Жељка Цвијановић: Привреда ће мјерити успјех нове Владе Републике Српске

17.12.2014 Актуелно

Цвијановићева је предложила осам министара из још актуелног сазива и исто толико нових, а ријеч је о кадровима СНСД-а, ДНС-а, СП-а и ХДЗ-а БиХ.

Цвијановићева је у експозеу истакла да ће оквир за дјеловање нове Владе бити очување уставне позиције РС и њених надлежности, стабилност, одговорност и функционалност њених институција, унапређење демократског амбијента те јачање економије и стварање услова за запошљавање. Нагласила је да ће Влада морати да одговори на бројне изазове и радити паралелно на институционалном јачању РС и њене политичке и економске позиције.

– Наш циљ и задатак је јака, стабилна, просперитетна и демократска Српска са очуваним надлежностима, које су јој дате Дејтонским споразумом и са институционалним капацитетом који ће моћи да одговори на потребе свих њених грађана – истакла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, кључне реформске области су подршка опоравку привреде и привредном расту, реформа јавног сектора, фискална консолидација и европске интеграције. Додала је да ће обезбиједити додатну подршку привреди и повећање запослености у реалном сектору кроз растерећење привреде, укидањем парафискалних давања, те растерећењем које се односи на новозапослене раднике. Нагласила је да реформске политике подразумијевају фискално и структурно прилагођавање и да је сигурно да ће неке од њих бити веома рестриктивне, а неке мјере непопуларне.

– Али оне немају алтернативу и мораће се одлучно спроводити ако желимо да створимо услове за бржи привредни раст. Најважнији циљ нове Владе биће изградња стабилне економије и остваривање привредног раста. Стопа привредног раста биће мјера успјеха ове Владе – нагласила је Цвијановићева.

Изградњу стабилне економије, додала је, није могуће спровести без реформе јавног сектора и фискалне консолидације.

– Свјесни смо да ће спровођење мјера за опоравак и нови раст привреде бити најважнији и најтежи задатак нове Владе. Без привредног раста дугорочно нећемо успјети у потпуности консолидовати јавне финансије, нити спровести реформу јавног сектора – навео је мандатар у експозеу.

Цвијановићева је појаснила да је предвиђено да основне мјере за опоравак привреде и подстицај привредног раста буду реализоване кроз стимулативну пореску политику, растерећење и побољшање ликвидности привреде, јавне инвестиције, реформу тржишта рада и побољшање економског и социјалног положаја радника, унапређење стечајног поступка и политике у пољопривреди.

– Реформа јавног сектора обухватиће реформе Владе и републичке управе, локалне самоуправе, јавних предузећа, здравственог сектора, финансијског сектора, правосуђа и образовања, те политике у областима пензијског и инвалидског осигурања, борачко-инвалидске заштите и борбе против криминала и корупције – истакла је Цвијановићева наводећи да је циљ смањење трошкова јавне управе и успостављање ефикасне администрације.

Додала је да ће бити обезбијеђено унапређење образовања, те да ће Влада популациону политику и рјешавање демографских проблема поставити на ниво од стратешког националног значаја.

– Омладина, пензионери, инвалиди и борачке категорије су дио становништва према којем ће се и будућа Влада односити са посебном пажњом и уважавањем – поручила је Цвијановићева.

Када је ријеч о европским интеграцијама, она је истакла да је јасан став у погледу спровођења одлуке Европског суда за људска права у случају „Сејдић и Финци“ и успостављања механизма координације, те уопште кретања БиХ ка ЕУ.

Посланици који чине скупштинску већину нагласили су да је у експозеу обухваћено све што је потребно да буде урађено и да је важно да ће Влада највише пажње посветити привреди и повећању запослености. Опозициони посланици истакли су да су сигурни да многе ствари наведене у експозеу неће дати рјешења за проблеме и упозорили да систем не функционише, а да се већина министара бира по подобности, а не способности.

Архива