Додик: Џаферовић не може бити на челу парламента

18.01.2015 Актуелно

Додик, који је и лидер СНСД-а, напоменуо је да је несумњиво да је Џаферовић током рата био начелник Центра безбједности Зеница на чијем подручју су се десили многи злочини и сноси командну одговорност за то.

„Ми, као партија, нећемо одустати од његове смјене и ако он не буде смијењен ми ћемо сваки пут излазити са сједница парламента“, рекао је Додик за ОБН телевизију, додавши да у СДА постоје људи који могу бити на челу парламента БиХ, а немају никакве мрље из рата.

Додик је нагласио да је очито да се овако на сцену враћају ратни кадрови СДА, што може бити опасно и за БиХ.

Према његовим ријечима, у БиХ је више од 3.000 људи који су евидентирани као „спавачи“ који могу да изврше терористички акт и има око 350 оних који се на простору Блиског истока боре на страни исламских радикалних покрета.

Додик је истакао да политичко Сарајево жели само политичке поданике, а не партнере, те упозорио да од овакве БиХ нико нема користи – ни Република Српска нити Бошњаци, већ само наводни страни стручњаци.

Говорећи о економији у БиХ, Додик је истакао да су све банке које имају потенцијал – стране банке, да оне одређују каматну стопу, а да политичари из Европе не дођу са приједлогом за смањење те каматне стопе.

„Ми имамо 105 одсто девизно покриће за емисију КМ. Ко одлучује о томе? Не ми, него странци“, рекао је Додик, напоменувши да је тражио да буде заштићена домаћа производња, али да није имао подршку.

Додик је рекао да ће у Српској бити покушано „оспособљавање и јачање једне банке у државном власништву да би се могло утицати на каматну политику“.

Он је нагласио да би било логично смањење стопе ПДВ-а за 10 одсто за храну, за лијекове, дјечију гардеробу, а другу повећати на 22 одсто, и да ће СНСД гласати за то ако буде на дневном реду у парламенту БиХ.

„То би могло довести до стабилазације у једном дијелу и јавних финансија, треба се усмјерити ка монетарној политици“, оцијенио је Додик.

Он је нагласио да је спреман да се „затворе границе“ и заштити домаћа производња, јер Европа покушава да управља БиХ, иако још није у ЕУ.

„Све власти у БиХ од рата биле су таоци концепта међународне заједнице која је гурала све у приватизацију, што се показало катастрофално“, подсјетио је Додик.

Говорећи о руском кредиту, Додик је истакао да су проведене процедуре, руска банка је добила налог, а Влада Руске Федерације је планирала та средства у буџету и од тога се не одустаје.

„То дугорочно може стабилизовати Републику Српску“, истакао је Додик.

Архива