СНСД: Договорени бошњачки гласови изабрали Иванића

10.12.2014 Актуелно

Из СНСД-а истичу да би Иванић, без договорених бошњачких гласова, доживио убједљив пораз, јер би имао 282.799 гласова, а Жељка Цвијановић би остала на 310.867 гласова.

„Захваљујући управо гласовима Бошњака у изборном инжињерингу скројеном у кухињи бошњачких политичких партија и једног дијела међународне заједнице Иванић је изабран на позицију члана Предсједништва БиХ из Републике Српске“, наводи се у саопштењу.

Да су Бошњаци донијели побједу Иванићу, упркос његовом поновном покушају да то ових дана демантује, истичу из СНСД-а, најбоље говоре чињенице, односно подаци Централне изборне комисије о потврђеним резултатима Општих избора у БиХ 2014. за члана Предсједништва БиХ.

Према тим подацима, наводе из СНСД-а, Иванић је побјеђивао са високим процентима у бирачким срединама са већинским бошњачким становништвом, попут мјеста Сућеска, Јелеч, Благај, Јапра, Урисићи, Чајире, Вечићи, Грапска Горња, Хоточина, Пећник, Хамбарине, Бишчани, Ризвановићи, Козаруша, Липље, Врбањци, Калдрма, Међеђа, Средња Трнова, па и у родном мјесту Насера Орића, Горњим Поточарима, и другим мјестима.

„Тако је, на примјер, на бирачком мјесту Сућеска-просторије амбуланте у Сребреници, гдје доминира бошњачко становништво, Младен Иванић добио 330 гласова, чак више него и Рамиз Салкић са 185 гласова, док Жељка Цвијановић и Милорад Додик нису добили ниједан глас. На бирачком мјесту у ватрогасном дому у Јањи – Иванић је добио 144 гласа, Жељка Цвијановић осам, а Милорад Додик није добио ниједан глас“, прецизира се у саопштењу.

Такав однос гласова, истичу из СНСД-а, је и на осталим гласачким мјестима са већинским бошњачким становништвом широм Републике Српске – Јањи, Сребреници, Козарцу…

„Иванићева прича да је на изборима добио ‘далеко више гласова него Додик’ је неупоредива, јер Милорад Додик и Младен Иванић нису били на истој изборној листи.

Иванић је био на листи за члана Предсједништва БиХ и за њега су у Републици Српској могли сви да гласају, док је Милорад Додик био кандидат за предсједника Републике Српске и освојио је 303.496 гласова и то, за разлику од Иванића, без бошњачких и хрватских гласова, који су ишли кандидатима за потпредсједнике Републике Српске“, наглашавају из СНСД-а.

Што се тиче сарадње Милорада Додика и Младена Иванића, истиче се у саопштењу, ње неће бити уколико Иванић, попут Младена Босића, настави са улогом промотера бошњачке политике на штету Републике Српске.

„Ако се Иванић тога, ипак, одрекне, сарадње ће бити онолико колико то буде потребно у интересу Републике Српске“, поручују из СНСД-а.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је за „Вечерње новости“ да није изабран гласовима Бошњака.

„Добио сам 317.000 гласова на изборима, далеко више него Додик, и то је оно што га боли“, каже Иванић.

Архива