Додик одликовао више институција и појединаца

08.01.2015 Актуелно

„То је била стална тежња за слободом народа на овим просторима“, напоменуо је Додик током обраћања приликом додјеле одликовања у Бањалуци поводом Дана и крсне славе Републике Српске.

Он је истакао да је управо тај зов за слободом створио Српску као одговор на жељу многих генерација, које су хтјеле да живе као своји на своме, да избјегну вјековно тлачење.

„Зато је постојање Републике Српске одраз и доказ слободе, која је несумњиво највећа тежња свих, па и нас. Зато овдје одликујући и дајући признања, као предсједник, водио сам рачуна о томе да се онима који су добили признања Република одужи и покаже да је препознала њихову жртву“, истакао је Додик.

Додик је одликованима изразио захвалност у име Републике Српске за све што су учинили у својој професионалној и радној каријери, и допринијели да Српска буде опажена и примијећена, те поручио да вјерује у њену трајност.

У име одликованих, предсједник Уставног суда Републике Српске Џерард Селман изразио је захвалност предсједнику Републике Српске и Републици што им је указала велику част и поштовање.

Селман је у име одликованих честитао предсједнику Додику крсну славу и Дан Републике Српске, истичући да је Српска демократски створена творевина и да је настајала, постајала и израстала у посебним међународним и домаћим условима.

„Констититутивни акти од 1991. до 1992. и завршна фаза доношења Устава Републике Српске даје нам пуни легитимитет и легалитет да кажемо да је ово друштвена творевина која је формирана на највећим демократским принципима. Институције Српске су настајале и у току трагичног сукоба на територији Републике Српске и послије тога“, истакао је Селман.

Он је нагласио да су одликовани, али и они прије њих, уткали своје дјело у темеље Републике Српске, које треба наставити.

„Ми данас достојанствено стојимо на темељима и браницима Републике Српске и сви имамо обавезу да развијамо Српску у складу са њеним Уставом и Дејтонским уставом БиХ“, поручио је Селман.

Орденом заставе Републике Српске са златним вијенцем данас је одликован Уставни суд Републике Српске.

Предсједник Додик одликовао је орденом заставе Републике Српске са сребрним вијенцем Гела Абрековича Валиева из Русије, док је орденом части са златним зрацима одликовао професора доктора Андреаса Цукермана из Аустрије.

Орденом части са сребрним зрацима одликовани су Мартин Жилник и Бењамин Фугина из Словеније и Божидар Панајатовић.

Орденом Његоша Другог реда одликовани су професор доктор Милан Томић, Душан Поповић, Мирослав Јањанин и протонамјесник Небојша Драшкић.

Орденом Његоша Трећег реда одликован је Филип Савић, док су орденом Крста Милосрђа одликовани професор доктор Љиљана Тукић из Србије, професор доктор Вељко Марић, те доктор специјалиста медицине Светозар Радуловић постхумно.

Медаљом заслуге за народ одликовано је Министарство унутрашњих послова Српске – Центар јавне безбједности Добој.

Архива