Реформа јавне управе почиње у јануару

31.12.2014 Актуелно

Цвијановићева је нагласила да није планирано отпуштање радника у јавној управи, али да ће њихов број бити смањиван природним одливом, а биће замрзнуто запошљавање и ограничен фонд плата.

„Намјера је да задржимо достигнути ниво давања када је ријеч о буџетским корисницима. Плате неће расти, али је циљ да се ради на побољшању материјалног статуса пензионера“, рекла је Цвијановићева за „Глас Српске“.

Говорећи о подстицају развоју привреде, она је истакла да Влада намјерава задржати стимулативну пореску политику, односно најниже пореске стопе у домену опорезивања имовине и доходака грађана и привредних субјеката и обезбиједити растерећење обавеза на рад за новозапослене раднике на одређени временски период да би се подстакла предузећа да запосле нову радну снагу.

Према њеним ријечима, грађани Републиике Српске могу да очекују реформску 2015. годину, са пуно мјера усмјерених на стабилизацију цјелокупног система, што је и најављено Економском политиком.

„Настојаћемо да одржимо достигнути ниво права и давања, што се види планираним буџетом. Могу да очекују годину у којој ће бити настављене започете инвестиције у енергетици, здравству, инфраструктури, систем заштите од поплава и другим областима, јер се тиме побољшавају услови за живот грађана, али и ангажује домаћа радна снага“, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да су приоритет привредни раст, побољшање ликвидности привреде и повећање броја запослених, борба против сиве економије, већа наплата јавних прихода, као и рационализација у свим областима.

Одговарајући на питање када се могу очекивати резултати провођења Стратегије за борбу против корупције, Цвијановићева је рекла да се на поновљеним конкурсима за чланове предметне комисије нису пријавили чланови из медија и универзитетске заједнице.

„Акциони планови су израђени, а Стратегија је направљена у сарадњи са европским партнерима, и то по узору на модерне праксе у земљама ЕУ. Институционални оквир и легислатива су се, такође, развијали у оквиру те сарадње и на основу заједничких докумената и споразума. Али, цјелокупни систем се мора стално надограђивати и влада је опредијељена да то ради“, рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева је нагласила да нема основа за критике опозиције да се Влада превише задужује, јер Српска не спада у ред високо задужених земаља, редовно сервисира дуг, као и текуће обавезе, те више враћа дуга него што се задужује.

Када је ријеч о спољној политици, Цвијановићева је нагласила да је приоритетно даље јачање позиције Републике Српске институционалним и сваким другим контактима са партнерима у свијету.

Архива