Додик: Усаглашена изјава води ка централизацији БиХ

04.01.2015 Актуелно

„Српска не може да прихвати логику политичког Сарајева која покушава да централизује БиХ. Та изјава коју је предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић послао апсолутно је значајан искорак ка централизацији БиХ“, рекао је Додик.

Он је нагласио да је, без обзира на све покушаје скривања иза ЕУ, пропуштена прилика да се обави унутрашњи дијалог о томе.

„Пошто дијалога није ни било, нико не може очекивати да ћемо ми из Републике Српске бити сљедбеници памети Иванића и Младена Босића у Сарајеву, јер смо се увјерили да то и није нека памет“, истакао је Додик.

Он је констатовао да је очигледно да око самог поступка израде приједлога те изјаве има много спекулација.

„Када смо са високим представником за спољну политику и безбједност ЕУ Федериком Могерини разговарали о томе, она је рекла да се Предсједништво БиХ само понудило да то уради, што говори о томе да Иванић, који покушава да направи неку другу представу, говори неистину. Он је рекао за федералне медије да ништа није речено када је била Могеринијева и да сам ја тада ћутао. Очиглено је да сам само ја говорио о томе на који начин је једино могуће да се то уради“, рекао је Додик.

Додаје да не жели да полемише са Иванићем, који „заједно са Босићем очигледно покушава да направи атмосферу да то прође“, а у тој изјави је, истиче Додик, низ неприхватљивих ствари у вези са економијом, обавезама других органа власти, за шта Предсједништво БиХ нема никаквих надлежности да предлаже.

„Чак је сав концепт у вези с тим дошао као приједлог из сарајевских кругова коме припадају Иванић и Босић да се таква изјава доноси на парламенту. Први пут се покушава, у складу са пробосанском политиком Босића и Иванића, да се реафирмише улога и да већи значај институцијама БиХ него што оне имају“, упозорио је предсједник Српске.

Према његовим ријечима, изјава коју је направио Иванић и пустио да прође у себи садржи много неприхватљивих елемената, далеко је више проширено него што је било потребно и што је тражила Европа.

„То говори о томе да је Иванић попустио, јер је свјесно заједно са Бакиром Изетбеговићем напаковао у тој изјави разне неприхватљиве ставове, од економије до провођења неког споразума о расту у БиХ који је везан за протесте у Федерацији БиХ, а ти протести се уопште нису дешавали у Републици Српској и у том погледу Српска није ни била обавезна да тако нешто прихвати“, истиче Додик.

То што су међународни фактори у Сарајеву тражили да то уђе у ту изјаву, према Додиковом мишљењу, не значи да то треба да буде прихваћено.

„Међународни фактори у Сарајеву и сами су величали те протесте у фебруару и дан данас говоре како је то био неки одраз буђења свијести, а у суштини ти протести су били, колико сам ја разумио, у Федерацији везани искучиво за економско стање тамо“, подсјећа Додик.

Он указује да су све економске реформе осмислили и проводили странци и наметали их локалним властима.

„Дакле, низ ствари говори о томе да се хоће поништити сви претходни напори које смо улагали да се Република Српска етаблира као јасан фактор и субјекат у европским интеграцијама“, оцијенио је Додик.

Он наглашава да Иванић и Босић покушавају да проведу пробосанску политику, а онда нема ничега што би личило на заштиту Републике Српске.

„Не треба нико да штити Републику Српку, него треба да уважи њену позицију и ништа више“, истакао је Додик.

У том погледу, каже он, настављају данас у федералним медијима поново да дезинформишу јавност у вези са тих неким напорима, величајући ту изјаву.

„Ја сам имао прилику да је прочитам и да видим да се, рецимо, тамо говори како треба провести европско правно насљеђе и копенхагеншке принципе, али у суштини не говори се нигдје да треба уважавати уставно уређење БиХ. То говори о скривеним и помуклим намјерама према Републици Српској које долазе из Сарајева, а које су прихватили и сами Иванић и Босић подржавајући једну такву изјаву“, изјавио је Додик.

Предсједник Српске сматра да је ријеч о једном политичком пројекту који подразумијева девалвирање улога лидера, а од лидера се тражи да потпишу ту изјаву.

„Зна се да без потписа лидера то не може ни да оде у парламент, као што није могло ни раније ништа да оде што нису прихватили лидери као представници политичких партија које су добиле подршку народа“, рекао је Додик.

Предсједништво БиХ је 31. децембра 2014. усагласило Приједлог текста заједничке изјаве о опредијељености политичких лидера у БиХ за предузимање неопходних реформи у оквиру процеса приступања БиХ ЕУ.

Архива