Поставили смо само два циља – економску одрживост РС и подстицај запошљавању. Очигледно је да морамо да смањујемо запосленост у јавној управи и да се усмјеримо ка привреди. Мјере морамо донијети у наредних неколико мјесеци и оне ће бити опсежне, за неке чак и болне, али у сваком случају неопходне. На врху листе приоритета мора да буде и функционисање РС и управљање системом. То значи да се одржи буџетски систем, систем јавних услуга, производња и да се тежи ка уравнотежености између реалних могућности и онога што су потребе. На нивоу БиХ, јасан приоритет је одбрана позиције РС и њена међународна афирмација. Очекујем примарно значајан број мјера у области економије.

* ГЛАС: Какву годину народ у РС може да очекује и шта желите да му поручите поводом Дана Републике?

ДОДИК: Не могу да обећам мед и млијеко. Ова година биће година додатне стабилизације у РС, а то значи да ће неки можда изгубити нека права и привилегије. Све ће бити усмјерено ка томе да РС обезбиједи одрживост и за реализацију тог циља неће бити уступака. Свим људима и породицама у РС желим здравље, морамо сви показати већи степен солидарности, а он се губи у сталном медијском форсирању свега што не ваља. РС видим као државу која је усмјерена ка додатној стабилизацији, све озбиљне земље праве мјере за то, па ћемо и ми. Ми смо овдје навикнути на то да губљење стечених права сматрамо од животне важности. Нека права ће бити изгубљена, имамо много оних који не заслужују да имају права. Више од 500.000 људи од милион и нешто становника у РС се налази на некој врсти плаћања од стране државе и то је неодрживо. Борићемо се за то да у РС буде више радних мјеста, али у реалном сектору, а људи морају да прихвате да више раде. Наравно, немогуће је за све обезбиједити лагодан посао јер он не постоји. Људи имају мишљење да је ово или оно занимање пуно привилегија, али заправо свако занимање носи свој терет, човјек треба да производи нову вриједност, а не да упорно сједи и кука над својом тешком судбином и криви само државу што му нешто није дала.

Русија и ЕУ

* ГЛАС: Када је у питању спољна политика, један од најтежих задатака је избалансирати однос према Русији, за коју РС вежу инвестиције и однос према ЕУ, за коју је вежу трговина и интеграције. Како помирити те двије супротстављене стране?

ДОДИК: Политика је увијек балансирање и за РС су подједнако важне и Русија и ЕУ. Губитак било кога од њих би за РС био стварни губитак и наше политике морају да буду усмјерене ка европским интеграцијама, али и добрим односима са Русијом. Нисмо се сврстали на једну страну, али смо свјесни да европске интеграције нису једина алтернатива.

Архива