Додик: Заједничка изјава је злоупотреба Предсједништва

02.01.2015 Актуелно

Додик је нагласио да за Републику Српску та изјава није обавезујућа. „Ми ћемо бити дио консензуса, али нећемо бити дио подршке Предсједништву“, навео је Додик.

„Њих су позвали из Европе да нешто направе. Нисам видио све у цјелини, али из медија видим да има неприхватљивих ставова, прекорачења овлаштења самог Предсједништва, јер се оно бавило надлежностима других нивоа власти. Они тим надлежностима могу да се баве само ако су ти други нивои њих замолили или овластили да то ураде, а нико их није овластио“, рекао је Додик новинарима у Мостару.

Он је истакао да Предсједништво не може да излази из својих компетенција.

„Неко је смислио овдје како би требало да се окупи политичка структура и доведе се до кривице за неуспјех. Оно што смо ми препознали код европске иницијативе јесте да су се омекшала нека правила, па умјесто да прије апликације ријешимо питање жСејдић-Финциж речено је: ви аплицирајте, а обећајте да ћете ријешити“, рекао је предсједник Српске.

Он сматра да ће оно што је Предсједништво написало угрозити провођење ове иницијативе, јер је написано много тога што Европа није тражила, али су тражили неки политички фактори у БиХ и ту ће бити проблем.

Додик је навео да неће бити проблем прихватити ствари као што су механизам координације, жСејдић-Финциж, те неке економске мјере. „Међутим, да се БиХ показује као мјесто које треба да одлучује о економији изван компетенција заједничких институција није прихватљиво“, рекао је Додик.

Он је додао да било какав став парламента БиХ за власт Републике Српске не може бити обавезујући за оно што је у надлежности Републике Српске. „То је наше право и немамо намјеру да никоме дамо право да одлучује у наше име“, рекао је Додик.

Он је навео да је СНСД свим политичким странкама упутио приједлог изјаве која окупља оно што је раније дато кроз изјаву СНСД-а, ДНС-а и СП коју су уручили високом представнику ЕУ за спољну политику и безбједност Федерики Могерини у Сарајеву.

„Та изјава уважава и све оно што смо раније рекли у Бриселу везано за жСејдић-Финциж. Тада је све било договорено, али није имплементирано“, рекао је Додик.

Што се тиче формирања власти на нивоу БиХ, Додик каже да СНСД никад није ишао драге воље у Сарајево већ искључиво да заступа интересе Републике Српске.

„Та власт се саставља, те је тешко направити консензус. Заједничке институције не могу бити компактне око програма оних који ће их чинити – СДС има један програм, ХДЗ други, СДА и ДФ неки прикривени програм. Не мислим да треба да губим енергију да се бавим тим питањима, јер на крају крајева БиХ од укупних питања које рјешавају државни органи има тек 12 или 13 одсто надлежности“, рекао је Додик.

Предсједништво БиХ је 31. децембра утврдило и усагласило Приједлог текста заједничке изјаве о опредијељености политичких лидера у БиХ за предузимање неопходних реформи у оквиру процеса приступања БиХ ЕУ.

Приједлогом текста заједничке изјаве прихватају се закључци Савјета за спољне послове ЕУ, а изјава је прослијеђена лидерима парламентарних политичких партија у БиХ.

Подршка раду владике Григорија на одрживом опстанку Срба

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да сви који су у Мостару присуствовали обиљежавању крсне славе Епархије захумско-херцеговачке – Светог Игњатија Богоносца показују колико им је важан овај крај и оно што владика Григорије ради у смислу одрживости Срба, али и стабилизације односа са другим вјерским заједницама на овом подручју.
Предсједник Додик је нагласио да Влада Републике Српске годинама подржава повратак Срба и обнову у Мостару.

„Ово је увијек прилика да се покаже љубав према нашој вјери и ономе што она даје сваком вјерујућем човјеку, а то је нова снага да издржи и да се упусти у нове пројекте“, рекао је Додик, који је данас у Мостару присуствовао обиљежавању славе ове епархије.

Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачко и приморски Григорије и умировљени владика Атанасије служили су данас у Старој православној цркви у Мостару Свету архијерејску литургију поводом крсне славе Епархије захумско-херцеговачке – Светог Игњатија Богоносца.

Архива