Шпирић: СНСД ће државном нивоу бити конструктивна опозиција

09.12.2014 Актуелно

„Били су у заблуди многи који су очекивали деструкцију од СНСД-а“, рекао је Шпирић новинарима након конститутивне сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ и оцијенио да нову власт чека озбиљан посао.

Према његовим ријечима, колико буде уважавања опозиције од власти, толико ће опозиција „испружити руку“ према власти.

„Партија која није у стању да издржи да буде у опозицији, да и тако покаже своју снагу, није партија која може да се бори на тржишту политичких идеја и ништа није спорно што СНСД неће бити дио парламентарне већине на нивоу БиХ“, истакао је Шпирић.

Одласком у опозицију СНСД је, према његовим ријечима, желио да олакша процес формирања власти на нивоу БиХ.

„Мислим да је то максимално коректно од СНСД-а и било би добро да ту културу његују и други на другим нивоима власти“, додао је Шпирић.

Према Шпирићевим ријечима, није спорно да је пут БиХ ка ЕУ приоритет СНСД-а.

„СНСД није био кочница у том смислу ни у прошлом мандату, али сматрам да ће исте дилеме које смо ми имали раније остати и у кругу ове парламентарне већине“, рекао је Шпирић и додао да они који су потписали програм треба и да га реализују.

Он је поручио да све што не буде у складу са Уставом БиХ и Дејтонским споразумом неће имати подршку СНСД-а.

„Али ја мислим да то не би требало имати подршку ни ових који су формирали већину“, закључио је Шпирић.

Осврћући се на конститутивну сједницу Представничког дома на којој су изабрани руководство овог дома и чланови Комисије за припрему избора Савјета министара БиХ, Шпирић је рекао да су „срећне земље у којима се власт мијења на демократски начин“.

„Посебан опијат, који власт има, штетан је за многе. Свима који су изабрани желим да честитам и очекујем да ће радити у интересу свих“, рекао је Шпирић.

Архива