Додик: Оснажити безбједносне и обавјештајне структуре Српске

10.01.2015 Актуелно

„Не могу да будем спокојан и учинићемо све у Српској да оснажимо наше безбједносне структуре, чак и обавјештајне, како бисмо се на прави начин заштитили, јер мислим да на то имамо право. Ако све велике земље свијета имају право да се штите, онда и ми у Републици Српској имамо право да то радимо“, навео је Додик.

Предсједник Српске је рекао да комуникација земаља у региону у вези с тим питањем мора бити појачана, посебно послије недавног напада на запослене у француском сатиричном листу „Шарли ебдо“.

Наводећи да је БиХ „ровит простор“ на којем су обавјештајне службе евидентирале 3.000 „спавача“, потенцијалних ратника радикалног ислама, Додик оцјењује да због тога нико у БиХ „не може да затвори очи и да каже да проблем не постоји“.

„Имали смо раније напад на Амбасаду САД, терористички напад у Бугојну, и морам да кажем да стрепимо над тим да се овде нешто нама евентуално не деси, јер према евиденцији о људима који у БиХ промовишу радикални ислам, показује се да их је овдје све више“, рекао је Додик.

Он је навео да су познате чак и локације гдје се промовише екстремни ислам, попут села Горња Маоча и додао да реаговање БиХ на то није адекватно.

„БиХ не даје довољно снажне одговоре на такве појаве, без обзира на то што је усвојен закон о забрани одласка на ратиште на друге просторе, јер ништа није речено шта ће бити са онима који се врате са тих ратишта“, рекао је Додик.

Наводећи да регион има проблема са радикалним исламом и да са Косова и Метохије, из Рашке области, Црне Горе и БиХ, одлазе војници у оружане сукобе на Блиском истоку, Додик је оцијенио да је потребно да се повежу они који се боре против тог екстремизма и да та повезаност буде ојачана.

Говорећи о економији, Додик истиче да је најважније додатно стабилизовати финансијски систем Републике Српске и да ће његови приоритети бити ригорозна примјена фискалних мјера које ће олакшати функционисање привреде и учинити конкурентнијим тржиште рада, што ће омогућити долазак нових инвестиција и отварање нових радних мјеста.

„Све што је потребно да се учини да Република Српска буде стабилна, ми ћемо да учинимо. Овдје је ријеч о држави, о Републици Српској и нећемо гледати ни на кога ко би због евентуалних мјера гледао само своју позицију и евентуално покушао то да спријечи“, рекао је Додик, наводећи да је основни циљ мјера повећање конкурентности тржишта рада.

Он је додао да ће бити донесен нови закон о раду и низ других мјера и да радници неће остати незаштићени, али да жели да Српска буде пожељно мјесто за инвестирање и за рад.

Подсјећајући да је у току изградња неколико великих инфраструктурних пројеката на којима ће бити ангажовано више хиљада људи, Додик је рекао да ће у Српској ове године бити интензивирани радови на изградњи аутопута Добој – Бањалука који треба да буде завршен за двије године и на чему ће бити ангажовано 1.500 до 2.000 људи.

„Ради се и на завршетку термоелектране Станари, а треба да почне изградња и на још једној термоелектрани и хидроцентрали, на чему ће, директно и индиректно бити ангажовано нових неколико хиљада људи“, рекао је Додик.

Подсјећајући на смањење незапослености у 2014. години, Додик је истакао да је потребно да се проведе анализа која ће утврдити стваран број незапослених у Српској и нагласио да је кључно радити на налажењу рјешења за запошљавање младих.

„Статистике говоре да у Српској има око 150.000 незапослених, али то није стварна незапосленост. Ријеч је о људима који користе одређена права, попут права на бесплатно осигурање незапослених лица. Они се пријаве, а раде у црној, односно сивој зони или имају приватан бизнис“, додао је Додик.

Архива